Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Kompresja plików na linuksie jakie narzędza wybrać

Zaczęty przez linux4ever, Grudzień 23, 2025, 08:33:32 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy istnieje dobry archiwizator na linuksa który zmiejsza radykalnie rozmiar archiwum ?

Czy używać 7zip a może narzędzi z komend jak tar ?

"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

Bercik

Cytat: linux4ever w Grudzień 23, 2025, 08:33:32 AMCzy istnieje dobry archiwizator na linuksa który zmiejsza radykalnie rozmiar archiwum ?

Myślę, że stopień kompresji zależy od pliku kompresowanego...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use CachyOS, btw...😜

pavbaranov

Cytat: linux4ever w Grudzień 23, 2025, 08:33:32 AMCzy istnieje dobry archiwizator na linuksa który zmiejsza radykalnie rozmiar archiwum ?

Od końca - tar nie jest narzędziem, który kompresuje pliki.

Jeśli chodzi o "radykalne" zmniejszanie archiwum, to wszystko zależy od:
1. danych podlegających kompresji,
2. algorytmu/narzędzia kompresującego te dane,
3. (dodatkowo) celu, dla którego to ma służyć.

W sieci znajdziesz porównania różnych algorytmów kompresji tak stratnej, jak i bezstratnej (multimedia przede wszystkim), które w formie nawet tabelek pokazują ile mniejszy jest plik wynikowy i to w zależności od danych wejściowych. Niektóre bowiem lepiej kompresują np. dokumenty tekstowe inne pliki multimedialne, obrazy itp. Dodatkowo musisz sobie tez odpowiedzieć na to 3 pytanie, bo np. możesz dokonać kompresji pliku wav do mp3 64 i tego nie będzie dało się słuchać i do flac - i wówczas niewiele osób będzie w stanie odróżnić w odsłuchu ten plik od oryginału. Flac będzie około 50% mniejszy od wav. Mp3/64 będzie kilkadziesiąt razy mniejsze. Z flac - teoretycznie po dekodowaniu powinieneś uzyskać plik binarnie taki sam jak oryginalny wav. W przypadku mp3 jest to niemożliwe. Te same zasady dotyczą np. obrazów (png -> jpeg itp.).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

microsofter

Rar. Jeśli chcesz coś prostszego, ale darmowego, to Zip od Info-Zip. Unikać któtkożyjącej egzotyki, jak

Cytat: linux4ever7zip
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

Egzotyki powiadasz... 🤔

"Program 7-Zip ma ponad 25 lat, ponieważ jego pierwsze wydanie miało miejsce 18 lipca 1999 roku, a w 2024 roku obchodził 25-lecie istnienia, będąc nadal aktywnie rozwijanym darmowym archiwizatorem plików stworzonym przez Igora Pawłowa."
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use CachyOS, btw...😜

microsofter

Nawet nie wiedziałem. Ale skoro przez tyle czasu nie zawojował rynku, to już tego nie dokona. Historia zna tylko garść archiwizatorów, które były używane w sposób powszechny: (Pk)Arc, LHA(rc), ARJ, PkZip i zgodne, oraz Rar. Ale każdy z nich był przełomowy.

Jest 1 serwis hostujący pliki, a konkretnie abandonware - i tylko ten 1 - który korzysta z 7-Zip. Dzięki temu miałem okazję zapoznać się z tym archiwizatorem. Niestety, nie mogę powiedzieć niczego dobrego. Przede wszystkim, soft jest cholernie powolny. Przy dekompresji, mógłby ścigać się z BZipem. Spróbowałem kompresji ale przerwałem ją, bo chyba bym osiwiał. Po drugie, każdy plik 7z który ściągnąłem, był archiwem typu solid. Aby podejrzeć zawartość pliku TXT z archiwum, program zawsze musiał dekompresować je całe, choć zawierało tylko duży plik ISO i malutki TXT. Najwyraźniej 7-Zip może tworzyć wyłącznie archiwa solid, co jest fatalne kiedy potrzebujemy wypakować tylko jego część.

Moje drugie spotkanie z 7-Zip było przy backupie Wikipedii. Po otwarciu okazało się, że był sporządzony jeszcze gorzej: wewnąrz archiwum 7z był tar! Aby dostać się do artykułów, musiałem wsztstko rozpakowywać 2 razy i mieć 2 razy tyle miejsca na dysku. To wskazuje, że 7-Zip nie był w stanie ogarnąć backupu bezpośrednio ze względu na ilość plików. (Spakowałem to sobie Rarem, dla którego 14 milionów plików nie sprawiło problemu).

Podsumowując, 7-Zip nie przekonuje niczym. Jest wprawdzie darmowy, ale jeśli nie wystarcza nam popularny Zip, warto odżałować te kilka $$ na sprawdzony w boju Rar. Osobiście obstawiam, że kiedy autor przestanie aktualizować 7-Zip, program szybko dołączy do długiej listy zapomnianych archiwizatorów, których archiwów nawet nie mamy czym dzisiaj rozpakować.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

Cytat: microsofter w Grudzień 27, 2025, 12:34:04 AMHistoria zna tylko garść archiwizatorów, które były używane w sposób powszechny: (Pk)Arc, LHA(rc), ARJ, PkZip i zgodne, oraz Rar. Ale każdy z nich był przełomowy.

O widzisz, a ja poza RAR z w/w, nie miałem styczności, za to 7-zip odkąd pamięcią sięgam :)

pavbaranov

Cytat: microsofter w Grudzień 26, 2025, 05:41:50 PMRar. Jeśli chcesz coś prostszego, ale darmowego, to Zip od Info-Zip. Unikać któtkożyjącej egzotyki, jak

Cytat: linux4ever7zip

Jedna uwaga: 7zip nie jest formatem kompresji plików, a archiwizatorem - programem, który potrafi korzystać z innych formatów kompresji (podobnie jak np. tar, który również nie jest programem do kompresji plików). Wraz z 7zip (7-zip) jest natomiast rozwijany od ćwierć wieku ponad format 7z, który uchodzi m.in. format oferujący bardzo dobrą (dużą) kompresję plików (ale przy maksymalnej jest w tym wolny) oraz bardzo szybką dekompresję.

Czy gdy Pawłow odpuści wspieranie tego formatu możemy się obawiać, by został on porzucony? Raczej nie - na samym githubie jest blisko 250 osób, które sforkowały program.

Rar? Rar jest znany głównie w świecie Windows, a nie linuksa (wystarczy zerknąć na to jakie formaty kompresji obsługuje archiwizator jakim jest tar - próżno tu szukać rar, czy arj).

I tu również - do poprzednich pytań - doszło jeszcze jedno: przenośność spakowanych plików. Wszak sporo już jest programów oferujących obsługę wielu programów (czy raczej algorytmów) kompresji, jednakże może się zdarzyć, że plik spakowany choćby popularnym w linuksie lz4, czy xz raczej nie zostanie łatwo rozpoznany powiedzmy w Windows bez doinstalowanych jakichś dodatkowych programów. W tym kontekście zip - choć niedoskonały, to prawdopodobnie obecnie najbardziej uniwersalnym i multiplatformowy format kompresji plików z danymi.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

microsofter

Cytat: BercikO widzisz, a ja poza RAR z w/w, nie miałem styczności

A to niespodzianka. No chyba że nie pracowałeś na DOSie, gdyż wymienione programy królowały właśnie w latach jego dominacji.

Arc był pierwszym archiwizatorem w ogóle. Wcześniej programy albo tylko łączyły pliki w jeden (jak tar), albo kompresowały tylko 1 plik (jak uniksowy compress czy gzip). Na Unixie pipowało się jedno do drugiego, natomiast DOS nie miał takiej możliwości, więc proces archiwizacji/wypakowywania trzeba było przeprowadzać w dwóch etapach. Dlatego Arc szybko zagościł na niemal każdym PC.

Z czasem, powolny Arc został wyparty przez nowsze programy. LHA, w przeciwieństwie do Arca, jest darmowy. PkZip to shareware, ale oferował zabezpieczanie archiwów hasłem oraz dużą wydajność. ARJ (również shareware) oferował jeszcze więcej, pozwalając np. na tworzenie archiwów wielowoluminowych. Ta trójka zdominowała rynek pakerów na wiele, wiele lat.

Dopiero migracja userów z DOSa na Windows, spowodowała stopniowe odejście od archiwizatorów CLI. PkWare wypuściło graficznego PkZipa dla Windows. Jednak wcześniej pojawił się - zgodny z nim - WinZip i to on stał się standardem. LHA i ARJ, choć wyszły w wersjach 32-bitowych z obsługą LFN, pozostały jako CLI i stopniowo wypadły z użycia.

Cytat: pavbaranovJedna uwaga: 7zip nie jest formatem kompresji plików, a archiwizatorem - programem, który potrafi korzystać z innych formatów kompresji (podobnie jak np. tar, który również nie jest programem do kompresji plików). Wraz z 7zip (7-zip) jest natomiast rozwijany od ćwierć wieku ponad format 7z

Tak, ale jeśli decydujemy się na jakiś archiwizator, to chyba po to, aby korzystać z jego natywnego formatu. WinRar też może kompresować do formatu ZIP, a jednak nie dla ZIPów go używamy.

CytatRar? Rar jest znany głównie w świecie Windows, a nie linuksa
CytatI tu również - do poprzednich pytań - doszło jeszcze jedno: przenośność spakowanych plików.

Rar narodził się jako paker DOSowy (nawet mam papierową książkę o takiej wersji!). W Windows po prostu zdobył szeroką popularność, bo pomału rozwinął się do tego stopnia, że chyba nie brakuje mu niczego. Obecnie, obok WinRara, wersja CLI jest dostępna praktycznie na wszystko: Windows, Unix, BSD, DOS, OS/2 i GNU/Linux, toteż z przenośnością archiwów nie ma problemu.

CytatW tym kontekście zip - choć niedoskonały, to prawdopodobnie obecnie najbardziej uniwersalnym i multiplatformowy format kompresji plików z danymi.
Całkowita racja, ZIP jest nie do pobicia. Natomiast RAR depcze mu po piętach.

Przy okazji, zrzuty pozostałych pakerów na współczesnych OS - jak widać, wciąż żyją:

ps. A tu mały pokaz możliwości Rara, jak mówiłem 14200000 plików w jednym archiwum:

Bercik

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 03:33:25 AMA to niespodzianka. No chyba że nie pracowałeś na DOSie, gdyż wymienione programy królowały właśnie w latach jego dominacji.
Ja z Dosa się nie zrodziłem, ale w szkole był, choć był już też Win95 jako nowość :)
Miałem kiedyś przyjemność ogarniać na tym Dosie klientowi Subiekta chyba 4, jak pamiętam razem drukarką igłową :)

Swój "własny" miałem dość późno i startowałem od Win 98 jak sięgam pamięcią (a bywa zawodna), potem Xp i Red Hat :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum