Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Poradnik Manjaro oparty na Moim doświadczeniu i napotkanych problemach.

Zaczęty przez mr.aro, Sierpień 02, 2025, 04:45:16 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mr.aro

Hejka, https://host552647.xce.pl/as/manjaro/
TU JEST Mój pierwszy projekt z AI, Poradnik Manjaro Linux pl
Wczesna wersja i bezpłatna, będę go powiększał stopniowo.
Pozdrawiam !
PS:
Proszę tylko o zachowanie Autora i Tytułu
Arch z Wami !

Yattaman

Jakbyś to ładnie opakował i wyciął to AI, to by nawet całkiem spoko było i bardzo użyteczne. Projekt fajny.
Pracuje nad delikatnie podobnym tyle, że do CachyOS z perspektywy "newbie". No i bądź co bądź to podobne distra :)

Może podlinkuję u siebie Twój poradnik i dołożę "ze trzy grosze" - Oczywiście autora zostawię :)

Wprawdzie dopiero jak skończe wstępnie stronę.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

pavbaranov

Sorry, ale będę się czepiać.
Super, że taki projekt powstał, ale:
1. Repozytoria Manjaro w żaden sposób nie są "bardziej stabilne" względem archowych.
2. Żadne "mniejsze ryzyko w aktualkach".
3. Popraw komendy pacman, bo to kompletnie niezrozumiałe jest.
4. Struktura porady: git clone + budowanie z PKGBUILD - jest wadliwa. Tak nie da się rady niczego zainstalować.
5. Doublecmd-gtk2 to bym sobie już kompletnie darował. Gtk2 to zamierzchła już przeszłość.
...
Reszty już nie przeglądałem.
Tak, czy inaczej - gratuluję pomysłu.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: mr.aro w Sierpień 02, 2025, 04:45:16 PMHejka, https://host552647.xce.pl/as/manjaro/
TU JEST Mój pierwszy projekt z AI, Poradnik Manjaro Linux pl
Wczesna wersja i bezpłatna, będę go powiększał stopniowo.
Jak już dopracujesz wszystko, i będzie gotowy - daj znać, zamieszczę go u siebie na stronie.
Bardzo się przyda :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

microsofter

To chyba pierwszy poradnik na świecie w formie konwersacji. Zupełna nowość, a może ... pójście na skróty? W każdym razie, porady i humor w jednym - przypomniałeś mi książkę Dana Gookina o DOSie.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

Yattaman

Cytat: microsofter w Sierpień 04, 2025, 12:00:26 AMTo chyba pierwszy poradnik na świecie w formie konwersacji. Zupełna nowość, a może ... pójście na skróty? W każdym razie, porady i humor w jednym - przypomniałeś mi książkę Dana Gookina o DOSie.
To w sumie może być ciekawy pomysł... :D

mr.aro

Dziękuję, jasne że pomoc się przyda, generalnie mam ważniejszy projekt: distro cachyOS+ParrotOS+KodachiOS,
Nie idę na skróty, w 2001 roku mam cert z linuxa a po za tym 4xNovell, 3xMSServery, SCO Unix i SAP/Abap.
Poradnik to wersja 0.1 , dokończę i dodam sh, py, a jeśli chodzi doublecmd kolego masz rację - ta wersja gtk2 to w debianie, w manjaro jest qt5 i qt6, oraz appimage - bardzo fajne , łatwo można tworzyć. Kontakt: a.r.o(dot)tuta.io
Piszcie , do poradnika też dodam i autora, prawdopodobnie Helion jest zainteresowany, ale ja jestem open.
Pozdrawiam, ARCH z Wami !

Zobacz najnowsze wiadomości na forum