Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Sparky Linux vs Peppermint OS wielka wojna forków

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 20, 2025, 06:50:15 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jeśli jesteśmy skazani na forka to lepszy jest Peppermint czy Sparky?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Sparky dla osób, które chcą Debiana z dodatkowymi narzędziami, lekkiego, ale bardziej rozbudowanego niż Peppermint.

Peppermint dla osób, które chcą prostego, lekkiego desktopa, mało zabawy w konfigurację.
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

linux4ever

Cytat: Yattaman w Sierpień 20, 2025, 08:24:19 PMSparky dla osób, które chcą Debiana z dodatkowymi narzędziami, lekkiego, ale bardziej rozbudowanego niż Peppermint.

Peppermint dla osób, które chcą prostego, lekkiego desktopa, mało zabawy w konfigurację.

Czyli dla początkujących Peppermint OS naszpikowany narzędziami zaś dla ludzi chcących lepszego i rozbudowanego distro Sparky.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

Zobacz najnowsze wiadomości na forum