Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Co da mi Arch czego nie da mi CachyOS?

Zaczęty przez Accura, Lipiec 24, 2025, 10:27:05 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Accura

Chłopaki, tak szczerze:
Co da mi czysty Arch, czego nie da mi CachyOS (notabene też Arch)?
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 24, 2025, 10:27:05 PMCo da mi czysty Arch, czego nie da mi CachyOS (notabene też Arch)?

Pełną kontrolę nad systemem w CachyOS masz narzucone GUI i rozwiązania instalacji pakietów.

Na czystym Archu możesz doinstalować dowolny interfejs graficzny lub mieć kilka interfejsów.

Używać Pacmana lub AUR albo POLAUR do wyboru do koloru.

I dowolnie go dostosować czego na CachyOS pewnie nie uświadczysz.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 06:17:17 AMNa czystym Archu możesz doinstalować dowolny interfejs graficzny lub mieć kilka interfejsów.
Nie widzę przeciwskazań aby zrobić to i na Cachy, choć potrzeby takiej nie mam - KDE przypasowało mi idealnie.

CytatUżywać Pacmana lub AUR albo POLAUR do wyboru do koloru.
W sumie też normalnie się da, z AUR używam bodaj 4 paczek, resztę mam w repo.

CytatI dowolnie go dostosować czego na CachyOS pewnie nie uświadczysz.
Większych problemów nie zauważyłem, za to więcej możliwości mam jakby na start niż Arch, gdzie najpierw doinstalować musiałbym "naście" pakietów.

Cytatw CachyOS masz narzucone GUI i rozwiązania instalacji pakietów.
Przy instalacji mam chyba wszystkie najpopularniejsze do wyboru, więc o narzucaniu nie ma tu mowy :)

Bo mam taką rozkminę, no zrobiłem na innym dysku tego Archa, z racji komfortu pracy jaką mam obecnie, wszystkie ustawienia, konfiguracje itp, zmierzają do tego, aby działał i wyglądał jak Cachy :)
Tyle tylko, że w Cachy mam to "out of the box", a w Archu poświęcę pewnie sporo czasu.
Wydaje mi się, że to "sztuka dla sztuki", przynajmniej w moim przypadku...

Być może jednak są jakieś inne rzeczy, które przemawiają na korzyść Archa, a ja ich nie dostrzegam?
Technicznie chyba rzecz biorąc, to Cachy jest Archem z dodatkowymi pakietami już na start... takie mam wrażenie.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

Accura

No i bawię sie tym Archem czystym i powiem szczerze... To JEST system dla masochistów :)
Od godziny walczę z drukarką Brothera i ni chu chu nie chce drukować :) Co chwile tylko dochądza nowe paczki, nowe biblioteki i tym podobne :)

Panowie, szkoda życia :)

Pewnie zadziała po któryś bibliotekach, ale w sumie po co? Na Kaczce instaluję sterownik - działa :)

Szkoda życia... CachyOS dla mnie systemem idealnym...

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 25, 2025, 03:22:23 PMNo i bawię sie tym Archem czystym i powiem szczerze... To JEST system dla masochistów :)

Opinie są podzielone wiesz to z mego wątku.

No i dlatego wybrałem Debiana wydaje się być prostszy niż Arch ale jest niezbyt świeży.

Analogia:Arch dobrze doprawiony hamburger serwowany w Mac'u zaś Debian stary przeterminowany ser spod szafy z pleśnią ale i tak go zjesz jak nie masz nic innego ;)

Mimo wszystko lubię swój system  i bez żalu przeinstalowuje go gdy nie mogę czegoś naprawić.

Ale w podstawowych problemach pomagają fora,unix stack exchange i super user.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 25, 2025, 03:22:23 PMOd godziny walczę z drukarką Brothera i ni chu chu nie chce drukować :) Co chwile tylko dochądza nowe paczki, nowe biblioteki i tym podobne :)

A skompilowałeś sterownik?

Czy jest już ze strony producenta ?

Czy doinstalowałeś cups?

Cups to narzędzie do zarządzania drukarką.

Jest też aplikacja system-config-printer nakładka na cups.

pavbaranov

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 06:17:17 AM
Cytat: Accura w Lipiec 24, 2025, 10:27:05 PMCo da mi czysty Arch, czego nie da mi CachyOS (notabene też Arch)?

Pełną kontrolę nad systemem w CachyOS masz narzucone GUI i rozwiązania instalacji pakietów.
To jest akurat wierutna bzdura.

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 06:17:17 AMNa czystym Archu możesz doinstalować dowolny interfejs graficzny lub mieć kilka interfejsów.
Z tego co wiem, to nikt tego mi nie zabrania :)

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 06:17:17 AMUżywać Pacmana lub AUR albo POLAUR do wyboru do koloru.
Czyżby coś mnie ominęło? Bo też tego mogę używać.

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 06:17:17 AMI dowolnie go dostosować czego na CachyOS pewnie nie uświadczysz.
I znów powiem: wierutna bzdura.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

pavbaranov

Cytat: Accura w Lipiec 24, 2025, 10:27:05 PMChłopaki, tak szczerze:
Co da mi czysty Arch, czego nie da mi CachyOS (notabene też Arch)?

Nic. CachyOS ma dokładnie wszystko to samo, co Arch, a jedynie jest nieco inaczej budowany i do wyboru daje Ci kilka kerneli więcej (choć możesz korzystać też z tych archowych).

Chyba z 10 lat siedziałem na Archu, od chwili powstania - na CachyOS (jakoś tam nawet maczałem palce, stąd znam go nieco od podszewki). To jeden z najbliższych forków Archa w tym znaczeniu, że dodając pewne rzeczy, absolutnie niczego nie "psuje" w czystym Archu. Zachowuje się to dokładnie tak samo.

PS: Jeśli chcesz, to załóż osobny wątek dotyczący tej drukarki - pomogę, bo na Archu używałem Brothera.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

Dlatego @pavbaranov wybieram docelowo mojego Archa - CachyOS.
Daje radę we wszystkim co potrzebuję i nie zawiódł mnie chyba nigdy jeszcze :)
Wiele rzeczy z racji tego, że ma jakby "podrasowane", działa bez zarzutu.

Miałem budowac tego Archa na laptopie, ale naprawde szkoda mi czasu :)
Postawienie CachyOS ze wszystkimi rzeczami które potrzebuję i konfiguracje KDE + pare pierdół to max na spokojnie do kilku godzin... Kocham ten system :)

Accura

Cytat: pavbaranov w Lipiec 25, 2025, 03:45:48 PMPS: Jeśli chcesz, to załóż osobny wątek dotyczący tej drukarki - pomogę, bo na Archu używałem Brothera.

Pewnie posiedziałbym bym nad tym jeszcze, ale szczerze, to nie ma sensu :)
Na Kaczce konfiguracja drukarki dosłownie zajmuje mi 1 minutę, więc nie brnę w to dalej :)

Cytat: pavbaranov w Lipiec 25, 2025, 03:45:48 PMTo jeden z najbliższych forków Archa w tym znaczeniu, że dodając pewne rzeczy, absolutnie niczego nie "psuje" w czystym Archu. Zachowuje się to dokładnie tak samo.
Czyli można być "i use Arch BTW" :)

pavbaranov

CachyOS to - paczki w 99% budowane wg PKGBUILDów z Archa, tyle, że z uwzględnieniem architektury procesorów najnowszych (stąd te repo v3, v4 itp.) - w efekcie otrzymujesz z tego samego kodu źródłowego jedynie nieco inaczej skompilowane binarki. Można to robić samemu (też tak robiłem na Archu).
Do tego dochodzą kernele z CachyOS oraz kilka lepszych, bądź gorszych narzędzi, które możesz, ale nie musisz używać.
Jedyna zasadnicza różnica, to prefiksy (ustawienia) niektórych programów, czy środowisk (np. instalując Plasmę otrzymujesz wygląd jej taki, jaki przewidziany jest w CachyOS - zresztą dotyczy to również innych DE).

Natomiast problemu z Brotherem nie bardzo rozumiem. Chyba 100% sterowników Brother jest w AUR, bo nie widzę żadnych w repo CachyOS. Zatem instalując musisz je na Archu po prostu zbudować, a potem odpowiednio skonfigurować w CUPS (który również musisz doinstalować). Być może chodzi Ci o to, że na Archu nie masz doinstalowanej paczki system-config-printer, którą być może masz w CachyOS, a która ułatwia nieco zadanie konfiguracji drukarek. Niemniej jednak i tak musisz mieć zbudowany ze źródeł sterownik.

Accura

Sterownik z AUR zrobiony, cups zrobiony, avahi zrobiony, system-config-printers zrobiony :)
Widzi po sieci, instaluje - nie drukuje, bo "unable to locate"...

Na cachy:
sterownik z AUR, dodaj drukarkę w sieci - działa :)

W sumie tyle. Jestem też trochę wygodny i budowanie od zera Archa mija mi się z celem, bo cel osiagam w 100% z Cachy.

PS, dobrze wiedzieć, że maczałeś palce w Cachy, bo to budujące dla mnie, że "znam kogoś kto coś tam" ;)

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 25, 2025, 04:12:51 PMSterownik z AUR zrobiony, cups zrobiony, avahi zrobiony, system-config-printers zrobiony :)
Widzi po sieci, instaluje - nie drukuje, bo "unable to locate"...

Musisz się połączyć z drukarką wpisać jej hasło po wifi.

Potem kliknąć dodaj drukarke po uri czy url.

Następnie wybrać ustaw jako drukarkę domyślną.

Poczekać jak dorzuci sterowniki.

I potem można drukować.

W każdym razie jest tak na debianie.

Accura

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 04:18:54 PMMusisz się połączyć z drukarką wpisać jej hasło po wifi.
Nie ma czegoś takiego :)
Drukarka jest połączona z siecią...

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 04:18:54 PMW każdym razie jest tak na debianie.
No w Mincie na ten przykład jest zupełnie inaczej: pobierasz sterownik i go instalujesz, krok po kroku pyta o różne rzeczy i działa. W debianie może tak. Sposób połączenia będzie też zależny od środowiska...

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 25, 2025, 04:26:55 PMNo w Mincie na ten przykład jest zupełnie inaczej: pobierasz sterownik i go instalujesz, krok po kroku pyta o różne rzeczy i działa. W debianie może tak. Sposób połączenia będzie też zależny od środowiska...

Masz plik PPD do drukarki ?

Na debianie sterownik też trzeba doinstalować ale z reguły jest w repozytorium.

Można też użyć tego: https://sourceforge.net/projects/gimp-print/files/gutenprint-5.3/5.3.5/

CytatGutenprint is a suite of printer drivers for UNIX, Linux, and other
    systems that use CUPS as their printing system.  Gutenprint
    currently supports over 3000 printers.  It also includes an enhanced
    Print plug-in for GIMP that replaces the print plug-in packaged with
    the GIMP distribution.

Gutenprint was renamed from its original name of Gimp-Print in
    order to clearly distinguish it from GIMP.  While this package
    started out as the Print plugin for GIMP, it has expanded into a
    collection of general purpose printer drivers, and the enhanced
    Print plugin for GIMP is now only a small part of the package.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum