Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Hyprland - warto?

Zaczęty przez Bercik, Styczeń 04, 2026, 12:35:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Pytanie może trochę dziwne, ale interesuje mnie jak to sobie radzi z różnymi rzeczami typu touchpad, audio, bateria itp.
Czy jest to stabilne środowisko, czy jednak lubi się posypać często?
Czy bardzo trudna jest konfiguracja? (trochę tam sobie popatrzyłem i wydaje się znośna, jest też sporo "gotowców")
No i ogólnie jak to się ma do samego KDE...? Wiem, inna filozofia, ale czy aż tak bardzo?

Podrzućcie swoje spostrzeżenia (najchętniej Ci którzy używają).
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 🗑

Bercik

pavbaranov

Odpowiem Ci inaczej (oczywiście nie używam) - odpowiedz sobie na pytanie, czy tilling jest Ci potrzebny. Jeśli do tej pory nie używałeś - możesz sobie to ustawić w KDE (nawet jakiś kwin-tilling, czy jakoś tak widziałem). I będziesz miał odpowiedź.
Osobiście uważam, że tillingi są dobre dla osób, które na ekranie (ekranach) muszą mieć równoczesny podgląd wielu okien (np. monitorują coś itp.). Sam nie używam w ten sposób komputera, zatem nie są one dla mnie użyteczne.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Bercik

No ja pod kątem "dowiedzenia się" pytałem, raczej sam chyba bym nie używał, może właściwie po to, aby się przekonać, że jednak jestem "Plazmowaty". Tak jak np z Gnome, by przekonać się, że nawet najprostsza rzecz wymaga "pluginu" XD
Samo środowisko takie out of the box, jest bezużyteczne :) Oczywiście dla mnie ;)

pavbaranov

To nawet nie o to chodzi. Tilling to inna w ogóle filozofia używania DE. Inna potrzeba, inne oczekiwania wobec komputera i wówczas potrzebujesz tillingu. Ja przy swojej - typowo biurowej pracy - nawet nie wiem po co miałbym korzystać z tillingu. Co innego np. z dwu, czy trzech niezależnych ekranów,
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Bercik

Ja też nie wiem po co... po prostu - ciekawość?
Dla mnie - bez urazy dla nikogo - tylko KDE Plasma mi siadło idealnie :) Dla mnie jedyna...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum