Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Powłoki linuksa jak wybrać dobrą powłokę na swoje potrzeby

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 18, 2025, 07:50:36 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jaką powłokę wybrać Bash,Zsh czy coś innego?

Co byśmy polecali z powłok dla początkujących i/lub zaaawansowanych użytkowników ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Dla początkującego? Cokolwiek. Dalczego? Bo reszta jest kwestią przyzwyczajenia.

microsofter

Dla początkujących: Bourne shell. To ,,ojciec wszystkich shelli" (pomijając jego, dawno już nieużywanego, poprzednika) i domyślna powłoka na większości Unixów. Skryptami Bourne shella można wykonać niemal wszystko, co potrafią jego następcy. Zdecydowanie polecam zaczynać od niego, a nie bardziej złożonych powłok, jak Korn shell czy Bash.

Chyba że jesteś programistą i znasz język C. Wtedy warto pójść w C-shell. Szybciej ogarniesz jego składnię, która jest właśnie podobna do C. Ale uwaga, wiele rzeczy w csh wykonuje się odmiennie niż w Bourne shell, więc późniejsza przesiadka na którąś z wyżej wymienionych powłok, będzie oznaczać dodatkową naukę. Np. edycja zmiennej w Bourne shellu:

export LC_ALL=C
to samo w C-shellu:

setenv LC_ALL C
Dla zaawansowanych: Korn shell. Jak dotąd, stworzyłem w nim 1 skrypt, którego za Chiny nie mogłem zrobić w Bourne shellu (nie wiem jak by było z C-shell, jeszcze nie znałem go). Jednocześnie nie widzę przeszkód, aby zaawansowany użytkownik wciąż używał Bourne shella. Jednym słowem, wszystko zależy od tego, jakie skrypty piszesz. Bo do codziennego użytku, czyli klepania w terminalu komend mount, zfs czy init, każdy nada się równie dobrze.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

Piotr_1988

Standardem na Linuxie jest bash, więc początkujący użytkownik Linuxa ucząc się czegoś innego tylko utrudni sobie życie. Tu nie ma o czym dyskutować... 😉 Inna sprawa, że (1) zupełny początkujący raczej rzadko pisze własne skrypty i (2) w bash w moim odczuciu dość ciężko się coś pisze. Skrypty raczej łatwiej jest pisać w polskim języku programowania Amber opcjonalnie kompilowanym do bash. Prawdę powiedziawszy ja przestałem pisać skrypty, gdyż najpierw zaczęła za mnie je pisać sztuczna inteligencja, a później uznałem, że skoro już je za mnie pisze, niech pisze od razu w Rust zamiast w ślimaczym Bash. Jak teraz będę chciał jakiś skrypt, raczej niż pisać skrypt w bash lub czymkolwiek skryptowym, zagadam do Claude, by mi napisał odpowiedni program w Rust wykonujący dane operacje na plikach, itd. Poczekam kilkanaście sekund na wynik, zerknę, czy kod wygląda w porządku, a potem go skompiluję.
NixOS  |  Rocky Linux

Zobacz najnowsze wiadomości na forum