Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

linux live, uefi, pełna instalacja

Zaczęty przez olek070, Grudzień 11, 2025, 12:41:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

olek070

witam , czy ktoś wie jak zrobić pełną instalacje linuxMX23 na usb , ale tak aby komputer (bios z uefi(tylko))rozpoznawal go jako linux live (limpus lite) ?

linux4ever

@olek070 Jeśli chodzi ci o persistance to zobacz to:

"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

melis

Można też zrzucić cały zainstalowany już system i, bedzie jako live z tym, że ze wszystkim co mamy zainstalowane na metalu. I można z zachowaniem własnych ustawień lub, dla kogoś innego, bez haseł i ustawień, ale nadal ze wszystkim co mieśliśmy.

olek070

chodzi mi raczej o jakąś metode pełnej instalacji , tak aby bios uefi uznał to pózniej jako system live..

ciubaka

Zainstaluj go po prostu na tym dysku usb, tak jakbyś instalował na twardym. Niestety jest jeden problem - nie będziesz zadowolony. Niewiele systemów działa "energicznie" w takiej konfiguracji. Po prostu usb ma zbyt małą przepustowość. Z tych którym ja się bawiłem - to Knoppix, dowolne w sumie chyba Puppy, Q4OS w wersji Trinity. Więcej nie pamiętam, aby dało się cokolwiek użytkować. Pisałem o tym dawno temu na tym forum, jak poszukasz to znajdziesz. Najlepsze są Szczeniaki, bo one ładują się do RAM na starcie i praktycznie nie widać różnicy. Ale czy warto? Mi przeszło ...

olek070

...gdy miałem stary laptop z biosem legacy uruchamiało się wszystko co było podpięte do usb czyli: systemy live, pełne instalacje i narzędzia butujące . Odkąd kupiłem laptop z uefi kolejność butowania w biosie trzeba zmieniać każdorazowo - bios traci ustawienia, ale ustawienia domyślne nie są złe : limpus lite nad windowsem ,, ogólnie nie jest to wielki problem ale wygodniej byłoby nie wchodzić do tego biosu tak często

melis

Mx też potrafi ładować się do ram. Pracując na zrzuconym systemie na usb, na innym pc pracuje mi się niemal tak samo szybko jak na własnym. Przeglądanie stron, czy nawet uruchomienie symulatora - poza oczywiście momentami zaczytywania z usb - nie stanowi najmniejszego kłopotu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum