Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

CachyOS najlepsza wersja Archa

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 13, 2025, 10:51:15 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

@Yattaman

Czy CachyOS to najlepsza wersja Archa?

Czym się wyróżnia od Manjaro ?
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 13, 2025, 10:51:15 AM@Yattaman

Czy CachyOS to najlepsza wersja Archa?

Czym się wyróżnia od Manjaro ?
Na pewno jak dla mnie lepsza niż czysty Arch... :)

Manjaro nie używałem i nie zamierzam, gdyż to najbardziej sławne distro, niekoniecznie z dobrej strony :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

Yattaman

Ogólnie rzecz ujmując: mnie osobiście już się nie chce co chwilę zmieniac distro. Mam swoje lata, padło na CachyOS bo miał świetne opinie itp, no i zostanie już tak u mnie do usr***j śmierci :)
Jedynie co, to na laptopie się jeszcze bawię i próbuję zepsuć to distro😱, ale ono nie poddaje się łatwo i po prostu działa jak skała... Niezawodnie.🪨

Więc tak. To najlepsza wersja Arch Linux, BTW❗✅

A jak się kiedyś mi znudzi, albo wku**i za mocno, to pójdę w stronę światła (po cierniach wprawdzie) i postawię czyste Arch😜
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

Szkodnix

Dalej mnie ciekawi, na ile aktualizacje są bezproblemowe w CachyOS przyjmując, że używamy tylko ich repozytoriów i nie bawimy się w AUR.

Plus dalej kwestie jakiegoś snappera są tak mgliście opisane, że ostatecznie nie mam zielonego pojęcia czy CachyOS coś takiego ustawia sam z siebie, czy nie.

Panowie i Panie, rozwiejecie tę mgłę?

Yattaman

sudo pacman -Syu
Bezproblemowe aktualizacje. Nie korzystam z ich narzędzia.
Snapy są fajne, jak potrzeba zmianę w pliku przywrócić, poza tym podkręślę DLA MNIE - są bez sensu.
Dla mnie rsync lepszy, bo fizycznie usunięty plik jestem wstanie przywrócić z kopii, jak i zrobić całą kopię systemu gdy potrzebuję.
Obsługę snapper włączysz przez CachyOS Hello.

pavbaranov

Cytat: Szkodnix w Sierpień 14, 2025, 11:18:30 AMDalej mnie ciekawi, na ile aktualizacje są bezproblemowe w CachyOS przyjmując, że używamy tylko ich repozytoriów i nie bawimy się w Pacmana.
Sorry, ale czego chcesz używać do aktualizacji/instalacji paczek w CachyOS (czy w Archu, bo to obojętne), jeśli nie pacmana?
Źródła w CachyOS zawierają również repozytoria Archa. Bez sensu jest kompilować np. paczki *.any, skoro te są w repozytoriach Archa i niczego nie zmienimy w nich kompilując z innymi flagami.
Kolejność repozytoriów powoduje natomiast, że te binarne od CachyOS "wyprzedzają" repozytoria Archa.

Tak - aktualizacje są bezproblemowe niezależnie od tego, czy używasz Archa, CachyOS czy czegokolwiek, co wywodzi się od Archa pod warunkiem, że będziemy się stosować do reguł, tych systemów, a główną jest, że nie jest tu wspierana częściowa aktualizacja.

Cytat: Szkodnix w Sierpień 14, 2025, 11:18:30 AMPlus dalej kwestie jakiegoś snappera są tak mgliście opisane, że ostatecznie nie mam zielonego pojęcia czy CachyOS coś takiego ustawia sam z siebie, czy nie.
Sam z siebie nie robi niczego.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Szkodnix

Cytat: pavbaranov w Sierpień 14, 2025, 01:47:46 PM
Cytat: Szkodnix w Sierpień 14, 2025, 11:18:30 AMDalej mnie ciekawi, na ile aktualizacje są bezproblemowe w CachyOS przyjmując, że używamy tylko ich repozytoriów i nie bawimy się w Pacmana.
Sorry, ale czego chcesz używać do aktualizacji/instalacji paczek w CachyOS (czy w Archu, bo to obojętne), jeśli nie pacmana?
Źródła w CachyOS zawierają również repozytoria Archa. Bez sensu jest kompilować np. paczki *.any, skoro te są w repozytoriach Archa i niczego nie zmienimy w nich kompilując z innymi flagami.
Kolejność repozytoriów powoduje natomiast, że te binarne od CachyOS "wyprzedzają" repozytoria Archa.

Tak - aktualizacje są bezproblemowe niezależnie od tego, czy używasz Archa, CachyOS czy czegokolwiek, co wywodzi się od Archa pod warunkiem, że będziemy się stosować do reguł, tych systemów, a główną jest, że nie jest tu wspierana częściowa aktualizacja.

Cytat: Szkodnix w Sierpień 14, 2025, 11:18:30 AMPlus dalej kwestie jakiegoś snappera są tak mgliście opisane, że ostatecznie nie mam zielonego pojęcia czy CachyOS coś takiego ustawia sam z siebie, czy nie.
Sam z siebie nie robi niczego.

Pomyliłem nazwy. Chodziło mi o AUR, nie Pacmana. Przepraszam.

linux4ever

@Szkodnix Nic się stało no i zawsze uważałem że AUR jest świetny ale skoro tam zdarza się malware nic nie jest takim jak się zdaje.
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

pavbaranov

@Szkodnix - Cóż... AUR używasz na własne życzenie i odpowiedzialność. Osobiście wolę sobie zrobić PKGBUILD, a zawsze sprawdzam autora oraz zawartość PKGBUILDu. Jeśli opiekun jest ok, mam do niego zaufanie - to mogę instalować. Jeśli pojawia się jakiś wariat z jednym PKGBUILDem, to go mocno przeglądam.
Wiele razy pisałem na forach, że jeśli ktoś nie jest pewny, a sam nie potrafi przeanalizować treści PKGBUILDu, to niech po prostu pyta. Nie zawsze udzielę odpowiedzi od razu, ale myślę, że nie jestem tu jedyny, który może pomóc także w tym zakresie.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum