Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czemu Debian jest trudny w obsłudze

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 05, 2025, 05:30:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Dlaczego Debian jest trudny w obsłudze ?
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

Yattaman

A jest? Serio pytam.
Sprecyzuj konkretniej w czym jest trudny lub co sprawia trudność?
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

linux4ever

@Yattaman Trudność sprawia np domyślny instalator inny niż calamares.

Edycja plików z komend,instalacja sterowników non free,użycie repozytoriów innych niż domyślne.

Dostosowanie menu w GUI mate(służy do tego aplikacja dconf).

Trudność może także sprawiać ustawienie firewalla z iptables.

Budowanie aplikacji z kodu źródłowego.

Dokumentacja Debiana jest również zawiła.

Czasem gdy coś nie działa wtedy trzeba szukać porad lub grzebać w konfiguracji.

Ja gdy zacząłem pierwszy raz używać Debiana używałem go w virtalbox.

Potem dopiero zainstalowałem fizycznie na laptopie.

System ten nie jest dla laika wbrew pozorom dlatego nie jest taki popularny.
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

Yattaman

Nie każdy musi się męczyć chyba, że z jakiegoś powodu chce/musi.
Mamy tyle dystrybucji, a tych opartych na Debianie chyba najwięcej (mówię o popularności), więc?
Pewnie znajdzie się niejedna, która będzie prawie jak Debian, a będzie "bardziej przyjazna" :)
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

melis

Trudności które wymieniasz, dotyczyć mogą każdej jednej dystrybucji. Ja rozumiem, podbijanie forum, ale poziom zdaje się, też ma znaczenie ;)

linux4ever

Cytat: melis w Sierpień 05, 2025, 07:16:58 PMTrudności które wymieniasz, dotyczyć mogą każdej jednej dystrybucji. Ja rozumiem, podbijanie forum, ale poziom zdaje się, też ma znaczenie ;)

Czyli za niski poziom robię trzeba wymyśleć coś lepszego.

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 05, 2025, 07:39:58 PMCzyli za niski poziom robię trzeba wymyśleć coś lepszego.
Teraz wleci z takimi rzeczami, że mi buty spadną ;)

mirekc

Cytat: linux4ever w Sierpień 05, 2025, 05:30:46 PMDlaczego Debian jest trudny w obsłudze ?
Ja myślę, że wszystko jest do czegoś. ,,Czysty" Debian jest dobry na serwer, zwłaszcza wirtualny, gdzie każda maszyna pełni jedną określoną funkcję. Instalator tekstowy (bardzo wygodny moim zdaniem) pozwala nie instalować zbędnych rzeczy, a nawet nie instalować GUI (na serwerze niepotrzebne), potem można sobie doinstalować dokładnie to, co jest potrzebne.

Natomiast na desktopie czy laptopie do ,,czystego" Debiana trzeba by sporo doinstalować i poświęcić na to mnóstwo czasu. Dlatego używam MX-a.

Yattaman

Cytat: mirekc w Sierpień 05, 2025, 09:07:39 PMNatomiast na desktopie czy laptopie do ,,czystego" Debiana trzeba by sporo doinstalować i poświęcić na to mnóstwo czasu. Dlatego używam MX-a.
To coś jak ja CachyOS zamiast czystego Archa :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum