Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Arch... i co dalej?

Zaczęty przez Yattaman, Dzisiaj o 10:57:09 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

No tym razem podszedłem na poważnie do instalacji tego Archa na laptopie - w pracy wiało nudą 😅
Dokończyłem wszystko w domu, pobarowałem się z drukarką - chyba działa ok, wszak inaczej niż w cachyos jest połączona, ale działa. Niby pakiety podobne, ale jednak nie trybiła tak jak tam. No mniejsza.
Teraz tak:
Niby wszystko działa, w sumie no może poza kilkoma pakietami których jeszcze nie zainstalowałem, ale ogólnie ok. Tyle tylko, że na moje stare oko, cachyos jakby bardziej responsywny jest? Może tylko wrażenie, bo start systemu wszak szybszy na Arch (1,5 sekundy) ale może to przez brak bootsplash?
Aplikacje są jakby ociężałe w stosunku do cachy ale może to efekt placebo? Nie wiem.

Ogólnie system w sumie jak system z rodziny "pacman" 😁 Działa.

Teraz nasuwa mi się pytanie do Was: Co jeszcze zrobić/przygotować, aby sprawnie działał na zawsze?
Zakładamy, że nie korzystam AUR (bo mam tylko 3 pakiety i one raczej nigdy updatetu nie dostaną).

1. Jak dbać o serwery pacman?
2. Czemu nie mam tutaj "iw reg set"??
3. Czy warto dodać serwery CachyOS?

Czy również będzie tak "stabilny i bezproblemowy" jak CachyOS?
Bo w sumie na laptopie nie gram więc mógłby zostać😁
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

pavbaranov

CachyOS powinien być bardziej responsywny, wszak jest inaczej kompilowany. W przypadku Twojego Della winien używać paczek v3. Arch jest kompilowany na architekturę i686 (bodaj, albo na i586).
Jeśli chodzi o pytania:
1. Pierwszego nie rozumiem, albowiem odpowiedź jest raczej oczywista: normalnie. Od czasu do czasu, zwłaszcza, gdy dostaniesz paczkę z nowymi serwerami, zmienić je i aktualizować system systematycznie. Niczego więcej nie potrzebujesz.
2. Musisz mieć, bowiem iw nie jest zależne od dystrybucji.
3. Wg mnie warto, bo otrzymasz paczki kompilowane pod architekturę Della, oraz kernele, które są wydajniejsze od archowych. Te dwie kwestie spowodowały, że nie używam Archa, tylko CachyOS (wcześniej kompilowałem kernel pod swój komputer oraz kompilowałem wiele paczek, m.in. całe środowisko, dla architektury, na której był zbudowany; obecnie, używając CachyOS nie muszę tego robić).
Tak - Arch jest stabilny i bezproblemowy pod jednym warunkiem: w miarę regularnie go aktualizujesz i nie dopuszczasz do częściowej aktualizacji systemu. Stał na moich komputerach 10 lat bez jakiegokolwiek problemu.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Czyli dobrze zauważam, że jest Cachy bardziej responsywny.
Wpisując iw reg get - nie znaleziono polecenia iw...

Czyli w sumie sprawdziłem, jest podobnie, z tym, że więcej pracy trzeba włożyć, żeby osiągnąć to samo.

Wszystko mi się podoba z tym, że Cachy daje mi w sumie więcej i dlatego to będzie "mój Arch".

Dziękuję ci @pavbaranov za cenne wskazówki i pomoc w wielu kwestiach. Tak zostaje na CachyOS 🙃
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

pavbaranov

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 02:25:11 PMWpisując iw reg get - nie znaleziono polecenia iw...

Hmmm... Otóż i stało się, żem dał receptę ową:
# pacman -Syu iw:D
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 02:55:42 PMHmmm... Otóż i stało się, żem dał receptę ową:
# pacman -Syu iw:D
Jakie piękne rymy,
aż mnie zatkało 😁

Dziękuję Ci waść za tą piękną poradę.
Wrócę na włości to wprowadzę w życie.
😁

Zobacz najnowsze wiadomości na forum