Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Blokada gałęzi kernela

Zaczęty przez Yattaman, Grudzień 06, 2025, 11:38:32 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

Pytanie do Was moi drodzy: Czy blokada gałęzi kernela np obecnie 6.18, ma jakiś sens (będzie lts z niego), skoro nie potrzebuję nowych funkcji ani nic z tych rzeczy?

Załóżmy, że działa doskonale i nie potrzeba nic w nim już zmieniać (bo się skaszanić może np) i chcę by zawsze na CachyOS było na laptopie 6.18.x (wiadomo, wersje pokropkowe zezwalam). Czy będzie to miało jakiś negatywny skutek? Jeśli tak to dlaczego?
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

Nie ma sensu żadnego, chyba że przejdziesz sobie na LTS. Za każdym razem owa "blokada" ma sens do EOL. Dlaczego?
1. Regresje - choć nie można ich wykluczyć - zdarzają się bardzo rzadko. W takiej sytuacji zarówno downgrade, jak i instalacja drugiego kernela (w ogóle dobrze mieć 2) robi robotę.
2. Wersje kernela, to nie tylko nowe funkcje, ale i poprawki do tego, co już w nim jest. Niekiedy pozornie nawet tego nie widać, ale są. Poprawki po drugiej kropce to zasadniczo wyłącznie poprawki w danej linii (regresje, usprawnienia, bezpieczeństwo). Nowe wersje, to również - co do zasady - więcej urządzeń w obsłudze.
3. CachyOS to rolling release, który nie ma wsparcia dla częściowej aktualizacji, w tym także kernela. Od kernela zależy, na nim budowane są inne paczki. W przypadku blokowania jakiejś wersji paczki, w przypadku sięgnięcia do paczki w wersji spoza repozytorium, sam zaczynasz dbać o poprawność działania całego systemu. Jeśli jesteś na to gotów - możez blokować sobie cokolwiek. W przeciwnym przypadku używaj wersji dostępnych w repozytorium.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z 6.18 jako LTS, jeśli o to, że to przyszły LTS, to po prostu, gdy się takim stanie zainstalujesz sobie wówczas LTS, który będzie nadal rozwijaną wersją 6.18.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

No o to mi chodziło :)
Czyli jeśli stanie się dopiero LTS to wtedy sobie mogę go trzymać do końca jego wsparcia i nie wpłynie to negatywnie na systemowe aktualizacje jako główny kernel, a np inny jako zapasowy.
Czyli dopóki nie dostanie LTS nie ma sensu blokować. Dzięki za info :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

Wychodzi na to, że 6.18 jest LTS zatem... aktualnie nie ma innych kerneli niż LTS. W Archu (CachyOS) pewnie będzie tak, że linux-lts będzie z linii 6.12 dopóki nie pojawi się 6.19, bo wówczas "zwykły" kernel będzie z tej linii, a linux-lts będzie z 6.18. Jeśli zatem będziesz chciał zachować 6.18, to gdy aktualizacja linux-*=/lts spowoduje zastąpienie wersji 6.18 wersją 6.19, będziesz musiał zainstalować sobie linux-lts. Zwróć jednakże uwagę na opis wersji kernela w CachyOS. Jeśli będziesz chciał mieć w istocie linux-lts z wydajnością linux-cachyos, to musiałbyś sobie kompilować go we własnym zakresie nakładając przygotowane przez Lucka patche, a prawdopodobnie dostosowując je do linii 6.18. Znając życie niekoniecznie będą się one 1:1 nakładać. Tzn. prawdopodobnie nałożysz patche dostępne dla ostatniej wersji linux-6.18.x przed tym jak się stała lts, ale np. ich aktualizacje mogą pociągać za sobą konieczność dostosowania tych patchy. Ogólnie - pewnie z pół roku używania 6.18 przed Tobą zanim podejmiesz decyzję.

Inna sprawa. Kernel z linii 6.19 będzie miał wszystko to co 6.18 + coś nowego, coś ulepszającego. Z pewnego punktu widzenia linuksowy kernel jest w ciągłym rozwoju (rolling release). Gdybyś siedział np. na Windows, czy iOS nawet nie miałbyś co i komu powiedzieć, bo nowa wersja by Ci się wgrała czy tego chcesz, czy nie. W świecie linuksa - niestety - będą się ludzie od razu doktoryzować jakiż to 6.18 (czy inny dowolny) jest "stabilny", a już jakikolwiek inny (np. mainline) nie. I od ćwierć wieku powtarzam: większych farmazonów ciężko szukać.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Ja "doktoratu" z tego nie mam zamiaru robić :D
Osobiście mam to w nosie jaki jest kernel, póki to co mam mi działa dokładnie tak jak trzeba... No właśnie, do tego zmierzam:
Któraś numeracja, nie pamiętam która, ubiła mi usypianie w laptopie (niby się usypiał, ale dioda nie gasła, a dysk wyraźnie pracował, bo był ciepły). Zapytałem czy ma to sens, bo może jakbym sobie ustawił na stałe dane jądro, to byłoby, że "działa i zapomnij"... Wiem, Linuks rządzi się swoimi prawami i pewnie ma to mały sens, ale tak sobie pomyślałem :)

melis

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 06:35:15 PMbo może jakbym sobie ustawił na stałe dane jądro, to byłoby, że "działa i zapomnij"
W Arch można tak zrobić. W CachyOs poprzez jego specyfikę, jest inaczej.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum