Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

konfiguracja pidgin

Zaczęty przez bialykiel, Czerwiec 18, 2025, 11:14:10 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

bialykiel

witam
uzywa ktos jeszcze komunikatora pidgin??

linux4ever

@bialykiel Nic mi o tym nie wiadomo ale są lepsze komunikatory jak discord i gajim.

W gajimie jest  OMEMO czyli szyfrowanie wiadomości i inne takie.

Pidgina używałem kiedyś ale przestałem.

Natomiast jeśli nadal używasz  pidgina wraz ze znajomymi to pomogę w konfiguracji.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

bialykiel

ktory klient gg jest lepszy
pidgin czy kadu??

linux4ever

Cytat: bialykiel w Czerwiec 24, 2025, 12:00:21 PMktory klient gg jest lepszy
pidgin czy kadu??

Jeśli zależy ci na emotkach to kadu.

Natomiast jeśli na aktualizacjach to pidgin.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Cytat: bialykiel w Czerwiec 24, 2025, 12:00:21 PMktory klient gg jest lepszy
pidgin czy kadu??
Kadu - program nie jest rozwijany od lipca 2017 r. przez zespół Kadu. Jest rozwijany jego fork przez Piotra Wróbla: https://github.com/piotr-wrobel/kadu i by mieć jakąkolwiek gwarancję, że ta aplikacja będzie działać na współczesnej dystrybucji, należałoby się upewnić, że wersja pochodzi z tego repozytorium (tj. na podstawie tego kodu jest budowana).
GG - zdaje się, że to obsługuje wyłącznie gg. Może być ok, bo teoretycznie program autorski winien najlepiej być dostosowany do autorskiego rozwiązania. Jedyny problem to konieczność dostarczania jeszcze przez daną dystrybucję Gtk w wersji 2.x, bo na niej oparty jest ten klient. Jeszcze powinno to być w większości dystrybucji, jednakże nikt nie wie jak długo jeszcze tak będzie.
Pidgin - zalety, to multiklient (obsługuje nie tylko protokół gg) oraz nadal aktywnie rozwijane. Jeśli pamiętam, to całkiem nieźle radził sobie z protokołem gg.

Osobiście - spośród tych trzech aplikacji - wybrałbym pidgin. Nie sprecyzowałeś co dla Ciebie znaczy "lepszy", zatem odpowiadam, że dla mnie ów "lepszy", to taki, który jest cały czas aktywnie wspierany i nic nie wskazuje, by miał on zostać porzucony. Dodatkowo pidgin obsługuje również szereg innych protokołów, co może się przydać.
Między gg, a kadu - jak ich używałem - nie zauważałem problemów z obsługą protokołu i były to aplikacje równoważne. 

bialykiel

to wybiore jednak pidgina:)
emotki nie sa wazne
wazne zeby obslugiwal dlugie numery gg bo kadu  chyba nie obsluguje ich
mozna liczyc na wasza pomoc przy instalacji i  konfiguracji??
to gtk trzeba sciaagac osobno??

pavbaranov

Cytat: bialykiel w Czerwiec 24, 2025, 10:26:23 PMto gtk trzeba sciaagac osobno??
Jeśli tylko używasz dystrybucji, która obsługuje zależności (czyli mniej więcej 99% tych, które są), to jeśli już nie będziesz miał tego w systemie, to dociągnie.

linux4ever

Cytat: bialykiel w Czerwiec 24, 2025, 10:26:23 PMmozna liczyc na wasza pomoc przy instalacji i  konfiguracji??

Tak jak będziesz potrzebował pomocy to pisz.

bialykiel

orientujecie sie czy kadu zapisuje pliki uzytkownikow w systemie??
(tak jak starsze wersje gg)
pamietam ze kiedys jak instalowalem pidgina na win xp to mialem problem ze znalezieniem gtk :(
wiec moze lepiej zainstaluje kadu bedzie bez problemowo:)

linux4ever

@bialykiel
Cytat: bialykiel w Dzisiaj o 10:10:29 AMorientujecie sie czy kadu zapisuje pliki uzytkownikow w systemie??
(tak jak starsze wersje gg)
pamietam ze kiedys jak instalowalem pidgina na win xp to mialem problem ze znalezieniem gtk :(

Powinno jeśli nie wiesz gdzie to użyj komendy whereis pokaże ci gdzie są pliki oraz ls-la.

Komenda ls -la wyświetla wszystkie pliki w tym ukryte po nawigacji komendą cd(current directory) po polsku aktualna ścieżka.

Przykłady: whereis kernel, cd /usr/lib/kernel ls-la.

To pokaże pliki kernela i gdzie się mieści.

Jesli natomiast chcesz tylko wiedzieć gdzie są ustawienia programu to mieszczą się w katalogu .config.

Pozostałe są w ściezce .local np: .local/share/nazwaprogramu.

PS: Jeszcze coś komendą clear wyczyścisz terminal zaś kliknięcie przycisku tab samo ci dokończy komendę.

Jeśli chcesz przekierować wyniki do pliku użyj komendy a po niej > nazwapliku możesz też dopisać do tego samego pliku kilka lini z różnych komend przez >>.

Wciśnięcie ctrl+c  anuluje komendę zaś ctrl+d zamknie terminal.

To póki co wszystko.

bialykiel

obecnie jeszcse kozystam z win xp z gg 6.1

mam 2 lapka z pepermint 8
to jest samsung r780
troche sie obawiam tej zmiany systemu:(

linux4ever

Cytat: bialykiel w Dzisiaj o 10:41:15 AMobecnie jeszcse kozystam z win xp z gg 6.1

mam 2 lapka z pepermint 8
to jest samsung r780
troche sie obawiam tej zmiany systemu:(

Nie ma się czego bać w tych katalogach jakie podałem będą wszystkie ustawienia programów.

A i komendą cat podejrzysz pliki na linuksie.

Wystarczy te które ci są potrzebne spakować archiwizatorem np 7zip.

I skopiować na dysk lub pendrive po zmianie systemu rozpakujesz i skopiujesz te ustawienia które zarchiwizowałeś.

Jeśli natomiast chcesz pełną kopię dysku na linuksie użyj timeshift zaś do windows clonezilli.

@bialykiel te wszystkie katalogi na linuksie zobaczysz gdy wybierzesz opcje pokaż ukryte pliki.

Daję poradniki:

pavbaranov

Cytat: bialykiel w Dzisiaj o 10:10:29 AMpamietam ze kiedys jak instalowalem pidgina na win xp to mialem problem ze znalezieniem gtk :(

Linux to nie Windows. Gtk nawet w wersji 2.x jest dostępne jeszcze w każdej znanej mi dystrybucji. Jeśli tylko nie masz zamiaru używać np. Slackware (a na 99,99% nie masz), to o zależności (czyt. gtk2.x) dba menedżer pakietów oraz opiekun danej paczki. W paczce pidgina są deklarowane zależności (czyli to co musisz mieć w systemie, by program się uruchomił) i menedżer pakietów je sprawdza. Jeśli nie ma w systemie danej zależności, to instaluje ją z repozytorium (w którym musi być).
Problemu z gtk2 na tę chwilę zatem nie ma i długo jeszcze pewnie nie będzie. Ten sam problem - w inną stronę - będzie istniał z kadu, albowiem to wymaga do działania Qt5 (w obecnej wersji). Tak samo się to będzie instalować. Qt5 jeszcze też przez jakiś czas będzie w repozytoriach istnieć.
Dalej chyba polecam pidgin, choć sam z tych apek do gg, najdłużej używałem kadu. 
Przy okazji - nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sobie zainstalował nawet wszystkie 3 apki (albo jeszcze więcej) i wybrał tę, która dokładnie Ci odpowiada. Pozostałe możesz w każdej chwili usunąć, albo zachować (kolizji nie będzie).

bialykiel

gtk pobiera sie oddzielnie czy razem z pidginem??

linux4ever

Cytat: bialykiel w Dzisiaj o 05:41:14 PMgtk pobiera sie oddzielnie czy razem z pidginem??

@bialykiel

Razem bo to interfejs graficzny.

I na jakim distro gnu/linux chcesz go używać ?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum