Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Touchpad po wybudzeniu - okresowy problem

Zaczęty przez Yattaman, Lipiec 26, 2025, 12:22:56 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

❯ pacman -Qi inputactions-kwin
Installed From        : Brak
Nazwa                 : inputactions-kwin
Wersja                : 0.7.0-1
Opis                  : Mouse and touchpad gestures for Plasma 6 Wayland
Architektura          : x86_64
Adres url             : https://github.com/taj-ny/InputActions
Licencje              : GPL-3.0-or-later
Grupy                 : Brak
Dostarcza             : inputactions
Zależy od             : yaml-cpp  gcc-libs  qt6-base  glibc  libevdev  kwin  kcmutils  kcoreaddons  ki18n
Opcjonalne zależności : Brak
Wymagany przez        : Brak
Opcjonalny dla        : Brak
Konfliktuje z         : Brak
Zastępuje             : Brak
Rozmiar po instalacji : 773,36 KiB
Autor pakietu         : Unknown Packager
Data zbudowania       : czw, 17 lip 2025, 14:35:23
Data zainstalowania   : czw, 17 lip 2025, 14:37:00
Powód zainstalowania  : Ręczny
Skrypt instalacyjny   : Tak
Potwierdzone przez    : Brak

❯ pacman -Qi kwin
Installed From        : Brak
Nazwa                 : kwin
Wersja                : 6.4.3-1.1
Opis                  : An easy to use, but flexible, Wayland compositor
Architektura          : x86_64_v3
Adres url             : https://kde.org/plasma-desktop/
Licencje              : LGPL-2.0-or-later
Grupy                 : plasma
Dostarcza             : Brak
Zależy od             : aurorae  breeze  gcc-libs  glibc  plasma-activities  kauth  kcmutils  kcolorscheme  kconfig
                        kcoreaddons  kcrash  kdbusaddons  kdeclarative  kdecoration  kglobalaccel  kglobalacceld
                        kguiaddons  ki18n  kidletime  kirigami  kitemmodels  knewstuff  knotifications  kpackage
                        kquickcharts  kscreenlocker  kservice  ksvg  kwayland  kwidgetsaddons  kwindowsystem  kxmlgui
                        lcms2  libcanberra  libdisplay-info  libdrm  libei  libepoxy  libinput  libpipewire
                        libqaccessibilityclient-qt6  libxcb  libxcvt  libxkbcommon  mesa  pipewire-session-manager
                        libplasma  qt6-5compat  qt6-base  qt6-declarative  qt6-sensors  qt6-svg  qt6-tools
                        systemd-libs  wayland  xcb-util-cursor  xcb-util-keysyms  xcb-util-wm
Opcjonalne zależności : maliit-keyboard: virtual keyboard
Wymagany przez        : inputactions-kwin  kdeplasma-addons  plasma-workspace
Opcjonalny dla        : Brak
Konfliktuje z         : Brak
Zastępuje             : Brak
Rozmiar po instalacji : 31,41 MiB
Autor pakietu         : CachyOS <admin@cachyos.org>
Data zbudowania       : wto, 15 lip 2025, 20:43:56
Data zainstalowania   : czw, 17 lip 2025, 08:02:45
Powód zainstalowania  : Zależność innego pakietu
Skrypt instalacyjny   : Tak
Potwierdzone przez    : Podpis
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

pavbaranov

Czy 17.07 między 8.02, a 14.35 zrobiłeś reboot? Jeśli nie, to zrób i zbuduj raz jeszcze te inputactions-kwin. Nie ręczę, że pomoże, ale kto wie.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Lipiec 26, 2025, 07:44:24 PMCzy 17.07 między 8.02, a 14.35 zrobiłeś reboot? Jeśli nie, to zrób i zbuduj raz jeszcze te inputactions-kwin. Nie ręczę, że pomoże, ale kto wie.
Ok sprawdzę czy był robiony i jak coś to zbuduję od nowa i dam znać.

Dziękuję, jesteś mega gość i w sumie dzięki Tobie mam nadal chęć pomęczyć tego Archa, może nawet uda się zrobić by działało wszystko co chcę, kto wie... :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

pavbaranov

Używaj Kaczki. To samo co Arch, ale lepiej. I mówię Ci to jako zadowolony użytkownik Archa przez lata i jeszcze bardziej zadowolony użytkownik CachyOS. Mam takie powiedzenie: lepsze jest wrogiem dobrego. Próba zrobić z Archa lepszego CachyOS bez rebuildów wszystkich niemal paczek, to jest bez sensu. Już pewnie lepiej byłoby Gentoo postawić.
Przez wiele lat robiłem swój własny kernel, bo był lepszy od archowego. W tej chwili pracuję na stockowym CachyOS i nie przychodzi mi do łba budowanie swojego (choć pewnie dla sportu jeszcze to kiedyś zrobię). Paczki budowane pod mój procek też robiłem - w CachyOS - mam. Po diabła mi to poprawiać?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

W sumie masz rację. Na Kaczce wszystko mi dziala jak trzeba i naprawdę jestem zadowolonym uzytkownikiem.

Moze kiedyś sobie tego Archa zrobie, dla sportu, jak sam ująłeś. Dzięki, jestes bardzo pocnym użytkownikiem :)
Wszystkiego dobrego Ci życzę.

Yattaman

Aktualizacja!
Touchpad nie sprawia problemów żadnych, po wymianie baterii na nową. Poprzednia już sobie nawet popuchła :)

Ostatnio pojawił się nawet problem po wybudzaniu laptopa - potrafił się wyłączyć :D

Wprawdzie to nie oryginał Della, ale dobry ponoć zamiennik, może chociaż z rok wytrzyma :)

Także ten, dbajcie o baterie w Dellach i wymieniajcie jak już coś nie domaga ;)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum