Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ubuntu nie czyta pliku xls

Zaczęty przez Certina, Wrzesień 30, 2025, 10:02:41 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Certina

Witam
Ubuntu 24.04.2 nie czyta prawidłowo pliku excela (typ xls). A mianowicie wszystkie komórki pokolorowane wyświetla bez koloru na dodatek kilkadziesiąt komórek jest czystych czyli puste. W poprzedniej wersji 22.04 ten sam plik otwierał się prawidłowo, wszystko pokolorowane i nic nie brakowało w komórkach. Microsoft Excel 2007.

linux4ever

@Certina Pobierz najnowszy Libre Office i zainstaluj:https://www.libreoffice.org/donate/dl/deb-x86_64/25.8.1/pl/LibreOffice_25.8.1_Linux_x86-64_deb.tar.gz

Odinstaluj stary przez sudo apt purge libreoffice* zainstaluj nowy i napisz czy pomogło.

Nowy zainstalujesz tak:  wypakuj na Pulpit potem w terminalu cd do katalogu czyli cd LibreOffice_25.8.1.1_Linux_x86-64_deb  potem  cd DEBS

Na koniec sudo dpkg -i *.deb to zainstaluje cały libreoffice.

I posiadasz starą wersję Ubuntu bo teraz jest 25:Ubuntu 25.04 (Plucky Puffin)  https://releases.ubuntu.com/plucky/
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Certina

sudo dpkg -i *.deb => brak dostępu do archiwum "*.deb": Nie ma takiego pliku ani katalogu.

linux4ever

Cytat: Certina w Wrzesień 30, 2025, 11:17:48 AMsudo dpkg -i *.deb => brak dostępu do archiwum "*.deb": Nie ma takiego pliku ani katalogu.

Wypakuj wszystkie pliki wpisz w terminalu cd DEBS a potem te sudo dpkg -i *.deb

Po wypakowaniu libreoffice ma 212mb jeśli nie ma takiego rozmiaru to znaczy że nie wypakowało wszystkiego.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Certina

Plik ma rozmiar 212.1 MB
Po wpisaniu DEBS => nie znaleziono polecenia.

linux4ever

Cytat: Certina w Wrzesień 30, 2025, 11:38:53 AMPlik ma rozmiar 212.1 MB
Po wpisaniu DEBS => nie znaleziono polecenia.

Trzeba napisać cd DEBS w terminalu by przeszło do tego katalogu.

Certina

Tak wpisuję w terminalu: cd DEBS => nie ma takiego pliku ani katalogu.
Terminal otwieram oczywiście w oknie rozpakowanego pliku.

linux4ever

Cytat: Certina w Wrzesień 30, 2025, 11:49:30 AMTak wpisuję w terminalu: cd DEBS => nie ma takiego pliku ani katalogu.
Terminal otwieram oczywiście w oknie rozpakowanego pliku.

To dziwne bo u mnie działa bez problemu.

I pobrane z tego linku który podałem ?

Koniecznie musi być to deb x64 na system 64 bitowy.

Certina

Pobrałem plik z sugerowanego linka. Pobieranie natychmiastowe automatyczne. LibreOffice_25.8.1_Linux_x86-64_deb.tar.gz
Pełna nazwa pliku po rozpakowaniu: LibreOffice_25.8.1_Linux_x86-64_deb

linux4ever

@Certina Masz system 32 czy 64 bitowy ?

Czy w trakcie wypakowania jest zaznaczona opcja rozpakuj-> wszystkie pliki -> odtworzenie katalogów->rozpakuj tak jest w Engrampie nakładce na linuksowego 7zipa i inne takie archiwa.

Jeśli nie masz engrampy zainstaluj ją przez sudo apt install engrampa.

Certina

sudo apt install engrampa => nie udało się odnaleźć pakietu engrampa.
Nie ma opcji rozpakuj wszystkie pliki.
Jest: "rozpakuj do katalogu" lub "rozpakuj tutaj"

linux4ever

@Certina Myślę że w systemie nie masz obsługi paczek .deb bo Ubuntu wprowadziło obsługę snapa.

Z tych powodów nie działa apt ani paczki .deb ani tym bardziej dpkg.

Zatem zainstaluj libreoffice ze snapa: https://snapcraft.io/libreoffice

Powinno pomóc.

ciubaka

Nie wiem jak jest w Ubuntu teraz, ale kiedyś miało bardzo użyteczną nakładkę pod tytułem Gnome Software Center. Wbrew pozorom działało nie tylko na GNOME, ale na Xubuntu, Lubuntu i Ubuntu też. Więc zaktualizuj system komendą sudo apt upgrade i poszukaj, czy to masz. Jeżeli tak, to wchodzisz i odinstalowujesz LibreOffice, po czym instalujesz ponownie. Jak nie masz to powinieneś mieć przynajmniej Synaptic. Wchodzisz do niego, piszesz na paseczku z lupką LibreOffice i wyszukujesz. Coś tam wypluje, że jest albo nie ma albo że coś nie halo. Najlepiej odinstalować i zainstalować ponownie. Potem sobie z Synaptic dograć to Software Center. Jak nie masz Synaptic (co jest chyba niemożliwe) to konsola, ale tu już nie podpowiem, bo nie jestem w tym mocarzem. Synaptic powinien być na bank, ale jak jest w Ubuntu teraz - ja nie wiem ...

Certina

Z podanej strony
Wpisane zostały komendy w terminalu:
sudo apt update
sudo apt install snapd
sudo snap install libreoffice
Coś pobierało przez dłuższy czas. Skończyło. I nic.
Nie ma ikony zainstalowania libreoffice na bocznym pasku.

linux4ever

@Certina Sprawdź czy system plików nie jest naruszony i w jakiej kondycji jest dysk.

Gdyż niemożliwe aby żadna z tych opcji nie działała.

I gdyby jeszcze były jakieś wirusy sprawdź wszystko programem Clam AV.

I jeśli masz Ubuntu na pendrive to wybierz opcje try czy tam po polsku wypróbuj.

Zainstaluj gsmartcontrol na nim sprawdzisz wtedy dysk zaś co do clamav to na ubuntu jest tutaj:

CytatTo install ClamAV on Ubuntu, open the terminal and run sudo apt update followed by sudo apt install clamav clamav-daemon, then update the signature database with sudo freshclam. ClamAV is a free, open-source antivirus engine for Linux that detects viruses, worms, and other malware. It can be used via the command line for manual scans (clamscan) or for automated detection using the clamav-daemon.

I jeszcze gnome-disk-utility to sprawdzi czy system nie jest uszkodzony.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum