Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czy arch jest dla masochistów

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 21, 2025, 06:49:22 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

A ja dziękuję Ci za to, że potwierdziłeś co do Octopi i Discover-a moje przypuszczenia.
Cytat: MSki w Lipiec 21, 2025, 07:59:35 PMtylko czy te ułatwiacze nie wprowadzają w systemie więcej złego niż dobrego ?

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 12:12:17 AM
CytatMoja opinia na temat CachyOS nie jest więc fałszywa, tylko wynika z możliwości tych ułatwiaczy, które sprowadzają sposób aktualizacji systemu i instalowania pakietów do pojedynczych klików myszką.
Jest jak najbardziej fałszywa. Używasz narzędzia, które nie jest związane z Archem/CachyOS i masz problem.

Nie, bo skoro Octopi i Discover są narzędziami będącymi na wyposażeniu CachyOS, to znaczy, że deweloperzy tego distra przewidzieli, że użytkownicy będą używać tych narzędzi ułatwiając sobie pracę z systemem.

pavbaranov

@MSki - Jeśli chodzi o octopi - nie mam zastrzeżeń do jego działania. Jeśli chodzi o discover... Jak najbardziej (już sam silnik jego jest wadliwy, o czym zresztą wyraźnie napisane m.inn. w wiki Archa). Sam się dziwię nawet dlaczego deweloperzy KDE zdecydowali się na wprowadzenie w nim możliwości instalacji aplikacji (dlaczego użyli tego silnika - doskonale wiem: innego, uniwersalnego, po prostu nie ma).
CachyOS (i Arch) dostarcza całą Plasmę, a Discover jest jej częścią.
Nikt jednak z deweloperów nie może przypuszczać, że użytkownik używając owych octopi, czy discover, nie będzie chciał zaznajomić się z podstawową obsługą systemu. Wszak instalacja programów w systemie do takiej należy.
Podobnie jest zresztą z narzędziami, które umożliwiają instalację paczek z AUR. Tak, są one dostarczane, ale znów - nie do deweloperów CachyOS mieć zastrzeżenia, że ktoś, kto sobie taką paczkę zbuduje i wprowadzi do systemu, nie przeczyta w ogóle o tym, czym AUR jest i jak to należy obsługiwać.
Menedżerem paczek tak w Archu, jak i w CachyOS jest pacman. Stoi to jak byk napisane w wiki. Tak octopi, jak i discover użytkownik może traktować tylko jako dodatek, uzupełnienie do pacmana. Jeśli tak zrobi - system mu nie wysypie się.

Raz jeszcze: Arch nie jest systemem dla masochistów, ale nie jest też systemem dla użytkowników, którzy nie zechcą się zaznajomić z jego podstawami (i to takimi absolutnie podstawowymi, jak instalacja paczek w systemie). I nie można czynić żadnego zastrzeżenia wobec deweloperów, że oddając system, oddając potężne wiki o nim, nie przewidzieli, że użytkownik będzie na tyle leniwy, że mu się podstaw (przynajmniej) przeczytać nie chce. Jeśli to zrobi, zrozumie o co w tym chodzi, to Arch należy do jednych z najprostrzych i najstabilniejszych dystrybucji, jakie znam, w dodatku oferując chyba najłatwiejszą aktualizację programow do nowszych wersji. Dla bardziej zaawansowanych jest również doskonałym narzędziem, bowiem zgodnie z informacjami z wiki, można sobie ten system łatwo tuningować. Dodatkowo - jeden z najłatwiejszych systemów budowania paczek dla siebie ze źródeł.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

Nie wiem jak to wynika, że Discover ma zainstalowane. Robiłem 3 instalacje tego systemu z KDE i na żadnym go nie ma z "automatu", za to Octopi jak najbardziej.
Moje "daily" - Dell Latitude 5490 (i5-8350, 24GB RAM, 500GB NVME) Grafika UHD 620, OS - CachyOS (KDE)
PC - AMD Ryzen 5 5600G, 2x16GB RAM, 500GB NVME + 500GB SSD + 500GB HDD, Grafika INTEGRA (da się pograć), OS - CachyOS (KDE)

pavbaranov

@Accura - Trzeba doinstalować, albo zainstalować paczkę plasma-meta.
Nawiasem mówiąc, jeśli się nie mylę, to z automatu instaluje się również cachyos-packageinstaller i również to narzędzie należy traktować wyłącznie jako uzupełnienie.

A swoją drogą, to muszę z chłopakami pogadać, czy nie stworzyć jakiegoś dodatkowego repo np. cachyos-experimental, czy jakoś tak i tam wrzucić te dodatki instalacyjne. Jedyny dodatek tego typu, co do którego mam absolutne zaufanie i twierdzę, że działa lepiej niż oryginał (pacman), to pak z POLAUR.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum