Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

CachyOS i klawisze specjalne na laptopie

Zaczęty przez mirekc, Listopad 11, 2025, 05:07:26 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mirekc

Jak wygląda obsługa klawiszy ,,specjalnych" (tych z Fn) na laptopach pod kontrolą CachyOS? W szczególności chodzi mi o takie funkcje jak regulacja głośności, wyciszanie, regulacja jasności ekranu, przełączanie ekranów, włączanie i wyłączanie touchpada, usypianie systemu itp. i co tam jeszcze dany laptop ma. Działa to ,,z pudełka", czy trzeba jakoś konfigurować (i jeśli tak, to na ile jest to skomplikowane)? A może idziecie na kompromis stwierdzając, że te funkcje równie dobrze można obsługiwać uruchamiając stosowne aplikacje za pomocą myszy? Podzielcie się doświadczeniami.

pavbaranov

Cytat: mirekc w Listopad 11, 2025, 05:07:26 PMJak wygląda obsługa klawiszy ,,specjalnych" (tych z Fn) na laptopach pod kontrolą CachyOS? W szczególności chodzi mi o takie funkcje jak regulacja głośności, wyciszanie, regulacja jasności ekranu, przełączanie ekranów, włączanie i wyłączanie touchpada, usypianie systemu itp. i co tam jeszcze dany laptop ma.
Tak samo, jak praktycznie w każdej innej dystrybucji z tym samym oprogramowaniem. Za klawisze specjalne w znacznej mierze odpowiada DE (np. w przypadku KDE tak jest na 100%; tu można również w sporym stopniu dowolnie sobie je programować). Niemniej jednak - diabeł tkwi w szczegółach, albowiem to również od modelu notebooka zależy, czy i jak będą te klawisze obsługiwane.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Listopad 11, 2025, 05:36:21 PM
Cytat: mirekc w Listopad 11, 2025, 05:07:26 PMJak wygląda obsługa klawiszy ,,specjalnych" (tych z Fn) na laptopach pod kontrolą CachyOS? W szczególności chodzi mi o takie funkcje jak regulacja głośności, wyciszanie, regulacja jasności ekranu, przełączanie ekranów, włączanie i wyłączanie touchpada, usypianie systemu itp. i co tam jeszcze dany laptop ma.
Tak samo, jak praktycznie w każdej innej dystrybucji z tym samym oprogramowaniem. Za klawisze specjalne w znacznej mierze odpowiada DE (np. w przypadku KDE tak jest na 100%; tu można również w sporym stopniu dowolnie sobie je programować). Niemniej jednak - diabeł tkwi w szczegółach, albowiem to również od modelu notebooka zależy, czy i jak będą te klawisze obsługiwane.
A jakiś przykład mógłbyś podać? Może model Twojego laptopa, albo jakiś który konfigurowałeś, jakie DE, które klawisze działają, które nie, do czego przypisałeś? Miałeś jakiegoś notebooka, gdzie nie dało się tego skonfigurować?

pavbaranov

Sorry, ale to chyba Tobie ma pomóc, a nie polega na chwaleniu (???) się sprzętem.
Używam od niepamiętnych czasów notebooków. Różnych. Ostatnio, dwa jakie mam, to Dell Latitude i Lenovo ThinkPad (serie są obojętne, bo tak samo to chodzi). DE - od lat wiadomo: Plasma. Niczego w tym momencie nie przypisywałem, bo nie mam takiej potrzeby. Ustawienia w systemsettings obejmują wyłącznie typ klawiatury dla moich notebooków i działa wszystko, co powinno.
Nie przypominam sobie, bym nie mógł skonfgurować jakiegoś notebooka, ale wiedza historyczna ma niewielkie znaczenie w tym przypadku, albowiem na dziś - KF6 jest w wersji 6.19, a Plasma w wersji 6.5.2 (na dziś, bo już trójka na horyzoncie).
Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na ile działa to pod innymi DE, albowiem oprócz doświadczen z XFCE sprzed kilku lat, nie miałem.
Aha - by nie było niedopowiedzeń: w przypadku KDE - Wayland (to trochę zmienia rzeczywistość skrótów klawiszowych, choć nie funkcyjnych, do których przyzwyczajeni zostaliśmy wraz z X11).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

mirekc

No to może powiem, do czego mi to. Na początku jak zajrzałem na to forum, to ,,na topie" był MX Linux, promowany między innymi przez @ciubakę. Spróbowałem zainstalować MX 19 XFCE na moim starym notebooku (Acer Extensa) i byłem zadowolony, bo wszystko mi zadziałało ,,z pudełka" łącznie właśnie z tymi klawiszami funkcyjnymi, a nawet niektórymi nietypowymi jak ,,przeglądarka" czy ,,program pocztowy". Bez jakiegokolwiek konfigurowania z mojej strony. Po aktualizacji do MX 23 wszystko działa nadal. Potem zrobiłem sobie ,,mediacenter" na poleasingowym DELL-u z MX 23, a do niego mam jako pilota taką małą chińską multimedialną klawiaturkę bezprzewodową. I znowu: działają klawisze regulacji głośności, sterowania multimediami (do przodu, do tyłu, start, stop), wyciszanie, przeglądarka, poczta, wszystko ,,z pudełka".

Teraz jednak widzę na forum, że na topie jest CachyOS, więc się zacząłem zastanawiać, co by było, gdyby mi jednak coś odbiło i chciałbym zmienić.

Z tego co piszesz wynika jednak, że takie zachowanie jak opisałem, to w świecie Linuksa raczej wyjątek niż reguła, a że nie lubię sobie dodawać roboty ani iść na kompromisy z funkcjonalnością, to pewnie jeszcze długo OS-a nie zmienię.

pavbaranov

Nie - nigdzie nie napisałem, że "takie" (czyli opisane przez Ciebie) zachowanie to w świecie lina jest to wyjątek, a nie reguła. Zwykle to raczej działa, przy czym - również zwykle - w KDE ustawiana jest "domyślna" klawiatura i tu proponuję zwykle popatrzeć, czy nie ma jakiejś bardziej dostosowanej, bo będzie lepiej (przynajmniej powinno tak być).
Natomiast - biorąc pod uwagę Ciebie, to - oczywiście pobaw się CachyOSem, ale to raczej nie dla Ciebie dystrybucja. Chyba że, przyswoisz sobie 5 krótkich prawd o niej, bezwzględnie będziesz się do tego stosować. Wówczas - to jest system, który jeśli polubi się z Twoim komputerem, to jest nie do zdarcia.

Yattaman

Dell Latitude 5490 - Wszystkie z "pudełka"
Klawiatura w PC - wszystkie z "pudełka", włącznie pokrętłem głośności.
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

Plasma - sprawdziłem jeszcze tego Acer Extensa. Wprawdzie dokładnie takiego modelu do wyboru nie ma, ale jest "Laptop Acer" (oprócz kilku innych, już z modelu wymienionych Acerów; coś takiego najczęściej oznacza, że te różnią się w jakiś sposób od standardowej klawiatury Acerów).
Jaki DELL nie napisałeś, ale w przypadku tej firmy też jest kilka do wyboru. Ja z racji tej, że mam Delle Latitude, to wybraną mam taką klawiaturę.
W Lenovo, choć nie ma dokładnie mojego modelu, to po prostu wybrana jest klawiatura jakiegoś wcześniejszego ThinkPada (nie zmieniały się one tak bardzo/wcale).

John Doe

Dell Latitude E6430 z Libreboot. Sparky Cinnamon X11 vs. CachyOS Cinnamon X11 - klawisze funkcyjne działają identycznie.

mirekc

Dzięki wszystkim, tyle chciałem wiedzieć (na razie).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum