Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Niewidoczne zasoby telefonu z Androidem w Antixie

Zaczęty przez Wabi, Sierpień 04, 2025, 02:42:40 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wabi

Co zrobić, żeby Antix widział zasoby telefonu z Androidem. Po podłączeniu kablem jest informacja w telefonie, że "nie można przesyłać plików do podłączonego komputera. Spróbuj rozwiązać problem."

linux4ever

@Wabi Spróbuj przestawić w telefonie na transfer plików lub jeśli masz jakieś zdjęcia które musisz przesłać na komputer transfer zdjęć mtp.

W każdym razie jest tak na każdym nowym telefonie.

Możesz też o ile się nie mylę telefon zamontować przez mount o tym tu:

https://www.antixforum.com/forums/topic/mount-android-phone-via-mtp/

https://www.antixforum.com/forums/topic/trying-to-fix-android-device-usb-connect-sh/

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Ewentualnie dość szybko i bezproblemowo przesyłanie plików można zrealizować za pomocą Warpinator.
Tutaj masz Flatpaka.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

Wabi

Próbuję w Menu-Applications-Antix-Połączenie usb z urządzeniem Android, ale pisze: Please check if you alllowed access to your files on your android device in order to proceed.

Yattaman

Cytat: Wabi w Sierpień 04, 2025, 04:21:45 PMPróbuję w Menu-Applications-Antix-Połączenie usb z urządzeniem Android, ale pisze: Please check if you alllowed access to your files on your android device in order to proceed.
Czyli wygląda to tak jakby telefon nie zezwalał na przesyłanie pliku, a to natomiast wygląda na:

Cytat: linux4ever w Sierpień 04, 2025, 03:58:12 PMSpróbuj przestawić w telefonie na transfer plików lub jeśli masz jakieś zdjęcia które musisz przesłać na komputer transfer zdjęć mtp.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

Wabi

Gdy wybieram Transfer zdjęć (PTP) to pojawia się połączenie z katalogami ze zdjęciami z pamięci telefonu. Nie pokazuje karty pamięci SD.

Yattaman

Cytat: Wabi w Sierpień 04, 2025, 05:27:34 PMGdy wybieram Transfer zdjęć (PTP) to pojawia się połączenie z katalogami ze zdjęciami z pamięci telefonu. Nie pokazuje karty pamięci SD.
Powinien być do wyboru tryb MTP, jak wskazywał @linux4ever.
W trybie PTP może karty nie widzieć.

Wabi

Nie mam tego w Redmi. Znalazłem w oknie w pasku górnym Urządzenia-Ustawienia montowania. Może tu trzeba coś zmienić? Czy mogę w telefonie zmienić na mtp?

linux4ever

Cytat: Wabi w Sierpień 04, 2025, 05:41:18 PMNie mam tego w Redmi.

Sprawdziłem dokładnie u mnie to jest: Przesyłanie plików/Android Auto.

@Yattaman Widocznie tryb MTP jest w starych telefonach.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: Wabi w Sierpień 04, 2025, 05:41:18 PMNie mam tego w Redmi. Znalazłem w oknie w pasku górnym Urządzenia-Ustawienia montowania. Może tu trzeba coś zmienić?
To podaj jakie masz tam opcje, coś wymyślimy :)

Wabi

Mam w telefonie Przesyłanie plików/Android Auto ale Antix mówi, że nie ma pozwolenia. Chyba nie mogę wysłać screena - nie ma tu opcji.

Yattaman

Cytat: Wabi w Sierpień 04, 2025, 05:59:11 PMMam w telefonie Przesyłanie plików/Android Auto ale Antix mówi, że nie ma pozwolenia. Chyba nie mogę wysłać screena - nie ma tu opcji.
Po podłączeniu telefon powinien zapytać czy chcesz zezwolić... Nigdy żadnych czarów nie odczyniałem więcej w połączeniu Android - Linux.

Takie trywialne, ale uruchom telefon ponownie. Czasami w Androidzie pomaga.

linux4ever

@Wabi Jaką masz wersję Antixa?

Bo MTP działało z tego co patrze w antix 15 i 23 i telefon musi je wspierać.

No ale polecany jest KDEConnect.

https://www.linuxquestions.org/questions/antix-mx-linux-127/is-there-an-android-mounter-4175635684/

https://community.kde.org/KDEConnect

Wabi

Problem rozwiązany dzięki PCC, który udostępnił rozwiązanie tutaj

Zobacz najnowsze wiadomości na forum