Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Polecane linuksowe distra

Zaczęty przez linux4ever, Październik 30, 2025, 04:53:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tanker

Cytat: Yattaman w Listopad 09, 2025, 01:29:11 PM
Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 12:23:54 PMLinux nie jest konkurencja dla Windowsa.
Nigdy z tego co wiem, nawet nie próbował - jest innym systemem :)

Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 12:23:54 PMFunkcjonowac troche jak szara strefa
Aj tam, zaraz szara strefa😜

Coś jak BlackBerry to Androida i Windows Mobile
Coś jak czeska Kofola do znanej marki

ALe nie może być tak że idziesz do takiego Komputronika i pytasz się. Masz pan laptopa na Linuxie -
a on odpowiada:
No co pan panie, nie mamy, bo za niskie marże na hardware a my zarabiamy na dodatkowych gwarancjach,
na bateriach ;-), na naprawach pogwarancyjnych,  bo jak nie to pójdziemy z torbami.
Odpowiedz powinna byś -  Nie mamy na składzie ale jeżeli pan sobie życzy to na zamówienie tutaj prosze
modele jakie sa dostepne. I to jest odpowiedz handlowca . Bo jak chcesz inaczej istnieć?  Dobra tak w skrócie...
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

Bercik

Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 01:45:59 PMI to jest odpowiedz handlowca .
Widzisz... rolą handlowca jest przekierować Cię na sprzęt, który akurat w danym momencie jest "wysokomarżowy" :)

Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 01:45:59 PMNo co pan panie, nie mamy, bo za niskie marże na hardware a my zarabiamy na dodatkowych gwarancjach,
na bateriach ;-)
Najlepsze jest to, że dokładnie tak jest ;)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

mirekc

Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 12:23:54 PMJedyne co można ugrać to wyrwać kilka procent z rynku. I na tym rynku nauczyc sie funkcjonować.
Funkcjonowac troche jak szara strefa
To nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Linux wyrwie jeszcze kilka procent rynku, bo Microsoft swoimi posunięciami ciągle strzela sobie w stopę. ,,Szara strefa" już jest i funkcjonuje. Wystarczy że developerzy Linuksa jeszcze trochę bardziej otworzą się na ,,zwykłego użytkownika" upraszczając obsługę i ukrywając zawiłości (trochę jak Microsoft właśnie), tendencje już są, a reszta zrobi się sama.

Tanker

5% klientów zainteresowanych Linuxem.
Liczba tylko z głowy. Trzeba by zrobić najpierw badanie opinii społecznej.
Big Tech przeprowadza takie badania...
Może być więcej jak będzie jeden działajcy OS...

Bercik

Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 10:23:36 PMMoże być więcej jak będzie jeden działajcy OS...

Rozwiń myśl, bo rozumiem, że chciałbyś jednego Linuksa?

Tanker

Myśl jest taka, żeby ludzie nie musieli się zastanawiać. Zastanówcie się skad bierze sie sukses ajfona.
Ludzie chca aby cos wyciagniete z pudełka od razu działało, Nie interesuja się moddingiem, szyfrowaniem, flashowaniem,
rootowaniem. A już najmniej naprawianiem. Nawet updaty najlepiej jak sie zrobia same...
To nowe pokolenie wychodzace ze szkół już nic nie potrafi.
I chce miec gotowe podsuniete pod gebe.. Niedługo AI samo za nich bedzie decydować czego chca chcieć...
Klient się zmienia, zmieniaja się jego potrzeby. a czy Linux dostosowuje się do zmiany potrzeb?  Dobra tyle mojego...

Bercik

No ale przecież nie muszą się zastanawiać... Czy aby nie istnieje macOS? Istnieje. Przebił Windowsa? Nie. Czyż nie jest w nim tak, że działa wyjęty z pudełka? Jest. Samo się robi, żeby nie musieli się zastanawiać? Tak.
Dziwne nie? Jakoś popularny nie jest za mocno :)
Zastanów się dlaczego?

Nie rozumiem jednego, dlaczego to pretensje są do Linuksa, że ma być "z pudełka" to wtedy "coś tam"? Mac jest i co? Szału nie ma :)

Prędzej czy później ludzie zaczną bardziej szanować swoje prywatne dane, bezpieczeństwo i brak reklam i wszędobylskiego AI wciskanego wszędzie (patrz notatnik Windows)...

Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 11:16:57 PMa czy Linux dostosowuje się do zmiany potrzeb?

Tak, prawie w 100% - potrzebę prywatności, braku reklam, braku AI w notatniku - spełnia śpiewająco.
Musisz wiedzieć, że ile ludzi tyle potrzeb. Co dla jednego jest "must have", dla drugiego rzecz nie warta funta kłaków...

mirekc

Cytat: Yattaman w Listopad 09, 2025, 10:48:42 PM
Cytat: Tanker w Listopad 09, 2025, 10:23:36 PMMoże być więcej jak będzie jeden działajcy OS...
Rozwiń myśl, bo rozumiem, że chciałbyś jednego Linuksa?
Ja to go nawet rozumiem. Też bym chciał, jeśli już nie jednego OS-a, to może binarnej kompatybilności pomiędzy dystrybucjami, tak żeby można było dowolnie aplikacje i sterowniki przenosić. No i może jeszcze jakiejś oficjalnej kompatybilności wstecz, żeby użytkownik miał wolność wyboru wersji aplikacji i nie musiał aktualizować wszystkiego, jak aktualizuje system. Niechby się tam różniły interfejsami, dodatkami, ułatwieniami i innymi pierdołami, ale żeby ,,baza" była wspólna. Tyle tylko, że mnie się marzy realna konkurencja dla Windows, a nie jakaś ,,szara strefa".

linux4ever

Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Zobacz najnowsze wiadomości na forum