Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jaka przeglądarka?

Zaczęty przez jankycoder, Listopad 02, 2025, 09:45:48 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Ja dorzucę jeszcze jedną przeglądarkę: Otter Browser - o tyle ciekawą, że może pracować z wieloma silnikami, a obecnie przystosowana jest do pracy z QtWebengine oraz QtWebkit. Szkoda, że jeszcze to projekt Qt5, ale ciekawostka jest. Zmiana obu silników powoduje, że niektóre strony są lepiej wyświetlane przy użyciu jednego lub drugiego. Oczywiście Otter musi być skompilowany do pracy z obu, ale w większości systemów, gdzie jest dostarczany tak właśnie jest kompilowany. Wg Michała nie ma też problemu (z informatycznego punktu widzenia) z dorobieniem wtyczki, by działała z praktycznie dowolnym silnikiem (np. Gecko).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

To może PaleMoon:

CytatPale Moon is an Open Source web browser built on its own maintained platform and rendering engine (Goanna™),

https://www.palemoon.org/
Debian Cinnamon &Manjaro XFCE

Bercik

CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

MSki

Może dlatego, że się już przyzwyczaiłem i wiem jakie rozszerzenia oferuje każda z poniższych przeglądarek;
Firefox ESR i Brave.

mirekc

Cytat: linux4ever w Luty 08, 2026, 03:54:03 PMTo może PaleMoon:

CytatPale Moon is an Open Source web browser built on its own maintained platform and rendering engine (Goanna™),

https://www.palemoon.org/
Nie. PaleMoon poleciłbym (i używałem) jakieś pięć lat temu, obecnie nie nadąża za zmianami i niektóre serwisy działają nieprawidłowo.

linux4ever

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 07:07:47 AMPaleMoon poleciłbym (i używałem) jakieś pięć lat temu, obecnie nie nadąża za zmianami i niektóre serwisy działają nieprawidłowo.

Zatem co polecasz ?

linux4ever

Cytat: Bercik w Luty 08, 2026, 05:22:58 PMJa polecę Helium :)

A co to ?

Silnik do odczytywania stron www czy przeglądarka ?

Bercik

Bardzo dobra przeglądarka :)
Bazuje na Brave, tylko wycina z niego wszystkie "bzdety".

linux4ever

Cytat: Bercik w Dzisiaj o 08:02:12 AMBardzo dobra przeglądarka :)
Bazuje na Brave, tylko wycina z niego wszystkie "bzdety".

No to super ale ja tam lubię firefoxa.

Chociaż wcale nie jest taki ekstra to siła przyzwyczajenia.

Bercik

Firefoxa też mam, zawsze warto mieć dwie, ale główną jest Helium.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum