Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

LibreOfice i Open Office Rożnice

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 14, 2025, 10:10:48 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czym sie różni LibreOffice od Open Office?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Oba są dalekimi krewnymi StarOffice, z którego się wzięły. Wg mnie LO jest aktywnie rozwijane i to jest jego główna różnica. Nowe wersje, zwiększające funkcjonalność wobec starych pojawiają się 2x do roku, w międzyczasie są wersje poprawkowe. OO jak stanęło na wersji 4.1, to od tego czasu (bodaj 4 rok) otrzymuje wyłącznie jakieś poprawki do tego wydania. 
Wydaje mi się również, że jeśli chodzi o kompatybilność np. z MSO, to w przypadku LO jest ona lepsza (nie jest doskonała, ale to już wina MS, a nie DF).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

mirekc

Cytat: linux4ever w Lipiec 14, 2025, 10:10:48 AMCzym sie różni LibreOffice od Open Office?
Daj sobie spokój z OO. Kiedyś próbowałem używać ze względu na wparcie dla Windows XP (chciałem mieć wszędzie tak samo), ale ten program robi wrażenie, jakby jego rozwój zatrzymał się kilkanaście lat temu. Kompatybilność z MSO dużo gorsza niż LO (choć i tu jest kiepsko).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum