Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie jest wasze doświadczenie z Gentoo?

Zaczęty przez whiteman808, Lipiec 25, 2025, 08:22:21 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

whiteman808

Witam wszystkich, którzy używali kiedyś Gentoo i mają obycie z linuksem, faktycznie idzie na distrach takich jak Slackware, Gentoo nauczyć się czegoś więcej w kwestii jak działa linux niż na takiej Fedorze, openSUSE, Debianie? Jest sens specjalnie kupować mocne CPU pod kompilację Chromium, Libreoffice, Firefoxa? Pytam bo nie wiem czy za dużo czasu nie poświęcam na dopieszczanie systemu a za mało na faktyczną pracę przez to używanie Gentoo no i nie wiem czy nie lepiej zamiast pchać się w threadrippery specjalnie pod kompilację Gentoo nie złożyć sobie sprzętu z jakimś topowym Ryzenem 9 i postawić na nim np. Debiana albo Archa. Dziękuję i pozdrawiam

Szkodnix

Z Gentoo jest tak, że jest to już distro typowo dla osób podjaranych tego typu dystrybucjami. Na Gentoo siedzą faktycznie osoby, które szanują to, czym ta dystrybucja jest.

Na chwilę obecną jakbym się miał bawić systemem, pewnie szedłbym albo w Debiana Sid (z czego Debian na ogół jest tak niewiarygodnie stabilny, że wersja "unstable" oznacza niestabilność w czysto Debianowej definicji :D), albo Arch, albo NixOS (ten ostatni robi rzeczy zupełnie inaczej niż większość dystrybucji).

whiteman808

Docelowo myślę o Debianie jak ogarnę robienie debów i własne repo. deby stety niestety są bardziej skomplikowane niż archowe tarballe. Arch ma śmietnik z licencjami i muszę pilnować ręcznie paczek, w Debianie jest podział na free i non-free.

Szkodnix

Cytat: whiteman808 w Lipiec 28, 2025, 03:15:29 AMDocelowo myślę o Debianie jak ogarnę robienie debów i własne repo. deby stety niestety są bardziej skomplikowane niż archowe tarballe. Arch ma śmietnik z licencjami i muszę pilnować ręcznie paczek, w Debianie jest podział na free i non-free.

Nie wiem czy OBS od openSUSE nie jest skonstruowany, by fajnie zunifikować trochę tworzenie paczek pod różne dystrybucje, w tym Debiana. Może warto sprawdzić?

Tylko sugestia. Nie znam się na tym aż tak, tylko no strzelam, że może pomóc.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum