Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Firewall z czym to się je

Zaczęty przez linux4ever, Październik 31, 2025, 03:49:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jak opanować profesjonalną obsługę zapory ogniowej ?

Jakiego firewalla użyć gufw czy iptables?

Czy wystarczy sam firewall w routerze ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Październik 31, 2025, 03:49:34 PMJak opanować profesjonalną obsługę zapory ogniowej ?
Profesjonalną? To kupić Checkpointa, Stormshielda, Sophosa, FortiGate'a lub coś podobnego i pójść na szkolenie.

microsofter

Czyli UTM. Niestety, to nie są tanie rzeczy, w domu to raczej rzadkość. Do domu najczęściej zwykły IDS. Na Windows używam Snorta.

CytatCzy wystarczy sam firewall w routerze ?

To pierwsza linia obrony, zatrzymuje większość prostych ataków. Ale nie po to każdy współczesny system operacyjny ma firewall, aby polegać na samym routerze. Którego firmware może przecież być dziurawe.

CytatJak opanować profesjonalną obsługę zapory ogniowej ?

Moim zdaniem, najlepiej wybrać taką zaporę, która jest popularna. Zmieniamy distro i od razu konfigurujemy firewall, zamiast uczyć się wszystkiego od zera. Sam z siebie opanujesz, jak nie będziesz w kółko zmieniał zapór.

Ja wszędzie używam IPFilter, który jest dołączony do większości systemów uniksowych.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum