Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Co nas urzeka w linuksie

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 13, 2025, 10:43:37 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Co sprawia że dalej używamy Gnu/Linux ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

MSki

Cytat: linux4ever w Sierpień 13, 2025, 10:43:37 AMCo sprawia że dalej używamy Gnu/Linux ?
Abyś miał możliwość zadawania tego typu pytań.

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 13, 2025, 10:43:37 AMCo sprawia że dalej używamy Gnu/Linux ?
Bo zawsze jest co podłubać XD
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

linux4ever

Mnogość pakietów i konfiguracja w locie.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux4ever

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 13, 2025, 10:43:37 AMI jest w czym dłubać  :)
Szczególnie jak jesteś masochistą i instalujesz Arch Linux 😁
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

ciubaka

Możesz to przecież zrobić przy pomocy instalatora Calamarch albo Anarchy. Wtedy jedynie pozostaje Ci konfiguracja, ale o tym jest multum postów na tym forum, więc nawet taki lama jak ja dał radę.

Yattaman

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 08:23:58 AMMożesz to przecież zrobić przy pomocy instalatora Calamarch albo Anarchy. Wtedy jedynie pozostaje Ci konfiguracja, ale o tym jest multum postów na tym forum, więc nawet taki lama jak ja dał radę.
No tak, w sumie nawet ten wbudowany archinstall też daje radę. Jednak całościowa konfiguracja, jest dla masochistów :) Choć być może też nim zostanę, bo jak coś mnie strzeli, to na laptopie sobie zrobię... :)

ciubaka

Konfiguracja to w zasadzie dodanie repozytoriów AUR (nie zalecane przez Koleżeństwo, ale jednak przydatne) i dogranie -pak do aktualizacji (faktycznie użyteczne i wskazywane wielokrotnie). Plus ewentualnie Octopi, ale to najpierw jednak wymaga AUR i w zasadzie wygodniejszy jednak jest Pamac, zwany w Arch-u Pakietami. Pamac wbrew pozorom od jakiegoś czasu działa poprawnie i gdy nie można sobie poradzić niczym innym, to zawsze można wtedy zaryzykować i udrożnić nim system (chociaż wszyscy krzyczą - NIE UŻYWAĆ!). Do tego faktycznie bogate w wiedzę jest ArchWiki, i gdyby taki lamus jak ja wiedział co ma zrobić - to by wszystkiego dokonał. A tak to musi się godzić na to co ma, albo prosić o wsparcie na forum. Arch w sumie jest fajny i chyba nie zamieniłbym go już na żadnego forka, chociaż faktycznie nie testowałem ani Cachy, ani Garudy, ani Storm i czegoś tam na R też nie. Za to było Manjaro, Endeavour, ArchBang i jeszcze jakieś zapomniane, nic nie warte. Jedyny lepszy Arch od Archa dla mnie to był Antergos, ale on się niestety dawno skończył. Ludzie, jak się nie boicie i kumacie cokolwiek czaczę - spróbujcie Archa! Najwyżej wrócicie do niezawodnego MXLinux lub Sparky :-)

EDIT. Pamac nazwałem pacmanem, Chryste Panie! Ale przynajmniej jest jedno prawdziwe - że pamac działa bez zarzutu. Więc jak ktoś sobie nie skonfigurował -pak, to też bez problemu da radę :-) Fajny ten Arch, taki nie za prosty, ale sporo się dzieje :-)

pavbaranov

@ciubaka - A autor tych dragów??? :D
Pacman to jest od początku podstawowy program do instalacji/aktualizacji itd. Archa. Chyba pomyliłeś z pamac od Manjaro.
AUR do **** jest potrzebne. Serio.
Konfiguracja, to natomiast mocne zmiany w zakresie różnych planistów itp. itd. Tu w istocie można zrobić sporo.
W pamac - nie wierzę. W pacman/pak - jak najbardziej. Może być nawet yay.

A co mnie urzeka w linuksie?
Proste.
Linux z określonym, dobrym DE/WM (do wyboru) jest systemem operacyjnym z krwi i kości, a nie jego prototypem.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

@Szkodnix A ty co myślisz ?

ciubaka

Tak Pawle, pomyliłem pacmana z Pamacem, bez wspomagania na szczęście, kajam się, czołem biję o glebę i popiołem łeb rozbity posypuję. Przepraszam.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum