Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostrzeżenia NVIDIA przy aktualizacji

Zaczęty przez Yattaman, Sierpień 26, 2025, 07:08:27 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

Witajcie moi drodzy, przychodze po poradę, jak zawsze zresztą :)
Mianowicie, podczas aktualizacji systemu posiadam następujące błędy:
==> ERROR: module not found: 'nvidia'
==> ERROR: module not found: 'nvidia_modeset'
==> ERROR: module not found: 'nvidia_uvm'
==> ERROR: module not found: 'nvidia_drm'

Być może powstało to gdy zmieniłem grafikę z Nvidia na AMD (tak, jestem już po wymianie). Wywaliłem oczywiście wszystko z nvidią związane po instalacji grafiki AMD. Zostały mi te błędy które pojawiają się podczas:
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-cachyos.preset: 'default'
==> Using default configuration file: '/etc/mkinitcpio.conf' -> -k /boot/vmlinuz-linux-cachyos -g /boot/initramfs-linux-cachyos.img
==> Using drop-in configuration file: '10-chwd.conf'
==> Starting build: '6.16.3-2-cachyos' -> Running build hook: [base] -> Running build hook: [udev] -> Running build hook: [autodetect] -> Running build hook: [microcode] -> Running build hook: [kms] -> Running build hook: [modconf] -> Running build hook: [block] -> Running build hook: [keyboard] -> Running build hook: [keymap] -> Running build hook: [consolefont]
==> WARNING: consolefont: no font found in configuration -> Running build hook: [plymouth] -> Running build hook: [filesystems]
==> ERROR: module not found: 'nvidia'
==> ERROR: module not found: 'nvidia_modeset'
==> ERROR: module not found: 'nvidia_uvm'
==> ERROR: module not found: 'nvidia_drm'
==> Generating module dependencies
==> Creating zstd-compressed initcpio image: '/boot/initramfs-linux-cachyos.img'

Próbowałem wywalić wpisy w "HOOKS" kms i modconf w /etc/mkinitcpio.conf, ale nic to nie zmienia...

Co robię źle? ALbo może mam to ignorować? System działa bez zarzutu, jądro się zmienia bez problemu podczas aktualizacji, ale wkurzają mnie te "ERROR"...
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

linux4ever

@Yattaman Z tego co czytałem przed chwilą to jest to wbudowane w kernel tak pisali na forum archa.

Dla świętego spokoju radzę przeinstalować kernel i usunąć stary powinno pomóc.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 26, 2025, 07:20:09 AM@Yattaman Z tego co czytałem przed chwilą to jest to wbudowane w kernel tak pisali na forum archa.

Dla świętego spokoju radzę przeinstalować kernel i usunąć stary powinno pomóc.
Czy instalując świeży, nie robię właśnie tego? Podczas aktualizacji stary jest zamieniany na nowy (chyba).
Błędy pojawiają się na obu i na zwykłym jak i LTS... Wczoraj aktualizacja była obu i na obu jest to samo.
Ok, ale sprawdzę to zaraz...
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

Yattaman

Dobra, nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale usunąłem wpis:
MODULES+=(nvidia nvidia_modeset nvidia_uvm nvidia_drm)
w pliku /etc/mkinitcpio.conf.d/10-chwd.confpotem sudo mkinitcpio -P

i nie ma :)

pavbaranov

Dobrze zrobiłeś. Po prostu budowany był obraz kernela z zadeklarowanymi modułami, których już nie masz w systemie. Mkinitcpio jest w Kacze powiązany z programikiem CachyOS Hardware Detection (chwd), który po tego typu zmianie dobrze jest po prostu wywołać, by wprowadził prawidłowe moduły.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Sierpień 26, 2025, 01:01:52 PMDobrze zrobiłeś. Po prostu budowany był obraz kernela z zadeklarowanymi modułami, których już nie masz w systemie. Mkinitcpio jest w Kacze powiązany z programikiem CachyOS Hardware Detection (chwd), który po tego typu zmianie dobrze jest po prostu wywołać, by wprowadził prawidłowe moduły.
Czyli wystarczyła by w sumie komenda sudo chwd -a zamiast ręcznie wywalać?

pavbaranov

CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Zobacz najnowsze wiadomości na forum