Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak zaaktualizować Debiana 12 do wersji unstable

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 06, 2025, 07:37:06 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy  można zaaktualizować Debiana do wersji unstable?

Czy jest to bezpieczne ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

Zaktualizować Debiana do wersji unstable można, ale to jest proszeniem się o kłopoty, bo aktualizacji podlega nie tylko kernel, ale i mnóstwo pakietów systemowych i użytkowych.
Lepiej od początku postawić unstable niż bawić się z aktualizacją.

Coś mi się "obiło o uszy", że 9 sierpnia br. Debian 13 zostanie uwolniony w wersji stable, więc lepiej na tego typu "cukiereczki" poczekać.

pavbaranov

Wiele razy, gdy używałem Debiana robiłem taki "upgrade" (potem też i "downgrade") bez problemów. Problemem jest to, że Debian SID jest po prostu nieobliczalny. Paczki tu się pojawiają bez ładu i składu.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

CDeB

Dokładnie tak jak pisze @pavbaranov. Aktualizacja powinna się powieść bez większych zgrzytów, ale problemy zaczną się przy normalnym używaniu SIDa. Twoja nowa dystrybucja będzie niestabilna, ja sama nazwa "unstable" wskazuje, nie możesz więc mieć pewności czy na Twój desktop nie trafią uszkodzone czy niedopracowane paczki na które żaden dev Debiana nie da gwarancji stabilnego działania. Że tak zacytuje wiki Debiana: "Zalecane jest, aby użytkownicy edycji niestabilnej zapisali się na listę debian-devel-announce w celu otrzymywania powiadomień o ważniejszych zmianach, np. o aktualizacjach które mogą być uszkodzone", co samo w sobie wystarczy za komentarz.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum