Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czemu Debian jest trudny w obsłudze

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 05, 2025, 05:30:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Dlaczego Debian jest trudny w obsłudze ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

A jest? Serio pytam.
Sprecyzuj konkretniej w czym jest trudny lub co sprawia trudność?
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

@Yattaman Trudność sprawia np domyślny instalator inny niż calamares.

Edycja plików z komend,instalacja sterowników non free,użycie repozytoriów innych niż domyślne.

Dostosowanie menu w GUI mate(służy do tego aplikacja dconf).

Trudność może także sprawiać ustawienie firewalla z iptables.

Budowanie aplikacji z kodu źródłowego.

Dokumentacja Debiana jest również zawiła.

Czasem gdy coś nie działa wtedy trzeba szukać porad lub grzebać w konfiguracji.

Ja gdy zacząłem pierwszy raz używać Debiana używałem go w virtalbox.

Potem dopiero zainstalowałem fizycznie na laptopie.

System ten nie jest dla laika wbrew pozorom dlatego nie jest taki popularny.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Nie każdy musi się męczyć chyba, że z jakiegoś powodu chce/musi.
Mamy tyle dystrybucji, a tych opartych na Debianie chyba najwięcej (mówię o popularności), więc?
Pewnie znajdzie się niejedna, która będzie prawie jak Debian, a będzie "bardziej przyjazna" :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

melis

Trudności które wymieniasz, dotyczyć mogą każdej jednej dystrybucji. Ja rozumiem, podbijanie forum, ale poziom zdaje się, też ma znaczenie ;)

linux4ever

Cytat: melis w Sierpień 05, 2025, 07:16:58 PMTrudności które wymieniasz, dotyczyć mogą każdej jednej dystrybucji. Ja rozumiem, podbijanie forum, ale poziom zdaje się, też ma znaczenie ;)

Czyli za niski poziom robię trzeba wymyśleć coś lepszego.

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 05, 2025, 07:39:58 PMCzyli za niski poziom robię trzeba wymyśleć coś lepszego.
Teraz wleci z takimi rzeczami, że mi buty spadną ;)

mirekc

Cytat: linux4ever w Sierpień 05, 2025, 05:30:46 PMDlaczego Debian jest trudny w obsłudze ?
Ja myślę, że wszystko jest do czegoś. ,,Czysty" Debian jest dobry na serwer, zwłaszcza wirtualny, gdzie każda maszyna pełni jedną określoną funkcję. Instalator tekstowy (bardzo wygodny moim zdaniem) pozwala nie instalować zbędnych rzeczy, a nawet nie instalować GUI (na serwerze niepotrzebne), potem można sobie doinstalować dokładnie to, co jest potrzebne.

Natomiast na desktopie czy laptopie do ,,czystego" Debiana trzeba by sporo doinstalować i poświęcić na to mnóstwo czasu. Dlatego używam MX-a.

Yattaman

Cytat: mirekc w Sierpień 05, 2025, 09:07:39 PMNatomiast na desktopie czy laptopie do ,,czystego" Debiana trzeba by sporo doinstalować i poświęcić na to mnóstwo czasu. Dlatego używam MX-a.
To coś jak ja CachyOS zamiast czystego Archa :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum