Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Aplikacja Spotify nie działa (MX-23.6)

Zaczęty przez mirekc, Czerwiec 20, 2025, 08:56:44 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

melis

Tak jak wspomniano wyżej:usunięcie app z ./config powinno załatwić sprawę. U mnie np też chrome nie uruchamia się, czy to po tak dużym update, czy po przywróceniu systemu z wcześniejszego obrazu. Nie wiem czemu tak jest w Mx, ale usunięcie konfigu aplikacji, przywraca ją do życia.

pavbaranov

Cytat: melis w Czerwiec 22, 2025, 07:37:04 PMNie wiem czemu tak jest w Mx, ale usunięcie konfigu aplikacji, przywraca ją do życia.
Rzecz nie dotyczy tylko MX. Generalnie dziać się tak może z bardzo wielu przyczyn. Jedną z nich jest np. aktualizacja aplikacji, która zmieniła ustawienia swoich config i nie potrafi się dogadać z wersją z poprzedniego wydania. 

mirekc

Cytat: melis w Czerwiec 22, 2025, 07:37:04 PMTak jak wspomniano wyżej:usunięcie app z ./config powinno załatwić sprawę. U mnie np też chrome nie uruchamia się, czy to po tak dużym update, czy po przywróceniu systemu z wcześniejszego obrazu. Nie wiem czemu tak jest w Mx, ale usunięcie konfigu aplikacji, przywraca ją do życia.
Nie, nie przywróciło. Ani z ./config, ani z ./cache.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Czerwiec 22, 2025, 07:44:27 PMRzecz nie dotyczy tylko MX. Generalnie dziać się tak może z bardzo wielu przyczyn. Jedną z nich jest np. aktualizacja aplikacji, która zmieniła ustawienia swoich config i nie potrafi się dogadać z wersją z poprzedniego wydania.
W tym przypadku problem nie był w configu, ale generalnie to aplikacje które przestają działać po aktualizacji zwyczajnie mnie wkurzają. Sprawą developera jest przewidzieć co może być w starym configu. Ma działać i koniec.

mirekc

Problem rozwiązałem w ten sposób że znalazłem repozytorium (i to nawet oficjalne) starszych wersji klienta Spotify tutaj: https://loadspot.pages.dev/.

Pobrałem pakiet deb w wersji 1.2.8.923 (pierwsza z serii 1.2), po zainstalowaniu ta wersja klienta działa, więc zablokowałem automatyczne aktualizacje tego pakietu.

Dalej badać problemu nie zamierzam, chyba że zainstalowany klient przestanie się logować do Spotify, albo wystąpią jakieś poważne problemy z odtwarzaniem muzyki.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum