Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Polecane linuksowe distra

Zaczęty przez linux4ever, Październik 30, 2025, 04:53:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakiego linuksa polecimy i dlaczego akurat tego ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Jak w "Pogaduchy" jest to:
Polecam każdego, byle nie był to Windows 11 😁
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

linux4ever

@Yattaman Powodzenia w używaniu Slackware na nowym sprzęcie najstarsze problematyczne distro.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

microsofter

Cytatbyle nie był to Windows 11 😁

Zgadzam się całkowicie. Win11 to opasła locha i żre tyle zasobów, co typowy Linux.

Od siebie polecam Solaris. A jeśli chodzi o distra stricte GNU/Linux, to SLE i RHEL. Dlaczego? bo najlepiej dopracowane, stoją za nimi duże korporacje.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Yattaman

Cytat: linux4ever w Październik 31, 2025, 10:26:59 AM@Yattaman Powodzenia w używaniu Slackware na nowym sprzęcie najstarsze problematyczne distro.
Kto normalny tego używa na co dzień? :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

linux4ever

Cytat: Yattaman w Listopad 01, 2025, 04:15:43 PM
Cytat: linux4ever w Październik 31, 2025, 10:26:59 AM@Yattaman Powodzenia w używaniu Slackware na nowym sprzęcie najstarsze problematyczne distro.
Kto normalny tego używa na co dzień? :)

Ktoś kto ma bardzo starego kompa ;)

Yattaman

No dlatego na starym ok, ale na nowym to i po co? :)

linux4ever

Cytat: Yattaman w Listopad 01, 2025, 04:45:14 PMNo dlatego na starym ok, ale na nowym to i po co? :)

Aby sprawdzić jak się zachowa :)

Znasz zenwalk ?

Yattaman

Nie znam, ale powiedzmy sobie szczerze... Jest kilka wiodących distro i tyle, po co szukać wynalazków? :)

linux4ever

Cytat: Yattaman w Listopad 01, 2025, 05:42:51 PMNie znam, ale powiedzmy sobie szczerze... Jest kilka wiodących distro i tyle, po co szukać wynalazków? :)

Zenwalk to najnowszy fork slackware.

A bo jeszcze nikt wszystkim nie dogodził :)

Yattaman

Cytat: linux4ever w Listopad 01, 2025, 05:56:25 PM
Cytat: Yattaman w Listopad 01, 2025, 05:42:51 PMNie znam, ale powiedzmy sobie szczerze... Jest kilka wiodących distro i tyle, po co szukać wynalazków? :)

Zenwalk to najnowszy fork slackware.

A bo jeszcze nikt wszystkim nie dogodził :)

Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził XD

Tanker

Cytat: Yattaman w Październik 30, 2025, 07:24:18 PMJak w "Pogaduchy" jest to:
Cytat: Yattaman w Październik 30, 2025, 07:24:18 PMJak w "Pogaduchy" jest to:

Mimo inwazyjnego charakteru "tego czegoś" powyżej nie przewiduję nagłych przejść na alternatne OSy.
Dlaczego? I tutaj sprawdza się jedna zasada. W każdym społeczeństwie tylko nieliczna grupa
osób jest zdolna do jakichkolwiek zmian. W tym przypadku będzie chodzić o zmianę w kierunku 
bezpieczeństwa informatycznego w rozwijającej się szybko technologii cyfrowej tożsamości.

A krytyka wywoła skutek odwrotny... czyli antyreklama spowoduje wzrost sprzedaży "tego czegoś"

No tak mi wychodzi i sorry...
Kultura? A to nie znam... :D

linux4ever

@Tanker Czasem trzeba dorosnąć do czegoś nowego i lepszego.

Linux nie jest idealny ma swoje wady i problemy ale jest i tak lepszy od windows bo daje pełną kontrolę.

Żadnych bzdetów od microsoftu cały kod źródłowy do przejrzenia mnogość interfejsów graficznych w 100% darmowe oprogramowanie itp...

Ale nie było by go bez UNIXA gdyż jest jego przeróbką zaś UNIX powstał po to aby był system dla uczelni jako konkurencja windows.

Gdyby windows był taki idealny nie istniały by żadne alternatywy.

Jeszcze dużo czasu upłynie zanim będzie lepszy nie ze względu na jego budowę i filozofię ale ze względu na blokowanie go przez windows producenci sprzętu nie chcą robić sterowników na linuksa dlatego nie zawsze działa firmware na linuksie i różnego rodzaju sprzęty.

Sterowniki do linuksa powstały przez hakowanie sprzętu czyli reverse engeering chyba że się mylę.

Cóż będę twórcom gnu/linux kibicował aby pracowali nad nim i stał się pełnoprawną alternatywą windows.

Ale póki co to pobożne życzenie....

PS: Z distr polecam póki co Devuana używam i jestem zadowolony.

pavbaranov

@linux4ever - Jedna uwaga: UNIX nie powstał jako konkurencja windows, albowiem gdy powstawał, to chyba MS jeszcze nikomu w głowach nie kiełkowało, a co dopiero Windows. Pierwsze wersje UNIX to 1969 rok. Powstawnie MS - 1975 r. Pierwsze wydania Windows to 1985, a pierwsze, na którym jako tako się dało pracować (3.0), to 1990.

Sterowniki do sprzętu pod linuksa w części powstawały przez reverse engeneering (np. początki otwartych sterowników dla NVidia), ale nie wszystkie, bowiem niektóre firmy od początku takie wypuszczały. Obecnie większość firm tworzy sterowniki pod linuksa (przynajmniej niemalże wszystkie istotne).

Niektórzy - jak Ty kibicują by linux "stał się pełnoprawną alternatywą windows", a niektórzy twierdzą, że wiele jeszcze wody w rzekach upłynie, zanim Windows stanie się pełnoprawną alternatywą linuksa (inna kompletnie sprawa, czy to w ogóle ma sens).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

mirekc

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 02:28:45 PMCóż będę twórcom gnu/linux kibicował aby pracowali nad nim i stał się pełnoprawną alternatywą windows.
Ja kibicowałem twórcom ReactOS, bo obiecywali binarną kompatybilność ze sterownikami i aplikacjami Windows, co by pozwoliło łatwiej konkurować na rynku. Okazało się jednak, że stworzenie Windows ,,od zera" przerosło możliwości twórców.
CytatPS: Z distr polecam póki co Devuana używam i jestem zadowolony.
Polecam MX-Linux. To wprawdzie nie jest distro dla ambitnych, tylko dla tych, którzy chcą po prostu korzystać z komputera, ale ja właśnie nie jestem ambitny.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum