Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czy forki mają sens

Zaczęty przez linux4ever, Październik 22, 2025, 08:22:02 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy jest sens używania i tworzenia forków?

@Yattaman
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Październik 22, 2025, 08:22:02 AMCzy jest sens używania i tworzenia forków?
Czasem tak i to bardzo. Dzisiaj na przykład mało kto pamięta, że Libre Office powstał jako fork OpenOffice po przejęciu tego drugiego przez Oracle'a. Jak się rozwinął – wszyscy widzimy. Z mojej działki windowsowej: przeglądarka Mypal powstała jako fork Pale Moon (Mypal 68 to fork Firefox Quantum), ale z obsługą Windows XP, podobnie Supermium działający pod Windows XP to fork Chromium.

Generalnie forki powstają z jakiejś przyczyny. A czy jest sens używania? To kwestia właściwości forka oraz preferencji i potrzeb użytkownika.

CDeB

Tak, chyba warto ponieważ często forki powstają jako zapotrzebowanie pewnej, konkretnej bądź wyspecjalizowanej grupy odbiorców. Weźmy na przykład Debian Astro Pure Blend, Ubuntu Studio czy dystrybucje ratunkowe będące jak by nie patrzeć forkami głównych dystrybucji. Ale też odmiany z różnymi środowiskami w tej samej gałęzi dystrybucji, jak na przykład wszystkie "smaki" Ubuntu.

Yattaman

Jemu chyba chodzi o sens używania takich forków jak np "Linux Mint", "Nobara", "CachyOS", a nie distro ratunkowych czy wyspecjalizowanych. O ile wyspecjalizowane distra są ukierunkowane na konkretny cel (tu sens ma inne znacznie), o tyle w/w niekoniecznie.
Dobrze to ujął:
Cytat: mirekc w Październik 22, 2025, 08:54:41 AMDzisiaj na przykład mało kto pamięta, że Libre Office powstał jako fork OpenOffice po przejęciu tego drugiego przez Oracle'a. Jak się rozwinął – wszyscy widzimy.
Tu cel był jasny został spełniony - pakiet jest LUX👍

Drugi trafiony:
Cytat: CDeB w Październik 22, 2025, 07:23:21 PMTak, chyba warto ponieważ często forki powstają jako zapotrzebowanie pewnej, konkretnej bądź wyspecjalizowanej grupy odbiorców.
W przykładach wyspecjalizowanych idealnie.

Odpowiadając na Twoje pytanie @linux4ever...
Tak! Jest sens. Tak naprawdę, każdy fork może być tym idealnym właśnie dla Ciebie - jeśli zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby...

Distro ogólnego przeznaczenia, jeśli jest zrobione dobrze i spełnia założenia, to sens jest jak najbardziej. No bo dajmy na ten przykład CachyOS. Ułatwia pracę? Ułatwia. Ułatwia konfigurację? Ułatwia. Spędzasz godziny na konfiguracji np drukarki? Nie. 😁
Wszystko kwestia podejścia osób odpowiedzialnych za tworzenie.
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

Zobacz najnowsze wiadomości na forum