Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czy warto często aktualizować Debiana

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 14, 2025, 10:06:48 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy warto często aktualizować Debiana a może zrobić późniejszą zbiorczą aktualizacje ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Ogólna zasada, chyba zwłaszcza w Debianie, jest taka, że jeśli ukazują się jakieś świeższe wersje paczek, to dla deweloperów ma to jakiś sens. Taki sam powinieneś mieć Ty. Najczęściej w Debianie (mówię o stable) podbicia paczek są związane z poprawą bezpieczeństwa, łataniem dziur tego typu. Niekiedy to są jakieś pakiety, które naprawiają to, co zostało zepsute np. podczas paczkowania (zdarza się). Sporadycznie to kwestie poprawiające funkcjonalność.
W testing jest nieco inaczej, albowiem tu w istocie pojawiają się nowe paczki, gdy pojawiają się takie w upstreamie. Niekoniecznie od razu. Testing wszak jest do testów przyszłego wydania stabilnego Debiana (a że jest używany przez zwykłych userów, to inna sprawa). W gałęzi sid, to panuje już czysta maniana. Nikt, nigdy nie wie co i dlaczego jest aktualizowane, albo dlaczego nie jest. 

Mogę odpowiadać za siebie - kiedyś, gdy używałem Debiana, to regularnie, gdy pojawiały się nowe paczki, system był aktualizowany, zwłaszcza, gdy używałem stable. Jeśli jednak z jakichkolwiek przyczyn wolisz rzadziej, a zbiorczą aktualizację - nic nie stoi na przeszkodzie. Innymi słowy, to Twoje indywidualne preferencje za tym przemawiają.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum