Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak usunąć ekran logowania z hasłem przy starcie systemu?

Zaczęty przez ciubaka, Czerwiec 28, 2025, 01:01:25 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

ciubaka

Wiem, rozumiem, że to problem niby trywialny. Ale u mnie w Linux występuje tylko w Archu, i nijak nie umiem tego zlikwidować. Chciałbym logować się na konto użytkownika domyślnie, jak wszędzie indziej. Poza userem mam jedynie konto root. W szczególności byłbym wdzięczny za poradę z poziomu GUI, ale jak trzeba będzie naprawdę, to i z konoli winienem dać radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Paweł

pavbaranov

Jakie DE? I rozumiem, że chodzi Ci o to, że system startuje, pomija DM i jesteś zalogowany już do DE.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

CDeB

Jeżeli jako 'display managera' używasz LightDM (np. Xfce) to doinstaluj sobie pakiet lightdm-settings. Tam możesz ustawić automatyczne logowanie dla konkretnego użytkownika jak na poniższym obrazku:

pakiet dostępny w AUR

Jeśli zaś chcesz zrobić to z poziomu terminala to wklep:

nano /etc/lightdm/lightdm.conf
Tam jest na tyle czytelnie wszystko opisane że bez problemu sobie dasz rade.

ciubaka

Mam Xfce, chciałbym  żeby system nie pytał mnie o hasło przy uruchamianiu. Z nano trochę mi było trudno, ale doinstalowałem lightdm-settings i zobaczymy, co będzie dalej :-)

pavbaranov

Xfce nie ma domyślnego DM. Jeśli masz zainstalowane lightdm to sposób podany przez @CDeB zadziała. Jeśli inny DM, to musisz w nim znaleźć opcję autologowania i ją zaznaczyć.
Alternatywą jest dodanie:
exec startxfce4 do pliku
~/.xinitrcJeśli go nie masz to musisz go skopiować:
$ cp /etc/X11/xinit/xinitrc ~/.xinitrcObie metody winny zadziałać.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

benton

Czy nie brakuje Ci któregoś z tych wpisów w pliku.
nano /etc/lightdm/lightdm.conf

[Seat:*]
autologin-guest=false
autologin-user=user nazwa
autologin-user-timeout=0
autologin-session=lightdm-autologin

Ktoś też pisał na forum że ten pakiet był winny.
sudo apt remove gstreamer1.0-vaapi

ciubaka

Ciężko mi to idzie na razie :-(
Chociaż wydawało się być proste metodą lightdm-settings.
Niby proste okienko, a dwie próby nieudane.
Za pierwszym razem wcale się nie mogłem zalogować do usera, ani autologiem, ani hasłem normalnie.
Odznaczałem tam ptaszka ręczne logowanie, dawałem w wersach poniżej żeby autologował na usera z opóźnieniem 5 sekund.
I nic, uratował mnie dopiero root, z którego to poprawiłem znowu na logowanie z hasłem z powrotem.
Za drugim razem podobnie, tylko dałem opóźnienie 0 sekund i wcale nie zareagowało, logowało normalnie z hasłem.
Jeśli zaś chodzi o zmiany w nano, to od razu konsola krzyczy że są niedopuszczalne i nie da się edytować.
Może to powinienem robić na koncie root? Albo z sudo przynajmniej?
Faktem jest że mam tam we  wierszu pustawo jakoś, bo "autologin-user=" i chciałoby się mnie dopisać.
Metoda Pawła też jest dla mnie chyba do ugryzienia, tylko w którym miejscu wpisać "exec startxfce4" ?

#!/bin/sh

prefix="/usr"
exec_prefix="${prefix}"
xrdb="xrdb"
xinitdir="/etc/X11/xinit"
xclock="xclock"
xterm="xterm"
twm="twm"
xmodmap="xmodmap"

userresources="$HOME/.Xresources"
usermodmap="$HOME/.Xmodmap"
sysresources="$xinitdir/.Xresources"
sysmodmap="$xinitdir/.Xmodmap"

# merge in defaults and keymaps

if [ -f "$sysresources" ]; then
    if [ -x /usr/bin/cpp ] ; then
        "$xrdb" -merge "$sysresources"
    else
        "$xrdb" -nocpp -merge "$sysresources"
    fi
fi

if [ -f "$sysmodmap" ]; then
    "$xmodmap" "$sysmodmap"
fi

if [ -f "$userresources" ]; then
    if [ -x /usr/bin/cpp ] ; then
        "$xrdb" -merge "$userresources"
    else
        "$xrdb" -nocpp -merge "$userresources"
    fi
fi

if [ -f "$usermodmap" ]; then
    "$xmodmap" "$usermodmap"
fi

# start some nice programs

if [ -d "$xinitdir"/xinitrc.d ] ; then
for f in "$xinitdir/xinitrc.d"/?*.sh ; do
[ -x "$f" ] && . "$f"
done
unset f
fi

"$twm" &
"$xclock" -geometry 50x50-1+1 &
"$xterm" -geometry 80x50+494+51 &
"$xterm" -geometry 80x20+494-0 &
exec "$xterm" -geometry 80x66+0+0 -name login

linux4ever

@ciubaka Użyj Vima lub Emacs uruchomisz któryś z nich jako root lub sudo albo su i zapiszesz konfiguracje.

Vima i Emacs uruchomisz w terminalu z nazwą pliku.

Przez sudo i su uruchomisz wszystko jako root z tym że kiedy używasz su jesteś cały czas zalogowany jako root.

Nano jest prosty ale nie tak dobry jak vim czy emacs w przypadku programów z terminala.

Co do exec startxfce4 tu wyjaśnienie:

https://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=13210

I tu więcej a automatycznym zalogowaniu:https://wiki.archlinux.org/title/Xinit
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

paw

Jesli xfce uzywa lightdm to wystarczy w lightdm.conf zmienic 2 opcje:
autologin-user=twoj-user
autologin-session=lightdm-xsession

Zobacz najnowsze wiadomości na forum