Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego warto przejść na linuksa z windowsa

Zaczęty przez linux4ever, Dzisiaj o 09:15:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czemu warto zamienić widowsa na linuksa ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:15:36 AMCzemu warto zamienić widowsa na linuksa ?
Moim zdaniem warto, jeśli:
  • Mamy stary sprzęt na którym nawet Windows 10 ,,muli", a Linux akurat poprawnie się instaluje i sprawnie działa.
  • Jesteśmy ,,wkurzeni" na to w jakim kierunku rozwinął się Windows i na politykę Microsoftu (,,wciskanie" niechcianych funkcji, śledzenie, zmuszanie do zakładania u nich konta, wymuszanie instalacji nienależycie przetestowanych poprawek, eskalacja wymagań sprzętowych itp. itd).
  • Jesteśmy entuzjastami Linuksa, względnie grzebania w systemach operacyjnych i szukamy nowych wyzwań.
  • Jesteśmy programistami/hakerami i potrzebujemy rozbudowanego środowiska programistycznego, najlepiej za darmo.
Jeśli żaden z powyższych warunków nie jest spełniony, to nie warto.

Yattaman

Może zamienić można, jeśli chcemy działający system bez zmartwień, czy po aktualizacji czasem dysku nie zaszyfruje, albo nie usunie danych :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

A z jakiego powodu mam korzystać z prototypu systemu operacyjnego (czyt. Windows)?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

mirekc

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 11:20:14 AMMoże zamienić można, jeśli chcemy działający system bez zmartwień, czy po aktualizacji czasem dysku nie zaszyfruje, albo nie usunie danych :)
Bez zmartwień? Akurat! Wystarczy to forum poczytać. Może dysku nie zaszyfruje, ale pendrive rozwali, dźwięk wyłączy, WiFi nie znajdzie, CPU przegrzeje, grafika zwariuje itp. itd., a po aktualizacji to i wysypać się może (jeśli nie cały system, to jakaś akurat potrzebna funkcja).

mirekc

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 01:40:46 PMA z jakiego powodu mam korzystać z prototypu systemu operacyjnego (czyt. Windows)?
Bo tylko Ty go tak nazywasz. System który ma za sobą tyle lat rozwoju i jest eksploatowany w milionach jeśli nie miliardach kopii nie jest prototypem, niezależnie co się sądzi o jego jakości.

MSki

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 04:29:39 PMBez zmartwień? Akurat! Wystarczy to forum poczytać. Może dysku nie zaszyfruje, ale pendrive rozwali, dźwięk wyłączy, WiFi nie znajdzie, CPU przegrzeje, grafika zwariuje itp. itd., a po aktualizacji to i wysypać się może (jeśli nie cały system, to jakaś akurat potrzebna funkcja).

..ooo, tak właśnie, już miałem na temat tego distra pisać, ale podsumowałeś go w bardzo trafny sposób. Dziwię się tylko, że ma tak dobre notowania i jest aż tak wysoko pozycjonowany.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum