Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Instalacja Linuxa przez Live USB i wyskakują bugi...

Zaczęty przez Tanker, Dzisiaj o 12:15:32 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tanker

Złożyłem desktopa na 15 letnich podzespołach. Ma służyć tylko do Linuxa. Instalacja napotyka spore kłopoty,
których ja nie rozumiem. To co zrobiłem dotychczas:

1. Zaktualizowałem UEFI
2. Boot mode ustawiłem jako LEGACY+UEFI
według tutaj: https://tinygrab.com/cant-boot-from-usb-linux/
3. Dysk SSD przygotowałem
według tutaj: https://dev.to/jakariyaaa/how-to-partition-using-gparted-live-4m44

Tak jak z opisu wynika, ale teraz będę potrzebował wkleić zrzuty ekranu.
Mam pewne podejrzenie ale z własnymi pomysłami jeszcze poczekam.

linux4ever

@Tanker Tworzenie partycji można już z poziomu instalatora nie potrzebujesz do tego gparted.

A  i ważne aby w przypadku dysku ssd włączył trim lub discard.

Napisz jaką dystrybucje linuksa chcesz zainstalować bo wymaga to odpowiednich kroków.

I UEFI+LEGACY to złe połączenie lepiej używać jednego lub drugiego.

Oraz w przypadku linkuksa do bootowania z UEFI potrzebujesz partycji EFI w formacie fat32 z flagami boot esp najlepiej minumim 400mb.

Natomiast gdy używasz LEGACY niesformatowaną z flagą bios grub o  minimalnym rozmiarze 8mb.

I w LEGACY musisz zainstalować bootloader grub na/dev/sda.

Jeśli masz problemy z botowaniem to właśnie z powyższych powodów.

W Linux Mint oraz MX Linux są narzędzia do naprawy bootloadera.

Póki co tyle.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Tanker

CytatNapisz jaką dystrybucje linuksa chcesz zainstalować bo wymaga to odpowiednich kroków.

CentOS lub Rocky Linux. Takie są zalecenia do mojej konfiguracji. Desktop jest stary i ma służyć do nauki. Ma służyc do Davinci Resolve i do obliczeń z użyciem dwóch spiętych kart graficznych z ominięciem procesora. Aby nie prowokować niepotrzebnych reakcji to ma działać z wyłączeniem SLI.

CytatI UEFI+LEGACY to złe połączenie lepiej używać jednego lub drugiego.

Ale dopiera tak zadziałało. Zadziałało to znaczy że boot widzi wogóle instalatora linux. Wcześniej to nie było możliwe. Więc coś jest mocno nie tak?

CytatA  i ważne aby w przypadku dysku ssd włączył trim lub discard.

Oraz w przypadku linkuksa do bootowania z UEFI potrzebujesz partycji EFI w formacie fat32 z flagami boot esp najlepiej minumim 400mb.

Natomiast gdy używasz LEGACY niesformatowaną z flagą bios grub o  minimalnym rozmiarze 8mb.

może według tego? https://youtu.be/SUusI68BKS4?t=217 

Ale ja nie mam dostepu do instalatora!

Wciąż nie mogę wrzuciś screenów z dysku - o co kaman?

Teraz instalator  Rocky wchodzi ale pokazuje błąd. Cent OS dalej nie wchodzi.
Zauważyłem wcześniej błedy przy Rufusie ale to poprawiłem..

Co do tych rad ja to wszystko sprawdzę czy bedę umiał to zrobić?
W Hirens znalazłem kilka narzedzi do GRUB ale bez rezultatów. GRUB jest nadpisany Windowsem to na pewno
HWiNFO pokazał mi że płyta działa na Win 11. Ale wczesniej to nawet Hirens się z trudnością ładował, przy tym LEGACY - UEFI działa za każdym razem. Ale ja wciąż nie mam systemu operacyjnego! Działam po omacku.

CytatA  i ważne aby w przypadku dysku ssd włączył trim lub discard.
Gdzie to się robi?

linux4ever

@Tanker Czym robiłeś bootowalny pendrive i czy iso nie jest uszkodzone ?

Do botowalnego pendrive najlepiej użyć ventoy lub etcher.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Tanker

Miałem z tym kłopoty. Z Rufusa nie działało, robił to jakoś dziwnie szybko i USB nie bootowały. Etcher pokazywał mi że ISO jest corrupred. Ale Unetbootin zadziałął i robi mi to już  dobrze, podając ścieżkę do FTP wszystko robi się z internetu i o corrupted files nie może być mowy.

Instalator wchodzi i po chwili pokazuje mi BIOS bug.

Ja się juz tak bawię 4ty tydzień ;-)

linux4ever

Cytat: Tanker w Dzisiaj o 09:34:45 AMMiałem z tym kłopoty. Z Rufusa nie działało, robił to jakoś dziwnie szybko i USB nie bootowały. Etcher pokazywał mi że ISO jest corrupred. Ale Unetbootin zadziałął i robi mi to już  dobrze, podając ścieżkę do FTP wszystko robi się z internetu i o corrupted files nie może być mowy.

Instalator wchodzi i po chwili pokazuje mi BIOS bug.

Ja się juz tak bawię 4ty tydzień ;-)

Spróbuj użyć ventoy i skopiować na pendrive iso uruchom je z opcją bios lub UEFI.

Póki co to najlepsze narzędzie aby zbotować system.

A i niech ktoś ci zaaktualizuje bios bo może masz starą wersję i stąd ten problem.

A i sprawdź sumy kontrolne Cent OS aby wiedzieć że iso nie jest uszkodzone.

Podaj wersję Cent OS i da się zweryfikować czy nic nie jest popsute.

pavbaranov

Bez tych błędów, które Ci wyskakują, to raczej nikt Ci nie pomoże.
Błąd z BIOS może sugerować, że w istocie należałoby sprawdzić, czy go nie trzeba zaktualizować. Skoro to 15 letnie podzespoły, to nawet linux może odmówić współpracy.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

@Tanker Discard będzie jako flaga partycji w instalatorze co do trim włączysz je po instalacji: https://opensource.com/article/20/2/trim-solid-state-storage-linux

I  napisz co to za komputer masz wtedy można sprawdzić czy jest aktualizacja biosu.

Tanker

linux4ever

@Taknker AI podaje że:
CytatThe latest BIOS for the MSI B75A-G43 motherboard is
version 10.7, released on December 21, 2012.

Brak płyty głównej o nazwie B7A w tym modelu.

Natomiast jest P67A-G43 (B3).

Najlepiej odpal windowsa o ile jeszcze go masz lub hirens boot.

I  wejdź  tam w menadżer sprzętu czyli device manager pokaże on pełne info o sprzęcie w tym o biosie.

Potem z poziomu windowsa go zaaktualizujesz lub aktualizacje przez lan jeśli masz taką opcję w biosie.

Na razie tyle.

pavbaranov

A nie prościej na dowolnym liveusb doinstalować (jeśli nie ma) inxi i pokazać (z roota, choć i tak winno tak być ustawione) inxi -Fxx?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 05:32:47 PMA nie prościej na dowolnym liveusb doinstalować (jeśli nie ma) inxi i pokazać (z roota, choć i tak winno tak być ustawione) inxi -Fxx?

Można ale Tanker pisał że nie botuje mu live usb dlatego pomyślałem o uruchomienia windowsa i wyłuskania z niego potrzebnych informacji.

Bo Linux mu nie działa.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum