Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

CachyOS Xfce - temperatura CPU

Zaczęty przez MSki, Dzisiaj o 08:52:47 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Bez względu na ustawienie w - Profil zasilania - sytuacja z "dopalonym" procesorem się nie zmienia i czy jest to power-saver, balanced, czy performance, to CPU grzeje się w mojej ocenie zbyt mocno.
Może i w tym przypadku powinienem dodatkowo doinstalować jakiś programik, który uspokoiłby mnie i unormował tą sytuację - coś doradzicie ?

..na rys2. - przy odtwarzaniu tego samego filmu z YT, sytuacja temperaturowa CPU jest bardzo stabilna i nie budzi obaw o przegrzanie się CPU (screen z PCLinuxOS).
Musiałem dokonać takiego porównania, aby się przekonać, czy wina leży po stronie systemu, czy po stronie braku wydajności odprowadzanego ciepła z procesora.
I choć kupiłem pastę termoprzewodzącą, aby dokonać tych jakże potrzebnych zmian (od nowości lapka, pasta nie była wymieniana), to te porównanie dowodzi jednak, że wina na chwilę obecną leży raczej po stronie systemu CachyOS.

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

Ale to ustawiane preferencji dla CPU (jak pisałem) jest w Profilu zasilania..

..i można te preferencje przełączać pomiędzy trzema opcjami. To już próbowałem, bez oczekiwanych skutków.

linux4ever

@MSki A możesz zmienić te ustawienia w Biosie lub UEFI ?

Bo jak widać z Cachy OS się nie da.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:59:18 AMA możesz zmienić te ustawienia w Biosie lub UEFI ?

Nie, bo wolę tam nie grzebać, zwłaszcza że inne dystrybucje linuksowe nie stwarzają tego problemu, więc po co grzebać w Biosie ...ale mogę zmienić system i bez żalu, oraz "gorąco" pożegnać się z CachyOS.

CachyOS pracuje z najnowszym jądrem (Kernel: Linux 6.17.5-s), a ja mam dość stary laptop (Lenovo T420) i tu może tkwić problem.

pavbaranov

1. Który kernel?
2. Jaki CPU oraz GPU (może być APU - nie wiem, co tam masz)?
3. Dla pewności pokaż jeszcze: cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_preference4. Na czym oglądasz to YT?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

MSki

ad1. i ad2.

ad3 - cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_preference
cat: /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_preference: Nie ma takiego pliku ani katalogu
ad4. Brave browser.

pavbaranov

Rozumiem, że GPU to jest karta zintegrowana w tym i5.

Pomijając wszelkie inne informacje: nienaturalny jest brak pliku z ad 3 choć możesz zerknąć to tego katalogu, czy jakoś inaczej się to nie nazywa (akurat też mam i5, zatem powinno być tak samo/podobnie).

Najprościej zacząć od rzeczy prostych, czyli w tym przypadku instalacji innego kernela. Zasadnicza - i to spora - różnica pomięcy obu dystrybucjami to kernel. Zacząłbym od sprawdzenia kernela stockowego (czyli archowego, a nie z CachyOS), bo kernel *-cachyos jest bardzo mocno modyfikowany względem stockowego.

Sprawdziłbym również wersje Brave w obu systemach (czy ta sama), jak również spróbował pooglądać w CachyOS (nawet na jego kernelu) w innej przeglądarce.

Sprawdziłbym również, czy problem występuje wyłącznie podczas oglądania YT, czy też na innych serwisach streamingowych również jest widoczny (np. vod.tvp.pl).

Możesz też spróbować uruchomić jakiś monitor systemu w tle i zobaczyć co powoduje znaczne obciążenie CPU podczas oglądania YT.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

MSki

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 05:33:50 PMRozumiem, że GPU to jest karta zintegrowana w tym i5.
Raczej tak, skoro w opisie tech. lapka jest napisane, że posiada grafikę zintegrowaną, a dokładnie to Intel HD Graphics 3000. https://www.productindetail.com/pn/lenovo-thinkpad-t420

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 05:33:50 PMNajprościej zacząć od rzeczy prostych, czyli w tym przypadku instalacji innego kernela.
Jak "poprowadzisz za rękę" to chętnie podejmę ten temat, bo podejrzewam, choć nie mam pewności z racji braku wiedzy, że to sprawa kernela.

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 05:33:50 PMSprawdziłbym również wersje Brave w obu systemach (czy ta sama), jak również spróbował pooglądać w CachyOS (nawet na jego kernelu) w innej przeglądarce.
W PCLinuxOS, z którego teraz klepię jest - Brave 1.83.120 (Oficjalna wersja) (64-bitowa)
Chromium: 141.0.7390.122 - jutro, po przekładce dysku sprawdzę na CachyOS, która to wersja Brave.
Firefoxa nie używam, a Vivaldi mam tylko do prowadzenia operacji bankowych.

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 05:33:50 PMMożesz też spróbować uruchomić jakiś monitor systemu w tle i zobaczyć co powoduje znaczne obciążenie CPU podczas oglądania YT.
tylko jaki, bo Stacer jest też "prawdomówny" w ocenie obciążalności systemu, RAMu i innych parametrów maszyny, porównywałem z psensor (wyniki identyczne), ale chyba nie o taki monitor systemu Ci chodzi(?)

pavbaranov

1. Instalacja kernela.
W CachyOS masz nawet apkę CachyOS Kernel Manager. Trzeba ją odpalić i zainstalować kernel z repo extra pn. linux. Potem... No właśnie jaki masz bootloader? Systemd-boot, GRUB? Po prostu musisz dodać wg tego co w wiki Archa nowy kernel do niego (chyba, że sam się doda) i przy starcie wybrać właśnie ten kernel.
2. Brave w CachyOS jest w wersji 1.84.135.
3. Monitor systemu - nie wiem, nie używam XFCE, a w KDE mam systemowy. Musisz coś znaleźć we własnym zakresie, co Ci odpowiada.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 07:47:19 PMPo prostu musisz dodać wg tego co w wiki Archa nowy kernel do niego (chyba, że sam się doda) i przy starcie wybrać właśnie ten kernel

Przy dodaniu kernela jak dodawałem np LTS (jako zapasowy), to dodaje sie do systemd-boot sam, przy starcie można wybrać. Może niech jakiegoś LTS sobie wrzuci sprawdzi...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

@Yattaman - Wpierw chciałbym kernel tej samej wersji, ale pozbawiony wszystkich patchy, które Lucek nakłada w CachyOS. Jeśli będzie ok, to będziemy wiedzieć, gdzie szukać. Dopiero jeśli będzie ten sam problem, to spróbuje się z LTS (w PCLinuxOS winien być 6.12.x, czyli właśnie LTS). Ogólnie mam taką zasadę, że diagnozując problem staram się zmieniać jak najmniej zmiennych i kolejno sięgać dalej.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 10:02:40 PM@Yattaman - Wpierw chciałbym kernel tej samej wersji, ale pozbawiony wszystkich patchy, które Lucek nakłada w CachyOS. Jeśli będzie ok, to będziemy wiedzieć, gdzie szukać. Dopiero jeśli będzie ten sam problem, to spróbuje się z LTS (w PCLinuxOS winien być 6.12.x, czyli właśnie LTS). Ogólnie mam taką zasadę, że diagnozując problem staram się zmieniać jak najmniej zmiennych i kolejno sięgać dalej.
No racja. Ja najniżej obecnie mam dostępną 4 generację intela, ale problemów brak na Cachy z Youtube...
Pamietam, że pojawiało mi się takie coś okresowo, ale to było związane z tymi "ulepszaczami" na youtube (oświetlenie kinowe czy jakoś) i to mi drenowało proca konkretnie właśnie.
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

pavbaranov

U @MSki oglądanie filmu powoduje aż 62% obciążenie procka, a co za tym idzie wzrost jego temperatury. Na PCLinuxOS - jeśli to ten sam materiał - mamy 17% obciążenie CPU. Jednocześnie niemal cała pamięć jest tu zajęta, podczas gdy w Kaczce są jej spore rezerwy (3 vs. 62%). I to powoduje problem. Niestety w tej chwili nie potrafię w żaden sposób zdiagnozować dlaczego tak się dzieje. Dzieją się też inne dziwne rzeczy (brak /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_preference), ale to już inna historia (choć może i ta sama).

I pytanie co mu nie odpowiada.

Na koniec natomiast: @MSki - zaktualizuj też swój system. Aktualna wersja kernela to 6.17.7-3-cachyos (przynajmniej w tej linii).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum