Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

linux live, uefi, pełna instalacja

Zaczęty przez olek070, Dzisiaj o 12:41:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

olek070

witam , czy ktoś wie jak zrobić pełną instalacje linuxMX23 na usb , ale tak aby komputer (bios z uefi(tylko))rozpoznawal go jako linux live (limpus lite) ?

linux4ever

@olek070 Jeśli chodzi ci o persistance to zobacz to:

"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

melis

Można też zrzucić cały zainstalowany już system i, bedzie jako live z tym, że ze wszystkim co mamy zainstalowane na metalu. I można z zachowaniem własnych ustawień lub, dla kogoś innego, bez haseł i ustawień, ale nadal ze wszystkim co mieśliśmy.

olek070

chodzi mi raczej o jakąś metode pełnej instalacji , tak aby bios uefi uznał to pózniej jako system live..

ciubaka

Zainstaluj go po prostu na tym dysku usb, tak jakbyś instalował na twardym. Niestety jest jeden problem - nie będziesz zadowolony. Niewiele systemów działa "energicznie" w takiej konfiguracji. Po prostu usb ma zbyt małą przepustowość. Z tych którym ja się bawiłem - to Knoppix, dowolne w sumie chyba Puppy, Q4OS w wersji Trinity. Więcej nie pamiętam, aby dało się cokolwiek użytkować. Pisałem o tym dawno temu na tym forum, jak poszukasz to znajdziesz. Najlepsze są Szczeniaki, bo one ładują się do RAM na starcie i praktycznie nie widać różnicy. Ale czy warto? Mi przeszło ...

olek070

...gdy miałem stary laptop z biosem legacy uruchamiało się wszystko co było podpięte do usb czyli: systemy live, pełne instalacje i narzędzia butujące . Odkąd kupiłem laptop z uefi kolejność butowania w biosie trzeba zmieniać każdorazowo - bios traci ustawienia, ale ustawienia domyślne nie są złe : limpus lite nad windowsem ,, ogólnie nie jest to wielki problem ale wygodniej byłoby nie wchodzić do tego biosu tak często

Zobacz najnowsze wiadomości na forum