Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Instalacja Linuxa przez Live USB i wyskakują bugi...

Zaczęty przez Tanker, Październik 29, 2025, 12:15:32 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

melis

ACPI się w ogóle nie przejmuj. Czy Ty masz tam gdzies obok na dysku Windows? Szybkie uruchamianie w nim, zostało wyłączone? Jak w biois jest ustawiane EFI?

linux4ever

@Tanker Zaś co do dracut to jakiś błąd wykrywania sprzętu.

Masz tam napisy że nie wykrywa dyskietki natomiast cbc i edd to:

CytatThe "Probing EDD (edd=off to disable)" error in Linux
occurs during boot, indicating a conflict with the BIOS Enhanced Disk Drive Services. This can be caused by various issues, such as using a live USB, a virtual machine environment, or encryption software. To fix it, you can add edd=off to the kernel boot parameters to disable the feature, or if in a virtual machine, adjust the CPU settings.

Jak znalazłem:
CytatCBC (Cipher Block Chaining) encryption in the Linux kernel

Chodzi tu tz sumy kontrolne czyli po angielsku checksum i nie może znaleźć sumy kontrolnej sha 256.

Co do Anacondy jest to instalator pakietów napisany w językach C i Python.

Tyle odemnie.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Tanker

Ten błąd BIOS pokazuje się zawsze kiedy uda się załadować instalator. W wiekszości przypadków instalator nie bootuje.

Z tym zasilaczem to robi się ciekawie. Mam go z drugiej ręki ale nigdy bym go nie podejrzewał.
To jest EVGA 650 GQ 650W i on ma wbudowane chyba wszystkie możliwe filtry?!

A może ja coś z partycjami robię źle?

Postaram się wyciągnąć więcej logów.

---
Szukałem w biosie EFI i nie wiem gdzie jest?
Kultura? A to nie znam... :D

linux4ever

@Tanker Tu wyjaśnienie od AI:
CytatPo 15 latach należy wymienić zasilacz, ponieważ jego komponenty ulegają degradacji, co prowadzi do niestabilności, spadków napięcia i zwiększonego ryzyka uszkodzenia pozostałych, droższych podzespołów komputera
. Zestarzały zasilacz może przegrzewać się, wydawać nietypowe dźwięki lub nie być w stanie sprostać rosnącym wymaganiom nowoczesnego sprzętu.
Powody wymiany zasilacza po 15 latach

Degradacja komponentów: Z czasem kondensatory i inne elementy w zasilaczu tracą swoje właściwości, co wpływa na jego wydajność i stabilność.
    Ryzyko uszkodzenia innych podzespołów: Niestabilne napięcie lub spadki mogą prowadzić do uszkodzenia karty graficznej, procesora, dysków twardych, a nawet doprowadzić do utraty danych.
    Niestabilna praca systemu: Zasilacz nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej mocy, co może objawiać się losowymi restartami, zawieszaniem się komputera, niebieskimi ekranami błędów lub problemami z uruchomieniem.
    Zwiększone ryzyko przegrzewania i zwarcia: Starsze modele są bardziej podatne na przegrzewanie się, co może prowadzić do zwarcia, a także do uszkodzenia całego systemu.
    Niska wydajność energetyczna: Z czasem zasilacze stają się mniej energooszczędne, co prowadzi do większych strat energii i wyższych rachunków za prąd, zwłaszcza w przypadku starszych modeli bez certyfikatów sprawności.
    Brak kompatybilności z nowoczesnym sprzętem: Starsze zasilacze mogą nie posiadać odpowiednich zabezpieczeń ani wystarczającej mocy dla nowych, energożernych kart graficznych i procesorów.
    Objawy awarii: Należy go wymienić, jeśli pojawiają się np. niepokojące dźwięki (piski, klikanie), zapach spalenizny lub sam komputer się wyłącza.
Podsumowanie
Choć zasilacz może działać dłużej niż 15 lat, ryzyko awarii znacząco rośnie. Wymiana jest inwestycją w stabilność i bezpieczeństwo całego komputera, zapobiegając kosztownym uszkodzeniom droższych podzespołów.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux4ever

Cytat: Tanker w Dzisiaj o 09:22:39 AMTen błąd BIOS pokazuje się zawsze kiedy uda się załadować instalator. W wiekszości przypadków instalator nie bootuje.

Z tym zasilaczem to robi się ciekawie. Mam go z drugiej ręki ale nigdy bym go nie podejrzewał.
To jest EVGA 650 GQ 650W i on ma wbudowane chyba wszystkie możliwe filtry?!

