Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak zaczać shell scripting

Zaczęty przez linux4ever, Dzisiaj o 07:35:52 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jak zacząć tworzenie skryptów shell ?

Gdzie szukać materiałów i czego się wystrzegać ?

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:35:52 AMJak zacząć tworzenie skryptów shell ?
Jak to: jak?
#!/bin/sh
echo Hello world!
Przecież wszyscy tak zaczynają. ;)

linux4ever

@mirekc A czy taki skrypt jest przenośny ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:57:38 AM@mirekc A czy taki skrypt jest przenośny ?
Zależy na co. ;)

linux4ever

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 09:59:58 AM
Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:57:38 AM@mirekc A czy taki skrypt jest przenośny ?
Zależy na co. ;)

Na inne powłoki np ZSH

I  czy gnu/linuxy nie różnią się komendami shell ?

mirekc

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 10:02:24 AM
Cytat: mirekc w Dzisiaj o 09:59:58 AM
Zależy na co. ;)
Na inne powłoki np ZSH
Tak i to podwójnie. Skrypt się wykona z poziomu powłoki zsh, bo w pierwszym wierszu jest zdefiniowana powłoka, która ma go wykonać. Jeśli jednak się uprzesz, że skrypt ma być wykonywany przez powłokę zsch, to zmieniasz w pierwszym wierszu i też się wykona, bo zsch ma wbudowane polecenie echo.
CytatI  czy gnu/linuxy nie różnią się komendami shell ?
Sch to sch, bash to bash. Wbudowane polecenia mają być takie same, a jak chcesz używać zewnętrznych, to do Ciebie należy zdefiniowanie zależności.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum