Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego warto zamienić Cachy OS/Archa na Fedorę KDE

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 16, 2025, 12:13:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy warto przejść z CachyOS,Archa na Fedorę?

Jeśli tak to dlaczego?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

O widzisz! Mnie taki temat zaciekawił dzisiaj i sam zastanawiam się co zyskam lub stracę, zmieniając CachyOS na Fedorę.

Samej Fedory nie używałem, więc ciekawią mnie wypowiedzi osób, które używały np Arch/CachyOS lub podobnych i przesiadły się na Fedorę. Jak ze stabilnością, jak sprawuje się w długoterminowym użytku, jak przebiegają aktualizacje itp...
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

pavbaranov

Ludzie... Coś Was pop***... Czy doprawdy nie macie innego nic do roboty tylko bawić się w zmianę jednej na drugą dystrybucję?

Niczego nie uzyskasz przechodząc z CachyOS na Fedorę. Zmniejszy się responsywność systemu. W przypadku KDE utracisz jednego z najlepszych opiekunków jaki w ogóle istnieje na rynku linuksowych dystrybucji. Stracisz łatwość pisania skryptów budujących paczki.
Zyskasz część programów, które są rozprowadzane wyłącznie jako RPM, choć niekiedy to złudne, bowiem nie dla tej konkretnej wersji Fedory, którą akurat masz.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

Zobacz najnowsze wiadomości na forum