A może ja coś z partycjami robię źle?

Postaram się wyciągnąć więcej logów.

---
Szukałem w biosie EFI i nie wiem gdzie jest?

CytatTo access and change settings on your MSI B75A-G43's UEFI (often called BIOS), press the
Delete key repeatedly during boot-up. Once inside, you can access different settings by navigating menus like "Settings" for boot order, or by using the F7 key to switch between a simplified "EZ Mode" and "Advanced Mode" for more detailed options.
Accessing the UEFI/BIOS

Turn on or restart your computer.
    Press the Delete key repeatedly as soon as the computer starts. This will open the BIOS setup interface.

Navigating the UEFI/BIOS

EZ Mode: The default, simplified interface shows basic information and allows for quick adjustments, such as selecting the OC Genie II for automatic overclocking, ECO Mode for energy saving, or the Standard mode.
    Advanced Mode: Press F7 to switch to this mode for more extensive options.

Common Settings and How to Change Them

Boot Order: In Advanced Mode, go to the "Settings" menu, then click "Boot". You can change the "Fixed Boot Order Priorities" by selecting "Boot Option #1" and choosing your desired boot device.
    Boot Mode (UEFI/Legacy): In the "Boot" menu, look for a "Boot Mode" or similar option. You can often choose between "UEFI", "Legacy", or "UEFI + Legacy".
    OC Genie / ECO Mode: These are typically accessible from the main EZ Mode screen and allow for one-click adjustments to performance or power saving, respectively.
    Advanced Settings: Other detailed settings, such as security options, can be found in the "Settings" or "Security" menus after switching to Advanced Mode.

Other helpful keys

F11: This key can often be used to bring up a one-time boot menu without entering the full BIOS setup.

melis

Zasilacz to nie jest na pewno. Obstawiam, że albo Windows bruździ, albo z konfiguracją dysków coś jest nie tak. spróbuj uruchomić system z Ventoy ale używając partycji w MBR.

Tanker

Cytat: melis w Dzisiaj o 09:32:06 AMObstawiam, że albo Windows bruździ

Internety piszą, że Windows nadpisuje bootloadera często uniemożliwiając normalny rozruch innym
[konkurencyjnym? przyp.] systemom. I trzeba konfigurować GRUB. Piszą też że to jeden z pięciu głownych
przyczyn dla których ludzie wracają do Windowsa.

Tanker

CytatTen błąd BIOS pokazuje się zawsze kiedy uda się załadować instalator

Jeszcze raz to sprawdziłem. To dotyczyło jak robiłem USB Live przez Unetbootin.
Kiedy robię przez Ventoy to instalator wchodzi, daję instaluj, coś tam mieli i pokazuje
Secure Boot Disabled (ale tylko przez pół sekundy dlatego wcześniej nie widziałem) i po tym wraca
do menu instalatora. Po włączeniu Secure Boot w Biosie jest dalej bez zmian

Ja wciąż odnosże wrażenie że to ja coś źle robię i że tu chodzi o jakąś głupotę?!

---

Sprawdzam wszystko od początku.

CytatI UEFI+LEGACY to złe połączenie lepiej używać jednego lub drugiego.

Oraz w przypadku linkuksa do bootowania z UEFI potrzebujesz partycji EFI w formacie fat32 z flagami boot esp najlepiej minumim 400mb.

Kiedy wyłączam LEGACY i ustawiam BOOT na UEFI dostaję taki komunikat:

Wtedy nic mi nie bootuje z USB. Zatem jedyna opcja boot LEGACY+UEFI coś daje.

Partycje mam ustawione tak:

linux4ever

@Tanker Z tym że zapomniałem ci napisać iż ta partycja EFI powstaje gdy uruchamiasz instalator linuksa podobnie z partycją niesformatowaną.

Wybacz że wprowadziłem ciebie w pomyłkę.

W przypadku ventoy uruchom iso linuksa w trybie UEFI w biosie.

Czyli boot menu biosa i z niego UEFI z nazwą pendriv'a.

Wtedy włączy się automatycznie secure boot.

Potem wybierzesz z menu ventoya Cent OS i boot.

Na razie tyle.

PS: Nie jestem idealny więc mam też prawo do pomyłki.

Tanker

W trybie tylko UEFI i Ventoy sprawdziłem jeszcze raz. I dostaję komunikat jak wyżej.
W biosie spawdziłem czy Secure boot się włączył. Nie włączył się. Włączyłem go ręcznie
i dalej jest bez zmian. To znaczy w trybie tylko UEFI nic mi nie bootuje i Ventoy też
instalator się nie włącza. Więc aby coś działało musze wrócić do LEGACY+UEFI.
Stawiacie że to biosa wina  czy coś innego?

linux4ever

Cytat: Tanker w Dzisiaj o 02:36:44 PMW trybie tylko UEFI i Ventoy sprawdziłem jeszcze raz. I dostaję komunikat jak wyżej.
W biosie spawdziłem czy Secure boot się włączył. Nie włączył się. Włączyłem go ręcznie
i dalej jest bez zmian. To znaczy w trybie tylko UEFI nic mi nie bootuje i Ventoy też
instalator się nie włącza. Więc aby coś działało musze wrócić do LEGACY+UEFI.
Stawiacie że to biosa wina  czy coś innego?

Bynajmniej nie sądzę że to bios bo masz jego najnowszą wersję do tej płyty głównej.

Uruchom zatem tryb bios z ventoy czyli legacy.

Czyli zwykłe botowanie w Ventoy zaś UEFI+LEGACY zostaw włączone w biosie.

Odłącz wszystkie dyski z windowsem a podłącz te na których nie ma żadnego systemu.

Włącz instalator ze swej dystrybucji linuksa.

Powinien zadziałać bo Ventoy sam się dostosowuje do trybu bootowania co oznacza że działa w obu trybach.

Jeśli to również to nie zadziała zostaje balena etcher.

Niektóre z systemów mogą działać nieprawidłowo lub nie działać wcale na Ventoy'u.

Tu lista kompatybilnych distro:

https://www.ventoy.net/en/isolist.html

A tu najważniejsze jakie wersje Cent OS działają:

https://www.ventoy.net/en/distro_iso/centos.html

Oraz Red Hat:

https://www.ventoy.net/en/distro_iso/rhel.html

Jeśli nie ma na liście iso może działać lub nie.

I ważne abyś miał najnowszą wersję ventoy tu do pobrania ventoy-1.1.07:

https://www.ventoy.net/en/download.html

Gdy pobierzesz ventoy odpal instalator i wybierz update to zaktualizuje ventoya bez ponownego formatowania:

pavbaranov

Cytat: Tanker w Dzisiaj o 10:35:28 AMPartycje mam ustawione tak:
Sorki, nie mam w tym momencie czasu zająć się dogłębniej, ale - wykasuj wszystkie te partycje, bo to jest kompletnie bez sensu!. FAT32 jako >4GB partycja boot/esp to w ogóle paranoja (512MB z powodzeniem na niejeden system wystarczy).
Anakonda - jeśli pamiętam - potrafi domyślnie zrobić całkiem sensowne partycje. Zdaj się na to.

PS: Spróbuj również z jakimkolwiek inną dystrybucją (Fedora, OpenSUSE, Ubuntu - cokolwiek) i zobacz czy instalacja rusza.
PS2: Wcale nie jest tak jak piszesz, że dla "Twojej konfiguracji to zalecany CentOS" itp. To co chcesz zrobisz praktycznie z dowolną dystrybucją. Na razie po prostu sprawdźmy czy problem jest w samym CentOS, czy w czymś innym. Osobiście proponowałbym użycie czegoś co jest oparte o Calamares, gdyż to chyba najpopularniejszy obecnie instalator linuksa (na pewno np. w CachyOS).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

@Tanker Posłuchaj użytkownika pavbaranov polecany jest Cachy OS ale równie dobrze możesz użyć Lubuntu powinno być lekkie mimo apt i systemd.

Tanker

CytatTu lista kompatybilnych distro:

https://www.ventoy.net/en/isolist.html

A tu najważniejsze jakie wersje Cent OS działają:

https://www.ventoy.net/en/distro_iso/centos.html

PODSUMOWANIE

Rzeczywiście! Zmieniłem CentOS z wersji 10 na 9 i odpala!
Instalacja się powiodła i system odpala.
W zasadzie można by uznać temat za rozwiązany. Chociaż nigdy się chyba nie dowiem 
 dlaczego poprzednie próby (Rufus, Etcher, Unetbootin ) nie zadziałały?

Wszystkie podoczne wątki jakie tu padły poszukam/podejmę w oddzielnych tematach.

Ventoy za to zadziałał! Plus jest taki że zamontuję sobie teraz duży pendrive
wrzucę do niego wszystkie ISO i.. bedę se isować. I na wiosce znów będę pierwszy :D

Dziękuję wszystkim.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum