Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Poprawna aktualizacja Devuana 4 do 5 i powyżej

Zaczęty przez linux4ever, Listopad 03, 2025, 09:27:46 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

PomPom

Cytat: linux4ever w Listopad 03, 2025, 09:27:46 AMInstalujemy przez ventoy Devuan Chimaera : https://www.devuan.org/os/documentation/install-guides/chimaera/install-devuan
Istnienie tego kroku przekreśla sens tego poradnika. Po co instalować starszą wersję jako jeden z etapów aktualizacji do nowej wersji? Dlaczego nie zainstalować od razu nowej wersji? Aktualizacja dla sportu?
myk byle jak jako tako

linux4ever

Cytat: PomPom w Listopad 03, 2025, 09:42:39 AM
Cytat: linux4ever w Listopad 03, 2025, 09:27:46 AMInstalujemy przez ventoy Devuan Chimaera : https://www.devuan.org/os/documentation/install-guides/chimaera/install-devuan
Istnienie tego kroku przekreśla sens tego poradnika. Po co instalować starszą wersję jako jeden z etapów aktualizacji do nowej wersji? Dlaczego nie zainstalować od razu nowej wersji? Aktualizacja dla sportu?

Na Ventoy nie działa najnowszy Devuan stąd trzeba robić aktualizacje do 5 i jeśli ktoś chce 6.

Można uprzeć się na Etcher lub Rufus ale nie testowałem więc nie wiem czy działa.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Tanker

Ja też brałem Devuana 5 przez Ventoy i nie zadziałał. Instalator nie chciał mi załadować partycji do instalacji
Wywalał komunikat boot.. i że brakuje odpowiedniego dysku  do instalacji.
[to że instalator się w Ventoy załaduje nie oznacza że instalacja pójdzie pomyślnie]
Kultura? A to nie znam... :D

linux4ever

@Tanker Co do Devuana to po tych aktualizacjach masz najszybszy naprawiony system.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum