Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Aplikacja Spotify nie działa (MX-23.6)

Zaczęty przez mirekc, Czerwiec 20, 2025, 08:56:44 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

melis

Tak jak wspomniano wyżej:usunięcie app z ./config powinno załatwić sprawę. U mnie np też chrome nie uruchamia się, czy to po tak dużym update, czy po przywróceniu systemu z wcześniejszego obrazu. Nie wiem czemu tak jest w Mx, ale usunięcie konfigu aplikacji, przywraca ją do życia.

pavbaranov

Cytat: melis w Czerwiec 22, 2025, 07:37:04 PMNie wiem czemu tak jest w Mx, ale usunięcie konfigu aplikacji, przywraca ją do życia.
Rzecz nie dotyczy tylko MX. Generalnie dziać się tak może z bardzo wielu przyczyn. Jedną z nich jest np. aktualizacja aplikacji, która zmieniła ustawienia swoich config i nie potrafi się dogadać z wersją z poprzedniego wydania. 

mirekc

Cytat: melis w Czerwiec 22, 2025, 07:37:04 PMTak jak wspomniano wyżej:usunięcie app z ./config powinno załatwić sprawę. U mnie np też chrome nie uruchamia się, czy to po tak dużym update, czy po przywróceniu systemu z wcześniejszego obrazu. Nie wiem czemu tak jest w Mx, ale usunięcie konfigu aplikacji, przywraca ją do życia.
Nie, nie przywróciło. Ani z ./config, ani z ./cache.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Czerwiec 22, 2025, 07:44:27 PMRzecz nie dotyczy tylko MX. Generalnie dziać się tak może z bardzo wielu przyczyn. Jedną z nich jest np. aktualizacja aplikacji, która zmieniła ustawienia swoich config i nie potrafi się dogadać z wersją z poprzedniego wydania.
W tym przypadku problem nie był w configu, ale generalnie to aplikacje które przestają działać po aktualizacji zwyczajnie mnie wkurzają. Sprawą developera jest przewidzieć co może być w starym configu. Ma działać i koniec.

mirekc

Problem rozwiązałem w ten sposób że znalazłem repozytorium (i to nawet oficjalne) starszych wersji klienta Spotify tutaj: https://loadspot.pages.dev/.

Pobrałem pakiet deb w wersji 1.2.8.923 (pierwsza z serii 1.2), po zainstalowaniu ta wersja klienta działa, więc zablokowałem automatyczne aktualizacje tego pakietu.

Dalej badać problemu nie zamierzam, chyba że zainstalowany klient przestanie się logować do Spotify, albo wystąpią jakieś poważne problemy z odtwarzaniem muzyki.

pavbaranov

Cytat: mirekc w Czerwiec 22, 2025, 08:05:53 PM
Cytat: pavbaranov w Czerwiec 22, 2025, 07:44:27 PMRzecz nie dotyczy tylko MX. Generalnie dziać się tak może z bardzo wielu przyczyn. Jedną z nich jest np. aktualizacja aplikacji, która zmieniła ustawienia swoich config i nie potrafi się dogadać z wersją z poprzedniego wydania.
W tym przypadku problem nie był w configu, ale generalnie to aplikacje które przestają działać po aktualizacji zwyczajnie mnie wkurzają. Sprawą developera jest przewidzieć co może być w starym configu. Ma działać i koniec.
Stety, czy niestety - nie. Ustawienia config użytkownik może mieć w różnych miejscach. Trudo jest deweloperowi takiej aplikacji przewidzieć gdzie je użytkownik ma. Nadto, gdyby taka aktualizacja wywalała stary config i tworzyła nowy, to też płacz i zgrzytanie zębów bo miałem wszystko ustawione pod siebie. To jest linux - wymaga minimum starania od administratora systemu (najczęściej sam użytkownik). Oczywiście można byłoby robić backup takiego starego profilu itd., tyle, że niektórzy deweloperzy dystrybucji wprowadzają swoje własne ustawienia i sprawa praktycznie pozamiatana.

A wracając do tematu - już raczej na przyszłość i być może dla kogoś innego - dalej mam podejrzenie, że sprawa to indywidualne ustawienia w Twoim katalogu domowym. Nie napisałeś, czy spróbowałeś uruchomić użytkownika testowego, ani też na czym polegała ingerencja w ~/.config (przy okazji wskazałeś na ingerencję, ale w config... roota, a nie użytkownika; chodzi o ustawienia użytkownika, a nie roota). Jeśli te dwie instalacje (na 2 komputerach) są bliźniacze, to ta sama aplikacja musi działać w obu tak samo. Albo działa na obu, albo nie działa, ale również na obu. Tertio non datur.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Czerwiec 23, 2025, 04:13:22 PMStety, czy niestety - nie. Ustawienia config użytkownik może mieć w różnych miejscach. Trudo jest deweloperowi takiej aplikacji przewidzieć gdzie je użytkownik ma. Nadto, gdyby taka aktualizacja wywalała stary config i tworzyła nowy, to też płacz i zgrzytanie zębów bo miałem wszystko ustawione pod siebie. To jest linux - wymaga minimum starania od administratora systemu (najczęściej sam użytkownik). Oczywiście można byłoby robić backup takiego starego profilu itd., tyle, że niektórzy deweloperzy dystrybucji wprowadzają swoje własne ustawienia i sprawa praktycznie pozamiatana.
Ty zawsze swoje: to jest Linux i wymaga starania. A ja patrzę pod kątem ,,zwykłego" użytkownika, którego nie interesuje że to jest Linux ani jakie problemy ma developer, tylko chce systemu, który po prostu działa i aktualizacji które nie sprawiają niespodzianek. Albo tak będzie, albo Linux się nie spopularyzuje. A ja bym chciał, żeby była jakaś realna konkurencja dla cyberterrorystów z M$.
CytatA wracając do tematu - już raczej na przyszłość i być może dla kogoś innego - dalej mam podejrzenie, że sprawa to indywidualne ustawienia w Twoim katalogu domowym. Nie napisałeś, czy spróbowałeś uruchomić użytkownika testowego, ani też na czym polegała ingerencja w ~/.config (przy okazji wskazałeś na ingerencję, ale w config... roota, a nie użytkownika; chodzi o ustawienia użytkownika, a nie roota).
Źle wskazałem, ingerencja była w ustawienia użytkownika i polegała na skasowaniu wszystkiego: configa i cache.
CytatJeśli te dwie instalacje (na 2 komputerach) są bliźniacze, to ta sama aplikacja musi działać w obu tak samo. Albo działa na obu, albo nie działa, ale również na obu. Tertio non datur.
Ale komputery nie są bliźniacze, a mój laptop ma kilkanaście lat i procesor Pentium Dual Core (nawet nie Core 2 Duo). Albo mi wskażesz sposób na szczegółowy debugging, tak żeby można było dojść gdzie konkretnie jest przyczyna (sprzęt czy soft, jeśli soft to która biblioteka, jaka wersja jest a jaka powinna być itp.), albo zostawiamy temat. Z faktu że starsza wersja działa a nowsza nie wynika, że gdzieś jest coś na rzeczy, ale ,,na czuja" działać mi się nie chce ani też reinstalować systemu ,,na wszelki wypadek" bo może pomoże. Konkrety proszę, albo nic.

pavbaranov

@mirekc - Niestety, ale Ty zawsze swoje. Masz swój punkt widzenia i ok. Problem, że to, czego się domagasz albo jest niewykonalne, albo służy Tobie, ale niekoniecznie już innymi kilkudziesięciu procentom użytkowników.

Jeśli chodzi o komputery, to raczej niewiele ma tu wspólnego rodzaj procesora. 

Sposób debbugingu wskazałem już bardzo dawno w tym wątku - czytaj uważnie. 
I konkrety proszę - najlepiej wrzucić właśnie dewom spotify (bo to zamknięte oprogramowanie) - albo nic.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 10:19:07 AMProblem, że to, czego się domagasz albo jest niewykonalne, albo służy Tobie, ale niekoniecznie już innymi kilkudziesięciu procentom użytkowników.
A to grzech jakiś jest? Myślę że każdy raczej szuka rozwiązania problemu dla siebie, a jak _przy okazji_ przyda się to kilkudziesięciu procentom użytkowników, to dodatkowy bonus. Natomiast jeśli coś jest niewykonalne, to po prostu napisz, nie będę drążył tematu.
CytatJeśli chodzi o komputery, to raczej niewiele ma tu wspólnego rodzaj procesora.
Być może masz rację. Mnie podejrzany wydał się komunikat ,,błędna instrukcja" oraz te trapy w syslogu. Zrozumiałem to tak, że być może program odwołuje się do instrukcji procesora, która nie istnieje (w końcu w nowych generacjach procesorów były dodawane nowe zestawy instrukcji). A może chodzi o coś innego? Jeśli tak, to wytłumacz.
CytatSposób debbugingu wskazałem już bardzo dawno w tym wątku - czytaj uważnie.
I konkrety proszę - najlepiej wrzucić właśnie dewom spotify (bo to zamknięte oprogramowanie) - albo nic.
Konkrety dostałeś: flatpak sprawdzony, snap sprawdzony, config sprawdzony (usunięty i założony ponownie) – bez rezultatu. Aplikacja przeinstalowana, wersja 1.1.x uruchamia się, 1.2.8 działa, 1.2.20 nie działa. Reinstalacji systemu nie wykonam, mam działającą wersję klienta Spotify, nic innego mi się nie sypie, nie będę tracił godzin pracy, żeby na koniec dostać to, co już mam. Musiałbym wiedzieć konkretnie co jest źle, a i wtedy wolałbym spróbować naprawić system niż go reinstalować. Co do wersji biblioteki libcef.so to jeszcze nie sprawdziłem, dam znać po południu.
Cytat- najlepiej wrzucić właśnie dewom spotify (bo to zamknięte oprogramowanie) - albo nic.
No właśnie z tym mam problem. Wątek który podlinkowałeś jest zamknięty, nie udało mi się utworzyć nowego wątku (pomimo że się zalogowałem – może trzeba mieć Premium?), udało mi się nawiązać chat z ekspertem, ale tylko straciłem czas. Sugerował wszystko to, co już robiliśmy (reinstalacja agenta, flatpak, snap), na koniec zmienił się konsultant i podlinkował instrukcję dla Windows. Dalej nie mogłem chatować, miałem wyjazd. Oni tam chyba są nastawieni na pomoc dla takich użytkowników, którzy w ogóle nie umieją zainstalować aplikacji. Konsultant z którym chatowałem nie sprawiał wrażenia że jest developerem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum