Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego warto przejść na linuksa z windowsa

Zaczęty przez linux4ever, Listopad 10, 2025, 09:15:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Listopad 10, 2025, 09:15:36 AMCzemu warto zamienić widowsa na linuksa ?
Moim zdaniem warto, jeśli:
  • Mamy stary sprzęt na którym nawet Windows 10 ,,muli", a Linux akurat poprawnie się instaluje i sprawnie działa.
  • Jesteśmy ,,wkurzeni" na to w jakim kierunku rozwinął się Windows i na politykę Microsoftu (,,wciskanie" niechcianych funkcji, śledzenie, zmuszanie do zakładania u nich konta, wymuszanie instalacji nienależycie przetestowanych poprawek, eskalacja wymagań sprzętowych itp. itd).
  • Jesteśmy entuzjastami Linuksa, względnie grzebania w systemach operacyjnych i szukamy nowych wyzwań.
  • Jesteśmy programistami/hakerami i potrzebujemy rozbudowanego środowiska programistycznego, najlepiej za darmo.
Jeśli żaden z powyższych warunków nie jest spełniony, to nie warto.

Yattaman

Może zamienić można, jeśli chcemy działający system bez zmartwień, czy po aktualizacji czasem dysku nie zaszyfruje, albo nie usunie danych :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

A z jakiego powodu mam korzystać z prototypu systemu operacyjnego (czyt. Windows)?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

mirekc

Cytat: Yattaman w Listopad 10, 2025, 11:20:14 AMMoże zamienić można, jeśli chcemy działający system bez zmartwień, czy po aktualizacji czasem dysku nie zaszyfruje, albo nie usunie danych :)
Bez zmartwień? Akurat! Wystarczy to forum poczytać. Może dysku nie zaszyfruje, ale pendrive rozwali, dźwięk wyłączy, WiFi nie znajdzie, CPU przegrzeje, grafika zwariuje itp. itd., a po aktualizacji to i wysypać się może (jeśli nie cały system, to jakaś akurat potrzebna funkcja).

mirekc

Cytat: pavbaranov w Listopad 10, 2025, 01:40:46 PMA z jakiego powodu mam korzystać z prototypu systemu operacyjnego (czyt. Windows)?
Bo tylko Ty go tak nazywasz. System który ma za sobą tyle lat rozwoju i jest eksploatowany w milionach jeśli nie miliardach kopii nie jest prototypem, niezależnie co się sądzi o jego jakości.

MSki

Cytat: mirekc w Listopad 10, 2025, 04:29:39 PMBez zmartwień? Akurat! Wystarczy to forum poczytać. Może dysku nie zaszyfruje, ale pendrive rozwali, dźwięk wyłączy, WiFi nie znajdzie, CPU przegrzeje, grafika zwariuje itp. itd., a po aktualizacji to i wysypać się może (jeśli nie cały system, to jakaś akurat potrzebna funkcja).

..ooo, tak właśnie, już miałem na temat tego distra pisać, ale podsumowałeś go w bardzo trafny sposób. Dziwię się tylko, że ma tak dobre notowania i jest aż tak wysoko pozycjonowany.

Yattaman

Cytat: mirekc w Listopad 10, 2025, 04:31:44 PMSystem który ma za sobą tyle lat rozwoju i jest eksploatowany w milionach jeśli nie miliardach kopii nie jest prototypem, niezależnie co się sądzi o jego jakości.
No może nie jest eksploatowany w "miliardach", ale: "Arch Linux ma
23 lata od swojej pierwszej oficjalnej wersji wydanej 11 marca 2002 roku." - więc też ma trochę na karku ;)

Wtopy zdarzają się wszędzie, na każdym podwórku, czy to Win, Lin, czy Mac :)
Istnieje niezliczona ilość konfiguracji i to, że "u dwóch czy trzech osób" "coś" nie zadziała poprawnie, nie oznacza, że to system winny :)

Cytat: MSki w Listopad 10, 2025, 05:05:45 PMDziwię się tylko, że ma tak dobre notowania i jest aż tak wysoko pozycjonowany.

Myślę, że to jednak zasługa tego, że jest po prostu bardzo poprawny ;)

Nie bronię Cachy ani Archa (bo wnioskuję, że do nich się czepiliście) ale panowie... nie ma systemu idealnego i bez błędów przecież.
Myślenie, że Windows działa perfekcyjnie na każdej możliwej konfiguracji jest duuużym błędem ;)
Jednocześnie jeśli uważacie, że miejsce 1 na "distrowatch" powinna piastować któraś z "miliarda odmian" Debiana czy tam Ubuntu to może to dowodzi jednak tego, że trendy się zmieniają i może jednak ten Debian się tylko na te serwery jednak nadaje :)

Może mam jakieś zboczenie ostatnio, może coś mi się zmieniło, nie wiem, ale dzisiaj chciałem sobie tego MX-a zobaczyć i jakoś tak dziwnie wszystko jest mimo, że to KDE Plasma, jakiś GRUB zamiast systemd-boot, na dzień dobry sobie ustawia skalowanie 105%, które poza tym, że rozmywa czcionki i oczy bolą, to niczego nie wnosi, softu nainstalowane (nawet conky) - po co? Instalator natomiast - jak ze średniowiecza :) Dajcie spokój... :)

U mnie w domu Cachy stoi na 4 różnych konfiguracjach - żadnych, nawet najmniejszych problemów poza jednym przypadkiem nie działania jakiegoś dongla USB WiFi (ale to jakieś chińskie badziewie było). Sam system działa perfect na wszystkich 4 sprzętach :) Na jednym korzysta 7 latka, na drugim 13 latek - wszystko im działa :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

@mirekc:
1. Z faktu, że Ty masz jakieś problemy - nie wyciągaj wniosku, że ktoś inny również ma. Nie mówię, ba daleki jestem, od tego by twierdzić, że nie zdarzają się regresje, nie są generowane jakieś problemy.
2. Z faktu, że Windows dzięki pewnej polityce (ba, można nawet rzec, że przekupstwu) stał się popularny nie można wyciągać wniosku, że to dobry system. Podobnie jak różnym dystrybucjom linuksowym (a zasadniczo różnym jego składnikom) zdarzają się opisane przez Ciebie problemy, tak samo zdarzają się one również produktowi MS (mało razy przeczytałeś, że po aktualizacji Windows system nie wstał? - bo ja i owszem sporo). Przegrzewanie się? Cóż - wystarczy, że Win10 w robocie aktualizuje się w tle i komputer (wcale nie taki dychawiczny) mocno się przegrzewa.
3. Dlaczego uważam Windows za prototyp systemu operacyjnego (tak, ja uważam, nie mówię, że Ty masz tak twierdzić, czy ktokolwiek inny), to temat na inną dyskusję jak nieco emocje opadną.
4. Natomiast - dalej nie bardzo rozumiem, dlaczego - skoro ów Windows jest tak dobry, to upierasz się by używiać jakiegoś linuksa, który jest znacznie gorszy i praktycznie do niczego się nie nadaje, a biorąc pod uwagę przypadłości, które mu zrzucasz w #4, to praktycznie w ogóle nie nadaje się do użytku, a jego użytkownik musi nie mieć pięciu klepek pod sufitem i skłonności do masochizmu.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

@Yattaman I tu akurat się nie zgodzę odnośnie Debiana choć używam forka czyli Devuana.

Debian w początkach wnosił wysokie standardy paczek oraz powstawał kilka lat.

Od AI:
CytatDebian istnieje od
16 sierpnia 1993 roku. W tym roku obchodzi 32. rocznicę powstania, co czyni go jedną z najstarszych i najbardziej wpływowych dystrybucji systemu GNU/Linux.

Początek: Projekt został zainicjowany przez Iana Murdocka, który ogłosił jego powstanie 16 sierpnia 1993 r..
    Nazwa: Nazwa ,,Debian" pochodzi od połączenia imion Iana i jego ówczesnej dziewczyny, Debry.
    Działanie: Od samego początku miał być rozwijany jako wolne oprogramowanie, tworzone i utrzymywane przez społeczność programistów

Gdyby nie ten system nie było by Ubuntu i MX Linux.

Nie sztuką jest wybielać to akurat prawda ale nie tylko narzekać na system.

Ja akceptuje wszystkie wady i zalety linuksa bo ma swój urok.

Unix to nie moja bajka gdyż wymaga głębszej konfiguracji.

I jeszcze coś bugi i dodatkowe funkcje w linuksie są za darmo a windows trzeba do nich dopłacić.

I nie zrozum mnie źle lecz jak to się mówi wybrały gały co brały.

Bycie linuksowcem/linuksiarzem jest jak związek z tym że jest się samemu i ma komputer.

Tyle ode mnie.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Listopad 10, 2025, 06:20:01 PMI nie zrozum mnie źle lecz jak to się mówi wybrały gały co brały.
No dokładnie. Nikt nikogo do niczego nie zmusza :) Wybierasz linuksa, to powinieneś znać lub poznać jego wady i zalety i na ich podstawie ocenić czy nadaje się dla Ciebie czy nie.

Cytat: linux4ever w Listopad 10, 2025, 06:20:01 PMDebian w początkach wnosił wysokie standardy paczek oraz powstawał kilka lat.
Uwierz mi, że ja także. Akceptuję pewne niuanse, które właśnie dla mnie mają swój urok (utworzenie nowego katalogu na pulpicie i nie móc wejść w niego "enterem" po utworzeniu XD)

Ja nie nic chce obrażać Debianowatych, po prostu mówię jak to u mnie wygląda, po to mamy tyle distro, aby wybrać idealne dla siebie...

linux4ever

Cytat: Yattaman w Listopad 10, 2025, 06:25:48 PMAkceptuję pewne niuanse, które właśnie dla mnie mają swój urok (utworzenie nowego katalogu na pulpicie i nie móc wejść w niego "enterem" po utworzeniu XD)

To ja tradycyjnie napiszę:  Dziwne u mnie działa.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Listopad 10, 2025, 06:18:29 PM@mirekc:
1. Z faktu, że Ty masz jakieś problemy - nie wyciągaj wniosku, że ktoś inny również ma. Nie mówię, ba daleki jestem, od tego by twierdzić, że nie zdarzają się regresje, nie są generowane jakieś problemy.
Ja mam swoje problemy, inni mają swoje. Odwołałem się do tego forum, wystarczy poczytać. Skoro ktoś pisze, że Linux to system działający bez zmartwień, to zareagowałem, bo to nie do końca prawda.
Cytat2. Z faktu, że Windows dzięki pewnej polityce (ba, można nawet rzec, że przekupstwu) stał się popularny nie można wyciągać wniosku, że to dobry system. Podobnie jak różnym dystrybucjom linuksowym (a zasadniczo różnym jego składnikom) zdarzają się opisane przez Ciebie problemy, tak samo zdarzają się one również produktowi MS
Że to jest dobry system (a może był), to wiem ze swojego kilkudziesięcioletniego doświadczenia. Tak, zdarzają się problemy, ale po pierwsze nie tak często jak niektórzy malują, a po drugie zwykle jest prosta ścieżka rozwiązania. Nie bez znaczenia jest też fakt, że społeczność użytkowników Windows jest znacznie większa niż użytkowników Linuksa wielu dysponuje naprawdę dużą wiedzą i łatwiej znaleźć konkretne rozwiązania, w miejsce sugestii ,,spróbuj tego, a może tamtego".
Cytat(mało razy przeczytałeś, że po aktualizacji Windows system nie wstał? - bo ja i owszem sporo).
Nie musiałem czytać, widziałem. Ale to wcale nie są częste przypadki. Coś takiego zdarza się raz na kilkaset stanowisk, może kilka razy do roku. Najczęściej to jest tak, że komputer działa bezawaryjnie kilka lat. A czy Ty widziałeś, żeby Linux po czymś takim sam się naprawił? Bo ja pod Windows widziałem.
CytatPrzegrzewanie się? Cóż - wystarczy, że Win10 w robocie aktualizuje się w tle i komputer (wcale nie taki dychawiczny) mocno się przegrzewa.
Otóż to! Ale ja o tym pisałem: chodzi o eskalację wymagań sprzętowych. Jak użytkownik ma w miarę porządny komputer (a wystarczy Intel Core i5 w miarę nowej generacji z 8GB RAM i dyskiem SSD), to aktualizacja w tle go nie ,,zabija". Tylko że to jest podejście Microsoftu: dla nich każda ,,duża" kompilacja Windows to jak nowy system operacyjny. Mnie to się oczywiście nie podoba, ale przy wystarczająco wydajnym sprzęcie (a tutaj są tacy, co mają prawdziwe ,,potwory") system działa sprawnie.
Cytat3. Dlaczego uważam Windows za prototyp systemu operacyjnego (tak, ja uważam, nie mówię, że Ty masz tak twierdzić, czy ktokolwiek inny), to temat na inną dyskusję jak nieco emocje opadną.
Na tej samej zasadzie ja mógłbym powiedzieć, że Linux to prototyp systemu operacyjnego, bo ciągle pojawiają się nowe wersje i końca nie widać. W dodatku jeszcze z dystrybucjami eksperymentują, więc widocznie coś nie jest  dograne. Kwestia podejścia. A ,,czepiam się" dlatego, bo uważam że celowo tak dobierasz słownictwo, żeby budzić negatywne emocje. To są chwyty ,,poniżej pasa".
Cytat4. Natomiast - dalej nie bardzo rozumiem, dlaczego - skoro ów Windows jest tak dobry, to upierasz się by używiać jakiegoś linuksa,
W moim przypadku to akurat bardzo proste: w moim poście z godz. 10:49 punkt 1 oraz częściowo punkt 2.
Cytatktóry jest znacznie gorszy i praktycznie do niczego się nie nadaje, a biorąc pod uwagę przypadłości, które mu zrzucasz w #4, to praktycznie w ogóle nie nadaje się do użytku, a jego użytkownik musi nie mieć pięciu klepek pod sufitem i skłonności do masochizmu.
A to już jest poważna nadinterpretacja. Po prostu jak mi ktoś pisze, że powodem przejścia na Linuksa może być to, że chcemy mieć system bez zmartwień, to podałem przykłady, jakie ,,zmartwienia" mogą się zdarzać. Wszystkie mają oparcie we wpisach na tym forum albo w moich doświadczeniach z Linuksem.

MSki

Cytat: Yattaman w Listopad 10, 2025, 06:01:42 PMMyślę, że to jednak zasługa tego, że jest po prostu bardzo poprawny ;)

Nie rozumiem słowa poprawny w kontekście tego distra. Wiem natomiast i było to już tu na Forum artykułowane, że ilość pobrań wcale nie świadczy o ilości użytkujących to distro. To bardziej taka moda, bo wystarczy że ktoś będzie polecał i zachwycał się tym systemem, aby właśnie wrosła ta liczba pobrań.
A jak się okazuje, właśnie po instalacji zaczynają się różne problemy.

Na Linuksa warto przejść, choćby z racji zerwania się ze smyczy Microsoftu. Nie ukierunkowałem Syna, sam przeszedł na ..Minta 22.2 i robi to, co do tej pory robił na systemie z Redmond. Ludzie po prostu zauważyli, że jest alternatywa i że Linux się bardzo dynamicznie rozwija, a dla wielu "windziarzy" taką blokadą psychiczną było niemożność grania na Linuksie w gry, co się ostatnimi czasy bardzo zmieniło i okazało, że jednak można i to bez większych problemów.

MSki

Cytat: mirekc w Listopad 10, 2025, 07:05:26 PMW dodatku jeszcze z dystrybucjami eksperymentują, więc widocznie coś nie jest  dograne.
Pal licho, jak robią to z dystrbucjami, bo zawsze można wybrać inną, gorzej jak eksperymentują z kernelami.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum