Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak i skąd zainstalować programy na CachyOS?

Zaczęty przez jankycoder, Listopad 02, 2025, 08:24:37 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

@ciubaka - Bardzo pragnąłbym wiedzieć, co jest takiego męczącego w instalacji (oraz obsłudze) octopi, które... jest instalowane o ile pamiętam przez sam instalator :)
Pamac - jest z AUR (ew. z chaotic-aur), a z całym szacunkiem, ale @jankycoder jest tak "obeznany" z instalacją czegokolwiek w Archu (CachyOS), że strach w ogóle się bać, by polecić cokolwiek z AUR.
Octopi na 100% jest oprogramowaniem dla Archa (zatem i dla CachyOS). Pamac - to Manjaro. I niech tak pozostanie.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

jankycoder

W Octopi widzę tylko kilka programów do słuchania muzyki. Nawet po zainstalowaniu Flatpak nie przybył ani jeden. I aplikacji z programami Flatpak też nie ma. Nie pamiętem dokładnej nazwy... qmplay2 też nie ma. Na Cachy jest bardzo mało programów. Zainstalowałem ponownie Windows.

linux4ever

@jankycoder O ile się nie mylę aplikacja z programami nazywa się gnome-software i jest tam wtyczka do obsługi flatpak.

Od AI:

CytatTo use Flatpak with GNOME Software on Cachy OS, you need to install the
flatpak package and then install the gnome-software plugin for it, which is often included by default on many systems. On Cachy OS, you can use the pacman package manager to install flatpak and then use the graphical gnome-software to install and manage Flatpak applications.
Installation steps

Install Flatpak: Open a terminal and run the following command to install Flatpak:
    bash

sudo pacman -Syu flatpak

Install the GNOME Software Flatpak plugin: Install the plugin, which is often called gnome-software-plugin-flatpak or similar, depending on the version of GNOME Software you are using. You can also install it via the command line.
bash

sudo pacman -S gnome-software-plugin-flatpak

Restart GNOME Software: After installation, close and reopen GNOME Software. It should now be able to display and install Flatpak applications.
Add the Flathub repository: To get the most apps, you will want to add the Flathub repository.
bash

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Enable Flatpak through GNOME Software: Some Linux distributions have a separate step to enable the Flatpak repository from within the Software Center itself. Open GNOME Software and look for a "Flatpaks" tab or an option to add repositories. Enter your root password if prompted.
Restart your system (if necessary): After installing the plugin, it is a good practice to restart your system to ensure all changes are applied correctly.

CytatYou can install
GNOME Software on CachyOS to get a graphical application store, though it may not be installed by default. Since CachyOS is based on Arch Linux, you will need to use the command line to install it by running sudo pacman -S gnome-software. The package gnome-software is the standard application for GNOME-based systems and provides a user-friendly way to browse, install, and update applications.

Open a terminal. You can typically find it in the application menu or by pressing Ctrl + Alt + T.
Run the following command to install GNOME Software using the pacman package manager:

sudo pacman -S gnome-software

Enter your password when prompted.
Confirm the installation when asked.
Once the installation is complete, you can find "GNOME Software" or a similar name in your application menu.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Cytat: jankycoder w Dzisiaj o 10:16:25 AMW Octopi widzę tylko kilka programów do słuchania muzyki.
Najwyraźniej źle szukasz.
Cytat: jankycoder w Dzisiaj o 10:16:25 AMNie pamiętem dokładnej nazwy... qmplay2 też nie ma.
Qmplay2 jest w AUR (do skompilowania) oraz w repozytorium chaotic-aur (trzeba dodać) pod nazwą qmplay2-git.

Cytat: jankycoder w Dzisiaj o 10:16:25 AMNa Cachy jest bardzo mało programów.
Jeśli co najmniej kilkanaście tysięcy to mało, to w istocie musisz mieć bardzo wysoko postawione wymagania jeśli chodzi o "ilość" programów, jaka jest Ci niezbędna.
Cytat: jankycoder w Dzisiaj o 10:16:25 AMZainstalowałem ponownie Windows.
I przy nim pozostań.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Linuks nie jest drugim Windowsem... Wystarczy trochę otworzyć się na nowe rzeczy...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

linux4ever

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 02:40:46 PMLinuks nie jest drugim Windowsem... Wystarczy trochę otworzyć się na nowe rzeczy...

Ludziom się wydaje że tak powinno być bo interfejs w stylu windowsa.

A potem zdegustowanie bo nie plug n play i że nie działa jak windows jak to ?!

I  bezsensowne wymagania bo nie ma tego co na się na windowsie.

Że nie ma ulubionych aplikacji itp....

To tak właśnie wygląda.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 02:51:49 PMLudziom się wydaje że tak powinno być bo interfejs w stylu windowsa.
Jak będą więcej szumnie zachęcać do Minta czy innego bo wygląda jak Windows podobnie, to tak będzie.
Kiedyś gdzieś czytałem, że na przejście powinno się polecać obecne Gnome - w sumie to przyznaję rację, bo wtedy ma zupełnie inaczej i wszystko inne :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

jankycoder

Na komputerze to ja chciałbym pracować, tworzyć, uczyć się itd, a nie bezustannie nim się bawić. Ja chcę system zainstalować i finał, plug n Play, albo wash & go jak kto woli.
Cofamy się. Do obsługi komputera trzeba będzie być programistą. No bo tak jest przynajmniej w arch. W Fedorze jest okej. Ale musiałbym kupić inną kartę muzyczną. Nie stać mnie teraz.

Yattaman

Cytat: jankycoder w Dzisiaj o 06:27:31 PMNa komputerze to ja chciałbym pracować, tworzyć, uczyć się itd, a nie bezustannie nim się bawić. Ja chcę system zainstalować i finał, plug n Play, albo wash & go jak kto woli.
Cofamy się. Do obsługi komputera trzeba będzie być programistą. No bo tak jest przynajmniej w arch. W Fedorze jest okej. Ale musiałbym kupić inną kartę muzyczną. Nie stać mnie teraz.

nie masz żadnej zintegrowanej na płycie???

Czy to Fedora czy Arch czy Debian, każdy Linuks będzie od Ciebie wymagał mniejszej lub większej uwagi, czy konfiguracji pod siebie...

linux4ever

@jankycoder Pokaż co wypluje inxi -Fxx po nazwie płyty głównej mogę sprawdzić jakie masz chipsety.

Nie pamiętam parametrów twego kompa na zintegrowanej karcie dźwiękowej da radę odtwarzać dowolny strumień audio.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum