Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Debian 13 opnie

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 13, 2025, 10:48:12 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie są nasze opnie pozytywne lub negatywne na temat Debiana 13?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

CDeB

Tak naprawdę ciężko jest napisać jakąkolwiek pozytywną czy negatywną opinię, gdyż generalnie poza nowszymi wersjami pakietów, trzynastka nie różni się istotnie od dwunastki. Dla mnie to naturalne przejście ze starszej wersji do nowszej, jak zawsze bez problemów.

MSki

Ja oceniam Debiana 13 bardzo pozytywnie i choć wiele zmian w nim wprowadzono..https://www.debian.org/releases/stable/release-notes/whats-new.pl.html
..to w żaden sposób nie wpłynęły na stabilność systemu.

D35CART35

Mnie Debian do siebie nie przekonuje, wolę pacmana niż apt, więc zostaj przy CachyOS.

Szkodnix

Akurat Debian należy do tej rodziny nieco konserwatywniejszych Linuksów, więc poza podbiciem pakietów do względnie nowych wersji to trudno się spodziewać, że wersja ta będzie mniej lub bardziej stabilna od poprzedniej.

pavbaranov

Cytat: MSki w Sierpień 13, 2025, 06:08:58 PMJa oceniam Debiana 13 bardzo pozytywnie i choć wiele zmian w nim wprowadzono..https://www.debian.org/releases/stable/release-notes/whats-new.pl.html
..to w żaden sposób nie wpłynęły na stabilność systemu.

Jak sobie czytam to "co nowego", to w jeszcze większym stopniu dochodzi do mnie, że Debian winien zmienić nazwę na Debilian.
Cieszą się, że:
- "teraz" przeglądarki na qtwebengine obsługują sprawdzanie pisowni; otóż nie - nie teraz, tylko teraz do dewów w Debianie to doszło; obsługują to od kilku ładnych lat,
- cieszą się jak dzieci z "aktualizacji" Plazmy do niewspieranego już wydania (oczywiście Debianowcy będą wspierać je sami :D zamiast czerpać z tego co robi upstream),
- zaktualizowali KDEPIM do niewspieranej wersji (no geniusze!),
- "zaktualizowane" szkielety KF6 - rzekomo "nowe", czyli wg Debianowców 6.13 - otóż szaleni dewowie Debiana - nie ma już wersji KF6 6.13, ta wersja była dostępna gdzieś na wiosnę tego roku (4 miesiące temu); obecnie nie jest już wspierana, a samo KF6 (podobnie jak i wcześniej KF5) jest czymś w rodzaju aplikacji rolling release.

Itd. itp.

Może czas, by Debian zrobił w końcu z KDE to samo, co Mint kiedyś. Zamiast wprowadzać iluzje zrezygnował z tego DE, bowiem nie jest mu z nim po drodze. Lepiej będzie i dla KDE i dla Debiana.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

MSki

@pavbaranov, wiem, że w kwestii plucia na Debiana, to na Ciebie zawsze można liczyć.
Mam 13-tkę i robię to samo na tym systemie co na 12-stce. Nie potrzebuję najnowszego kernela, ani najnowszego oprogramowania, a to co oferują deweloperzy i co znajduję w Synaptic'u mi w zupełności wystarcza.

pavbaranov

Cytat: MSki w Dzisiaj o 04:30:57 PM@pavbaranov, wiem, że w kwestii plucia na Debiana, to na Ciebie zawsze można liczyć.
Mam 13-tkę i robię to samo na tym systemie co na 12-stce. Nie potrzebuję najnowszego kernela, ani najnowszego oprogramowania, a to co oferują deweloperzy i co znajduję w Synaptic'u mi w zupełności wystarcza.
Wali mnie plucie na Debiana, bo to co miałem im do powiedzenia, to im powiedziałem pierdyliard lat temu. Dewom.
Chodzi mi o to, że jest to dystrybucja, która dzięki takim działaniom, jakie pokazałem w buca robi użytkowników.
Oczywiście, że można robić "to samo co na 12", można też to samo co na 4 czy 5. Także na każdym innym systemie.
Po prostu polityka Debiana jest debilna.
Mogliby się zdecydować powiedzmy na XFCE, czy na jakiegoś OpenBox, FluxBox, czy cokolwiek. Zrobić to raz, a porządnie. Nikt nie miałby do nich wówczas żadnych pretensji. Dostarczanie jednak lekko zesputego dania i twierdzenie, że ten swąd, który czujesz, to jest najlepszy zapach, jakiego możesz doświadczyć jest po prostu nie fair w stosunku do odbiorcy.
I tylko o tym mówię. O wciskaniu kitu. I to nie ja robię, ale twórcy tego systemu, którzy wręcz wprowadzają niedoświadczonych użytkowników w błąd. I robią to świadomie.
Tak - Debian jest wyśmienity na serwer. Ale na pewno nie na desktop z KDE.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

MSki

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 05:20:59 PMTak - Debian jest wyśmienity na serwer. Ale na pewno nie na desktop z KDE.
Zanim doczytałem do końca Twój wpis, już wiedziałem, że najbardziej Cię boli to, że KDE nie bangla w Debianie tak, jakbyś sobie życzył.
Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 05:20:59 PMTak - Debian jest wyśmienity na serwer. Ale na pewno nie na desktop z KDE.
Może dlatego jestem zadowolony i nie narzekam, bo używam Xfce i pisałem z jakiego powodu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum