Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego warto przejść na linuksa z windowsa

Zaczęty przez linux4ever, Listopad 10, 2025, 09:15:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

Tanker

Cytat...bo myśl jest taka, że jak zapłacili za system, to on musi być dla nich najlepszy - znam to z pracy doskonale.
Natomiast hitem u mnie jest człowiek (lekarz btw), który uważa, że jak kupił system, to ja mu mam wszystkie błędy systemowe i oprogramowania usuwać ZA DARMO, bo on go kupił 🤣

Autentyczne z życia. Jakiś typ zamówił sobie firmę ogrodowa do zbudowania ogrodu wokół domu. Po dwóch tygodniach
dzwoni do firmy z jobami że my wszystko padło, A w słuchawce dostaje pytanie - A podlewał pan?
A tutaj lekarz. No już  tylko krzyż na drogę... :D

Ale jest coś na rzeczy bo bigteki ida w kierunku wynajmu a nie posiadania i powoli beda wymuszac różne uslugi droga subskrybcji i opłat z tym zwizanych.
A nie że kupiłeć windows i jest twój. Taki jest powoli  wymuszany trend w świecie nowych technologii. Przykładowo kupujesz nowe BMW z podgrzewanymi siedzeniami.
Ale żeby to działło muszisz u nich opłacić fee czyli subskrybcję na tak usługę. Idzie ku temu pany... :D

P.S. Natomiast jeśli ktoś posiada silny i prężny zwieracz to czekał bym na te zalety zamkniętego oprogramowania?! :D
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

PomPom

Cytat: linux4ever w Listopad 10, 2025, 09:15:36 AMCzemu warto zamienić windowsa na linuksa ?

Żeby mieć inny interfejs, jak ktoś nie lubi windowsowego.

Żeby się pochwalić i po tygodniu wrócić na Windows.

Żeby prościej było przejść na MacOS.

Żeby nie musieć przejmować się tym, że Microsoft ma pozycję, ma pieniądze i ma garstkę utalentowanych ludzi, ale ma też jakichś kretynów, którzy chcą na siłę wprowadzać zmiany bez konsultacji z kimkolwiek i bez brania pod uwagę tego, żeby użytkownikowi było lepiej. Ta firma jest mistrzem w psuciu oprogramowania. Ich rozwiązania żyją w jakimś alternatywnym świecie, gdzie wszystko musi w jakiś sposób być inne niż przyjęło się, że jest najwygodniej. I to nie jest innowacja i odwaga, a wpychanie się na siłę. Microsoft sika przez ramię, stojąc tyłem.
myk byle jak jako tako

pavbaranov

Cytat: Tanker w Listopad 11, 2025, 10:37:39 AMAle jest coś na rzeczy bo bigteki ida w kierunku wynajmu a nie posiadania i powoli beda wymuszac różne uslugi droga subskrybcji i opłat z tym zwizanych.
A nie że kupiłeć windows i jest twój.
Gwoli ścisłości. Od strony prawnej, to nigdy żadne oprogramowanie udostępnione end-userowi nie było jego własnością. On wykupywał wyłącznie prawo do korzystania z tego oprogramowania w określonym, przewidzianym licencją, zakresie (no właśnie - coś jak najem). Oprogramowanie zawsze było własnością wyłącznie tego, kto je udostępniał.

Ba, nawet z open source nie jest tak, że stanowi ono własność użytkownika. Cała różnica polega na tym, że w oprogramowaniu OS otrzymuję kod źródłowy (ba, żeby było śmieszniej - wcale nie muszę tego uzyskiwać za darmo; brak opłaty za oprogramowanie, a open source, to dwie różne rzeczy), który mogę dostosować do swoich potrzeb. Mogę zmienić, użyć w części, dodać co chcę.
A jeśli już o OS mowa, to chyba w końcu coś drgnęło i wielcy (tj. państwa) zaczęli na producentach oprogramowania dla nich tworzonego, wymagać by było to open source (tak jest np. z całym oprogramowaniem do tzw. lojalnych skrzydłowych w USA, które muszą być dostarczone z otwartym kodem).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Tanker

Ale czy przy zakupie nowego laptopa z windowsem sprzedawca mówi na jaki okres kupujacy otrzymuje
Windows? Czy mowi kiedy mu wyłacza? Bo chyba o czymś takim było by glośno?
Skoro wynajem, jakkolwiek by to nazwac to klient słusznie domaga sie niezawodnosci.? I serwisu 24h... Czy nie?

Te windowsy ktore jeszcze mam trzymam tylko dlatego ze nie ma linuxa na mój... sprzet.
Ale jeśli win10 nie ma updatów to niedługo pojawia sie dziury w systemie  i bedzie to samo co z XP.

Cytat: PomPom w Listopad 11, 2025, 03:22:22 PMŻeby prościej było przejść na MacOS.
Musze zrobić research czy warto?

Bo Win11 dla linuksiarza, czy tam uniksowego ideowca, to już jest stryczek na szyję.

P.S. Czy ktoś z was kiedykolwiek ustawiał Hackintosh?
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

pavbaranov

Przeczytaj EULA Win11. Jak na razie jeszcze nie ma ograniczeń czasowych w udzielonej licencji na Windows. Nie oznacza to, że tego typu licencje nie są już obecnie powszechne.

Nie bardzo wiem co oznacza "nie ma linuxa na mój sprzęt". Załóż wątek i wrzuć gdzieś jego dokładną specyfikację, to zobaczymy. Wydaje mi się, że doszliśmy do kuriozalnej sytuacji, w której linux wspiera o wiele więcej sprzętu niż aktualnie wspierana wersja Windows.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: Tanker w Listopad 11, 2025, 10:51:56 PMSkoro wynajem, jakkolwiek by to nazwac to klient słusznie domaga sie niezawodnosci.? I serwisu 24h... Czy nie?
Mam ostatnio z tym doczynienia (posiadamy wynajem sprzętu, jakkolwiek) w takiej sytuacji, oczywiście - sprzętu który wynajmuje, bo oprogramowanie nie podlega ŻADNEJ GWARANCJI.

Cytat: Tanker w Listopad 11, 2025, 10:51:56 PMP.S. Czy ktoś z was kiedykolwiek ustawiał Hackintosh?
Bawiłem się kiedyś w to za czasów gdy królował u nich intel... (działało lepiej niż na sprzęcie od nich)
Czy warto? Z perspektywy czasu uważam, że nie, ale każdy ma inne gusta. Czego jak czego, ale "ekosystemu" to mogą zazdrościć wszyscy Applowi :) Oni zrobili to perfekt - w sumie koniec zalet :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

mirekc

Cytat: Yattaman w Listopad 10, 2025, 11:20:14 AMMoże zamienić można, jeśli chcemy działający system bez zmartwień, czy po aktualizacji czasem dysku nie zaszyfruje, albo nie usunie danych :)
Tylko czy Windows kasuje albo szyfruje dane? Generalnie – nie. A czy się zdarzyło? Hmmm... O szyfrowaniu nie słyszałem, a o kasowaniu czytałem, ale nie widziałem. Tak, była błędna poprawka, która powodowała ,,znikanie" plików w pewnych warunkach i w określonych katalogach. Szybko wycofana (albo poprawiona – nie pamiętam), nawet nie wiem, czy do Polski dotarła (bo harmonogram aktualizacji jest). Zdarzyć się nie powinno.
Cytat: mirekc w Listopad 10, 2025, 04:29:39 PMBez zmartwień? Akurat! Wystarczy to forum poczytać. Może dysku nie zaszyfruje, ale pendrive rozwali, dźwięk wyłączy, WiFi nie znajdzie, CPU przegrzeje, grafika zwariuje itp. itd., a po aktualizacji to i wysypać się może (jeśli nie cały system, to jakaś akurat potrzebna funkcja).
Widzę że ten wpis zaczął ,,żyć własnym życiem", w oderwaniu od cytatu na który był odpowiedzią i został zrozumiany jako totalna krytyka Linuksa jako całości, a wszystkich dystrybucji w szczególności. Nie tak miało być i za to przepraszam. Generalnie – Linux to nie jest żaden niezdatny do użytku ,,badziew", który niszczy pendrive-y, przegrzewa CPU i ,,ogłupia" grafiki. Ale czy to się zdarzyło? Tak!

Generalizowanie zaciemnia obraz, w obydwu przypadkach. Za swoje przepraszam, zwłaszcza jeśli ktoś to odebrał osobiście (bo np. czuje się emocjonalnie związany z Linuksem). Cóż: miałem nadzieję, że ironię odbierzecie...

Yattaman

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 09:25:23 AMTylko czy Windows kasuje albo szyfruje dane? Generalnie – nie.
No to Cię zmartwię...
Windows z natury (mowa o 11) szyfruje dysk, czy chcesz czy nie. Pal licho jak wiesz o tym i wyłączysz w ustawieniach, ale gorzej jak nie wiesz i np padnie dysk i trzeba dane odzyskać :)
Bo jak sobie założysz konto i się zalogujesz to klucz masz odszyfrowania, a jak nie...
Tak, dzieje się to również na kontach "lokalnych". Miałem kilka już przypadków wysłania dysku do odzysku danych i okazał się zaszyfrowany i klient o tym nie wiedział nawet.

Albo sytuacja z przekładką dysku do innego komputera (miałem okazję to robić).

Nie taki "fajny" ten Windows jak go malują :)

Co do
Cytat: mirekc w Dzisiaj o 09:25:23 AMzostał zrozumiany jako totalna krytyka Linuksa jako całości, a wszystkich dystrybucji w szczególności.
To ja osobiście mam trochę podejście lajtowe, bo każdy system ma wady i zalety (tak, windows też), a wychwalam Cachy, bo jest świetny :) Także ma swoje za uszami i w wielu rzeczach jest "wkurzający", ale jako całokształt - polecam.

Czasami taka dyskusja, odświeża trochę atmosferę :)

PomPom

Cytat: Tanker w Listopad 11, 2025, 10:51:56 PM
CytatŻeby prościej było przejść na MacOS.
Musze zrobić research czy warto?
Jak rozumiem, chodzi o Hackintosha - warto raczej dla jakiegoś nowego doświadczenia. Za jakiś czas intelowskie Maki przestaną otrzymywać nowe wersje, to nie wiadomo jaka jest przyszłość takiego rozwiązania. System może by ci spasował, a może nie, bo nie wybija się jakoś szczególnie, jeżeli przyrównasz go do Linuxa. Za to porównując do Windowsa jest czyściej, stabilniej, ładniej, spokojniej. Dla mnie ten system robi robotę na dedykowanym sprzęcie, a na nie-applowskich komputerach lepiej okiełznać Linuxa.
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum