Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego warto przejść na linuksa z windowsa

Zaczęty przez linux4ever, Listopad 10, 2025, 09:15:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mirekc

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 09:44:46 AMNo to Cię zmartwię...
Windows z natury (mowa o 11) szyfruje dysk, czy chcesz czy nie. Pal licho jak wiesz o tym i wyłączysz w ustawieniach, ale gorzej jak nie wiesz i np padnie dysk i trzeba dane odzyskać :)
Myślałem, że piszesz o jakimś przypadkowym zaszyfrowaniu owocującym utratą plików (bo w kontekście z kasowaniem), a tu ,,ficzer".
CytatBo jak sobie założysz konto i się zalogujesz to klucz masz odszyfrowania, a jak nie...
Tak, dzieje się to również na kontach "lokalnych". Miałem kilka już przypadków wysłania dysku do odzysku danych i okazał się zaszyfrowany i klient o tym nie wiedział nawet.
A na lokalnych to nie powinno się dziać, przynajmniej wg. Microsoftu. Nie było przypadkiem tak, że użytkownik miał dwa konta? Albo klucz zgubił?

Ja w każdym razie śpię spokojnie, nie mam TPM-a ;)

A wracając do tematu: tak, to może być powód, żeby przejść na Linuksa. Nie samo szyfrowanie, tylko to, że Microsoft usiłuje być wszystkim wobec użytkownika i jego komputera: administratorem, strażnikiem bezpieczeństwa, kreatorem potrzeb, decydentem itp. itd. A powinien być twórcą oprogramowania. ;)

Yattaman

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 01:41:34 PMMyślałem, że piszesz o jakimś przypadkowym zaszyfrowaniu owocującym utratą plików (bo w kontekście z kasowaniem), a tu ,,ficzer".
Jeśli coś wykonuje się bez Twojej zgody i jest to "ficzer"... XD

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 01:41:34 PMNie było przypadkiem tak, że użytkownik miał dwa konta? Albo klucz zgubił?
Nie.
Sam wielokrotnie brałem nowy z półki i po przygotowaniu go klientowi spojrzałem w ustawienia i o. :)

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 01:41:34 PMMicrosoft usiłuje być wszystkim wobec użytkownika i jego komputera: administratorem, strażnikiem bezpieczeństwa, kreatorem potrzeb, decydentem itp. itd.
Żeby jeszcze było to bezpieczeństwo, ale z tym mniejsza. Oni na siłę zmuszają Cię byś używał swojego własnego komputera jak oni chcą, nie jak Ty - to jest główny powód...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

Zobacz najnowsze wiadomości na forum