Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

CachyOS instalacja X11 do pulpitu KDE plasma

Zaczęty przez linuxbest2024, Listopad 30, 2025, 07:36:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linuxbest2024

Obecnie Cachy OS w domyślnym pulpicie KDE ma wybrany serwer wyświetlania wayland , by móc używać Cachy OS KDE na X11 to wystarczy zainstalować to:
yay -S plasma-x11-session
Po instalacji wystarczy się wylogować i wybrać w menedżerze logowania sesje X11.

pavbaranov

Wszystkie współczesne dystrybucje z KDE winny w pierwszej kolejności używać kwin (wayland). Kwin działający na X11 został wyłączony do kwin-x11 już bodaj od 2 wersji wstecz (na pewno 6.4.x).
Paczka obsługująca kwin-x11 nazywa się kwin-x11 i zasadniczo ją wystarczy zainstalować, by mieć obsługę kwin na X11. Pytanie po co? Niebawem ta wersja zostanie porzucona i jak ktoś nie zareaguje, to pewnie będzie miał starą wersję kwin-x11 oraz nową Plasmę i mocno będzie narzekać dlaczego to nie działa.
Jeśli zatem nie macie bardzo mocnej potrzeby używać Plasmy pod Xami, to używajcie domyślnej sesji waylandowej.
Nieco więcej pisałem jakiś czas temu tu: https://forum.linuxiarze.pl/index.php?msg=37197
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linuxbest2024

Fajnie ,że jest wayland w kde ,ale niestety nadal nie działa on jak należy. Nadal są problemy nie tylko na Nvidii.

Bercik

Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

linuxbest2024

Na wayland wiele gier na nvidii źle mi jest wyświetlana , bywają artefakty graficzne i nie tylko na cachy os pod waylandem na kde plasma. Zdarzają się problemy ze środowiskiem graficznym np znikający pasek itp ( co prawda znacznie rzadziej niż kiedyś, ale to się nadal zdarza). I same gry działają gorzej niż na x11 i są problemy ze skalowaniem rozdzielczości. Na x11 nie muszę używać gamescope w niektórych grach w przeciwieństwie do waylanda mbo bez niego gra uruchomi się w oknie zwłaszcza przez heroica.Ale dziś zobaczę dziś co się zmieniło od grudnia 2025 roku. Dziś po godzinie korzystania z cachy os na wayland na nvidia rtx 4050 nie mam na razie żadnych problemów, ale sprawdzę kilka-naście gier pod x11 i wayland i porównam działanie.Z tego co pamiętam 2 miesiące temu niektóre gry pod waylandem działały mi dużo gorzej niż na x11 zwłaszcza starsze tytuły.

linuxbest2024

PS.Przykładowo teraz uruchomiłem grę Gunslugs przez heroica wersja z GOG i na waylandzie pod nvidią i co chwile są przycięcia w trakcie gry a na x11 one nie występują.Może to kwestia odświeżania ekranu. Martyce miałem ustawioną na 60 hz a jak przełączyłem na 144 hz to gunslugs na x11 czy wayland zaczął działać płynnie ,ale dopiero po 2 minutach grania. Przez pierwsze 2 minuty gra miałq przycięcia.Może to też kwestia gry i jej zgodności z Linuxem i Wine.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum