Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Sporadyczny problem z touchpad

Zaczęty przez Yattaman, Dzisiaj o 10:49:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

Witajcie szanowni koledzy.
Pamiętam, że już  chyba o tym wspominałem, ale muszę podnieść temat na nowo.

Touchpad w moim laptopie czasami ma spory problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Występuje on TYLKO na KDE Plasma, na innych środowiskach tego nie ma.

Otóż czasami, raz na kilka dni, czasem częściej, a czasem rzadziej, po wybudzeniu laptopa touchpad "funkcje przesuwa jakby o jeden w górę" to znaczy: poruszanie działa jak przyłożę 2 palce a nie jeden, lewy klik to stuknięcie 2 palce zamiast 1, a prawy klik 3 palce zamiast 2, środkowy 4 palce zamiast 4. czyli o jeden więcej niż normalnie.
Oczywiście po restarcie wraca wszystko do normy.

Nie mam nic doinstalowane do touchpada, żadnych gestures ani nic - standard.
CachyOS, ale system nie ma znaczenia, na Kubuntu to samo.
Laptop Dell Latitude 5490

Pomóżcie, bo czasami idzie nerwicy dostać :)

Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

linux4ever

@Yattaman Na twoim miejscu sprawdziłbym czy coś nie tak z zasilaniem czyli opcje zasilania w linuksie.

Doinstalowałbym też libinput lub udev oraz sterwniki do touchpada.

I sprawdził czy problem ponawia się po restarcie.
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 11:22:07 AM@Yattaman Na twoim miejscu sprawdziłbym czy coś nie tak z zasilaniem czyli opcje zasilania w linuksie.

Doinstalowałbym też libinput lub udev oraz sterwniki do touchpada.

I sprawdził czy problem ponawia się po restarcie.

Opcje zasilania są w porządku, a przynajmniej tak uważam.
Wszystko wykrywane jest poprawnie, nie widzę potrzeby instalowania sterowników, skoro na tym samym systemie z np Gnome, problem nie występuje...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

Zobacz najnowsze wiadomości na forum