Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

CachyOS Xfce - temperatura CPU

Zaczęty przez MSki, Dzisiaj o 08:52:47 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Bez względu na ustawienie w - Profil zasilania - sytuacja z "dopalonym" procesorem się nie zmienia i czy jest to power-saver, balanced, czy performance, to CPU grzeje się w mojej ocenie zbyt mocno.
Może i w tym przypadku powinienem dodatkowo doinstalować jakiś programik, który uspokoiłby mnie i unormował tą sytuację - coś doradzicie ?

..na rys2. - przy odtwarzaniu tego samego filmu z YT, sytuacja temperaturowa CPU jest bardzo stabilna i nie budzi obaw o przegrzanie się CPU (screen z PCLinuxOS).
Musiałem dokonać takiego porównania, aby się przekonać, czy wina leży po stronie systemu, czy po stronie braku wydajności odprowadzanego ciepła z procesora.
I choć kupiłem pastę termoprzewodzącą, aby dokonać tych jakże potrzebnych zmian (od nowości lapka, pasta nie była wymieniana), to te porównanie dowodzi jednak, że wina na chwilę obecną leży raczej po stronie systemu CachyOS.

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

Ale to ustawiane preferencji dla CPU (jak pisałem) jest w Profilu zasilania..

..i można te preferencje przełączać pomiędzy trzema opcjami. To już próbowałem, bez oczekiwanych skutków.

linux4ever

@MSki A możesz zmienić te ustawienia w Biosie lub UEFI ?

Bo jak widać z Cachy OS się nie da.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:59:18 AMA możesz zmienić te ustawienia w Biosie lub UEFI ?

Nie, bo wolę tam nie grzebać, zwłaszcza że inne dystrybucje linuksowe nie stwarzają tego problemu, więc po co grzebać w Biosie ...ale mogę zmienić system i bez żalu, oraz "gorąco" pożegnać się z CachyOS.

CachyOS pracuje z najnowszym jądrem (Kernel: Linux 6.17.5-s), a ja mam dość stary laptop (Lenovo T420) i tu może tkwić problem.

pavbaranov

1. Który kernel?
2. Jaki CPU oraz GPU (może być APU - nie wiem, co tam masz)?
3. Dla pewności pokaż jeszcze: cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_preference4. Na czym oglądasz to YT?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum