Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Klonowanie dysku CachyOS?

Zaczęty przez Accura, Lipiec 16, 2025, 08:36:06 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Accura

Witajcie moi mili...

Przychodzę z pytaniem odnośnie klonowania dysku.
Przymierzam się do wymiany dysku w laptopie na większy i tu pojawia się pytanie, jak sklonować dysk, aby na nowym wszystko działało?

Dla testu próbowałem:
Clonezillę - robi wszystko, ale system nie bootuje.
konsolowe "dd" - robi wszystko, ale jak wyżej...

Dysk jest GPT, partycje BTRFS z podwoluminami, tak domyślnie system sobie stworzył:
❯ lsblk
NAME        MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
zram0       253:0    0     0B  0 disk
nvme0n1     259:0    0 476,9G  0 disk
├─nvme0n1p1 259:1    0     3G  0 part /boot
└─nvme0n1p2 259:2    0 473,9G  0 part /var/tmp
                                      /var/log
                                      /var/cache
                                      /root
                                      /home
                                      /srv
                                      /

Kiedyś EXT4 klonowałem nawet w stacji do klonowania (mam takową w pracy) i bez problemu wszystko działo "od strzała" :)

Jak zrobić to poprawnie? Jakąś komendą, czy jakimś softem?
Temat mocno pilny nie jest, więc na spokojnie :)
Moje "daily" - Dell Latitude 5490 (i5-8350, 24GB RAM, 500GB NVME) Grafika UHD 620, OS - CachyOS (KDE)
PC - AMD Ryzen 5 5600G, 2x16GB RAM, 500GB NVME + 500GB SSD + 500GB HDD, Grafika INTEGRA (da się pograć), OS - CachyOS (KDE)

pavbaranov

Nie klonuję. Nigdy. Zamiast tego, stawiam system na nowo. To co chcę zachować ze starego jest w $HOME i tylko to przenoszę na nowy, jeszcze przed pierwszym uruchomieniem systemu (oczywiście tego typu katalogi jak np. ~/.cache są do pominięcia).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

Ok. W sumie można tak. Klon po prostu wygodniejszy :)
Czyli nie będzie tak łatwo jak się domyślam :)
Moje "daily" - Dell Latitude 5490 (i5-8350, 24GB RAM, 500GB NVME) Grafika UHD 620, OS - CachyOS (KDE)
PC - AMD Ryzen 5 5600G, 2x16GB RAM, 500GB NVME + 500GB SSD + 500GB HDD, Grafika INTEGRA (da się pograć), OS - CachyOS (KDE)

mirekc

Cytat: Accura w Lipiec 16, 2025, 08:36:06 AMWitajcie moi mili...

Przychodzę z pytaniem odnośnie klonowania dysku.
Przymierzam się do wymiany dysku w laptopie na większy i tu pojawia się pytanie, jak sklonować dysk, aby na nowym wszystko działało?

Dla testu próbowałem:
Clonezillę - robi wszystko, ale system nie bootuje.
konsolowe "dd" - robi wszystko, ale jak wyżej...
Kiedyś EXT4 klonowałem nawet w stacji do klonowania (mam takową w pracy) i bez problemu wszystko działo "od strzała" :)
[...]
Jak zrobić to poprawnie? Jakąś komendą, czy jakimś softem?
Temat mocno pilny nie jest, więc na spokojnie :)
Jeśli masz gdzieś Windows i Ci się chce, to możesz spróbować Macrium Reflect. Nigdy się na nim nie zawiodłem, ale nie próbowałem z GPT. Klonuj dysk, a nie partycję.

Accura

Tak, chodzi o klon dysku, partycję można później zwiększyć/rozszerzyć.
Windows w pracy jest, więc spróbuję...
Dzięki za info.

pavbaranov

Zerknij na: https://wiki.archlinux.org/title/Disk_cloning - może znajdziesz tu coś ciekawego. 
Osobiście - jak wiesz - nie klonuję, a moje rozwiązanie uważam nawet za bezpieczniejsze dla dysku i na pewno niepowodujące problemów z rozruchem nowego systemu, zwłaszcza wówczas, gdy np. w fstab masz poustawiane urządzenia po UUID (na każdym dysku będzie to inna wartość). 
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

Tak, zgadzam się, Twoje rozwiązanie jest dobre, mniej problemowe, ale... czasochłonne :)
Problem w sumie pojawia się w BTRFS, bo EXT4 klonowałem już nie raz i elegancko działa.
Przyjrzę się w wolnej chwili narzędziom.

Kurde, duużo się pozmieniało od ostatniego razu jak kilka lat temu miałem używanie z linuksem, takie dłuższe, oj dużo.
Jednak zmiany są w sumie na plus :)

pavbaranov

Ups, przeoczyłem ten FS. W istocie w necie sporo informacji o problemach w jego klonowaniu, w tym o niszczeniu obrazów przez clonezillę. Zerknij na te materiały:
https://superuser.com/questions/607363/how-to-copy-a-btrfs-filesystem
https://unix.stackexchange.com/questions/63528/how-to-clone-btrfs-filesystem-into-different-medium-preserving-snapshots-sharin
https://forums.opensuse.org/t/cloning-root-partition-to-another-disk-with-btrfs/125491/5
Jeśli chodzi o partclone to jest w repo CachyOS, natomiast btrfs-clone w wersji git jest w AUR.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum