Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Winda na Linux

Zaczęty przez ciubaka, Październik 19, 2025, 10:13:27 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

ciubaka

Dzień dobry, a w zasadzie to dobry wieczór.
Przydarzył mi się kłopot, nie do końca zgodny z ideą tego forum, za co z góry przepraszam.
Mianowicie w komputerze moim, który obecnie exploatuję przy pomocy systemów Arch, MX oraz Q4 - pierwotnym i przy tym całkowicie legalnym był Windows 7, zaktualizowany do 10. To Dell Lattitude E 6530, więc nie ma żadnego klucza produktu, wszystko zaszyte w BIOS, startuje w UEFI, czy jak to się nazywa.
Do brzegu.
Windows używała żona, a ja Linuxy, różne zresztą. Coś zrobiła i przestał się aktualizować. Wkurzało, ale działało. Aż przestało i nie można się zalogować, ani PIN ani hasło nie działa. Pomyślałem że przeinstaluję, a jakże, od razu do 11. Pomysł dobry, tylko wykonanie nieskuteczne. Ja mu INSTALL, na tej partycji z W10, pierwszej notabene na liście, a on mi że nie może, bo nie ta tablica partycji, że MBR, a on chce GPT. No to format, po głębokim namyśle, ale jednak, bo i tak nie działa przecież.
NIC, nie idzie.
No to do MX i Gparted - powtórnie format tej partycji, bo i tak wyczyszczona przecież.
Próba instalacji - i nic nadal, dalej nie ta tablica partycji.
Znam dwie możliwości, owszem.
Pierwszej nie akceptuję - wywalenie i format wszystkiego, instalacja Windows i potem dogrywanie Linux od nowa. Jak bym nie miał tam doskonale skonfigurowanego Archa, to bym to zrobił, ale wolę żyć bez Windows niż Archować się od nowa.
Drugiej nie rozumiem i chyba nie chcę. To wirtualizacja Windows pod Linux. Ale to bez sensu, bo komputer nie nowy, Windows zasobożerny i nie będzie to raczej dobrze działać.
Czy zna ktoś jakąś normalną i oszczędną dla posiadanego Archa metodę doinstalowania do niego Windows, obojętnie 10 czy 11, tak żeby żona była szczęśliwa?
Ta tablica partycji MBR/GPT przerasta mnie...
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Paweł

Zobacz najnowsze wiadomości na forum